Další kroky v hledání závady na Hubbleově teleskopu

Hubblov vesmírny ďalekohľad. Bol to prvý väčší ďalekohľad vynesený do vesmíru. So svojim primárnym zrkadlom s priemerom 2,4m objavil množstvo zaujímavých vesmírnych objektov. Pôvodne bol v pláne ešte väčší ďalekohľad s 3m veľkým primárnym zrkadlom a menším zameriavacim teleskopom, ale pre finančnú náročnosť celého projektu sa od toho upustilo.

Experti NASA pokračují v řešení potíží, které přerušily vědecká pozorování Hubbleova teleskopu. Vědecké přístroje vstoupily do konfigurace tzv. bezpečného režimu 25. října po zaznamenání ztráty specifických dat synchronizačních zpráv.  Odborníci nyní své úsilí zaměřují na izolaci problému v hardwaru, který posílá pokyny přístrojům a který je součástí jednotky Science Instrument Command and Data Handling Unit. Konkrétně tým analyzuje obvody v řídící jednotce, která generuje synchronizační zprávy a předává je jednotlivým vědeckým přístrojům. Zatímco se řídící jednotka analyzuje, tým se také snaží vymyslet možnosti, jak závadu obejít. To obnáší vyhodnocování možných změn palubního softwaru, který by mohl kontrolovat tyto ztracené zprávy a nahrazovat je, aby přístroje nespadly do bezpečného režimu. Tato řešení se musí nejprve ověřit na pozemních simulátorech, aby bylo jisté, že fungují správně.

Pozemní příprava přístroje NICMOS.

Pozemní příprava přístroje NICMOS.
Zdroj: https://esahubble.org/

Během minulého víkendu tým chystal aktivaci některých systémů na přístroji NICMOS (Near Infrared Camera and Multi Object Spectrometer), které by mohly sbírat data související s tímto problémem, aby mohl tým zjistit, jak často se závada objevuje. NICMOS instalovaný v roce 1997 byl od roku 2010, kdy byl zprovozněn přístroj Wide Field Camera 3, neaktivní. NICMOS umožnil pozemnímu týmu jedinečnou možnost – sbírat informace o ztracených zprávách zatímco všechny zbývající (běžně aktivní) přístroje, zůstávaly v bezpečné konfiguraci, kdy jim nic nehrozí. Od chvíle, kdy byl 1. listopadu NICMOS aktivován, však nedošlo ke ztrátě žádné synchronizační zprávy.

Tým proto nyní zkouší přesunout přístroj ACS (Advanced Camera for Surveys) z bezpečného režimu do režimu aktivního. Přístroj by tak mohl začátkem příštího týdne zahájit sběr vědeckých dat. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout během neděle, kdy proběhne analýza nejnovějších údajů.  Pokud předtím dojde k zaznamenání chybějící zprávy, bude rozhodnutí o aktivaci ACS opětovně zhodnoceno. Pozemní týmy se snaží postupovat opatrně, aby byla zachována bezpečnost palubních přístrojů a nedošlo k jejich zvýšené zátěži. Z tohoto důvodu se má ke zkouškám v příštím týdnu používat pouze ACS. Při výběru, který přístroj aktivovat jako první, rozhodovalo to, že s ACS jsou při ztrátě zprávy nejmenší problémy.

ACS v cleanroomu Goddardova kosmického centra před montáží do nákladového prostoru raketoplánu Columbia

ACS v cleanroomu Goddardova kosmického centra před montáží do nákladového prostoru raketoplánu Columbia
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

V průběhu příštího týdne bude tým pokračovat v analýzách návrhových diagramů řídící jednotky a také dat spojených se ztracenými zprávami. Odborníci očekávají, že díky tomu vystopují jádro problému. zaměří se také na hledání potenciálních úprav softwaru přístrojů, které by mohly pomoci lépe vyřešit tento problém. Jakmile tým lépe porozumí frekvenci, se kterou se problém objevuje a bude znám čas potřebný k implementaci softwarových změn, začnou odborníci jednat o časovém harmonogramu přechodu vědeckých přístrojů do provozního režimu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov

Zdroje obrázků:
http://img.cas.sk/img/4/galleryBig/328099_.jpg
https://esahubble.org/media/archives/images/original/nicmos.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Advanced_Camera_for_Surveys_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Další kroky v hledání závady na Hubbleově teleskopu”

  1. pave69 napsal:

    Díky za info, jde o zajímavé a napínavé téma.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.