ŽIVĚ: Návrat Inspiration4

První pilotovaná mise, v jejíž posádce není žádný profesionál, se nezadržitelně chýlí ke konci. Dva muži a dvě ženy v kosmické lodi Crew Dragon Resilience odstartovali na svou mimořádnou misi v noci na čtvrtek a po třech dnech, tedy v noci na neděli, budou přistávat. Crew Dragon proto v minulých hodinách snížil svou oběžnou dráhu z 586 na 365 kilometrů. Dosednutí je zatím plánováno na 1:06 SELČ a mělo by k němu dojít u východního pobřeží Floridy v lokalitě Cape North u města Orlando. V tomto článku najdete přímý přenos celé události od SpaceX.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://livedoor.blogimg.jp/gaming_matome/imgs/a/3/a328815f.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

38 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Návrat Inspiration4”

  1. Adhara napsal:

    Prečo vlastne taká vysoká obežná dráha? Nie je to plytvanie palivom?

  2. pavelZ napsal:

    Pro všechny, kteří se zajímají o tuto misi, mohu doporučit seriál na Netflix, který se této misi věnuje. Zatím odvysílali 4 díly, končí to dobou těsně před odletem. Další díl(y) bude(ou) následovat. Na mě to celé působí veskrze pozitivně. Jared Isaacman rozhodně nepůsobí jako hochštapler.
    Doporučuji.

  3. Tom napsal:

    Mimochodem, jsem jediny komu Sian Proctor pripomina nekterymi svymi rysy Danielle Poole z „For All Mankind“?
    Tedy hlavne pokud koukate na dokumentarni serial o tomto letu „Countdown: Inspiration4 Mission to Space“.
    (pro vtipalky, nemyslim jen barvu pleti, ale oblicejove rysy)

  4. Tovy napsal:

    Je to úplně stejné jako milovat zlatou éru báječných mužů na létajících strojích.
    Výjimečnost a romantika, překonávání problémů, sláva obdiv ze strany běžných lidí. Ale na tom vývoj lidstva nesmí zůstat, to by zakrněl.
    A je snad teď špatné, že létáme na dovolenou? Můžeme si udělat pilotní kurz a půjčit si Cesnu?

    Jen bych je neobdivoval jako astronauty, to je podle mne něco zcela jiného. Jsou to jen cestovatelé do nových oblastí, nových „bílých míst na mapě“. Což na jejich letu nic nemění.
    Exkluzivita dostupnosti letů jen několika vyvolených borců z USA, Ruska atp. musí skončit. Ale stejně budou pořád potřeba vyškolení profíci pro průzkum nových oblastí okolního vesmíru, kteří budou posouvat hranice.

    • MichalTupy napsal:

      Jako ja jsem taky rad, jen z druhe strany tu mame taky odstrasujici priklad Mount Everestu Kam chodi uz aj slepci na vylet vsude hromady odpadku. a fronta na fotku na vrcholu sveta….

      • Tom napsal:

        Ano, a proto take mnoho horoleczu ma za svuj vrcholny cil jinou horu, jinou cestu a ne zrovna Mt Everest. S odpadky souhlas, meli by si je s sebou odnaset, stejne jako veskere mise by mely zajistit ze po nich na obezne draze nezbyde zadny bordel. Ale jinak – na financovani Starlinku, vyvoj Starshipu a podobne jsou potreba penize. Hodne penez. Jak ja rikavam, ja penize nepotrebuju, klidne bych zil bez penez, ale vsichn iokolo je chteji – banka za hypoteku, elektrarna za elektriku, supermarket za jidlo a ani te npoctac mi nechteli nikde zadarmo dat 🙂 A pokud zakaznici zaplati tak z toho mame prospech i my nadsenci do kosmonautiky.
        Ostatne, ja se priznam, na Mars bych neletel ani kdyby mi zaplatili, ale takovy 3 denni vylet na obezne draze Zeme… Kdybych na to mel… Priznam se ze bych letel taky 😀

      • Hawk napsal:

        To je vec daneho statu, jak si na verejnych mistech nastavi pravidla a jak je potom vymaha. Je jedno, zda jde o Everest, Snezku ci pisak v Horni Dolni.

      • Lopour napsal:

        Představa nepálského pochůzkáře vymáhajícího na horolezcích v zóně smrti někde nad Jižním sedlem aby si odnesli svůj bordel dolů mne opravdu rozesmála…

  5. Terminator napsal:

    Asi to bohužel bylo jednou nevyhnutelné, komerce je všude a vládne světu a bylo bohužel otázkou času, kdy naplno vstoupí do pilotované kosmonautiky. Ale já stále doufal, že to bude co nejdýl.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Naopak, mělo to tu být už dávno. Teď se kosmonautice otevírají netušené možnosti. Sama NASA tyto aktivity podporuje, aby se vytvořil silný kosmický ekonomický sektor. Jen tak se lidstvo posune dál.

      • Terminator napsal:

        Já prostě miloval tu starou státní odbornou pilotovanou kosmonautiku (s výjimkou vojenských letů raketoplánů), která měla punc vyjímečnosti. Kdy každý let měl nějaký speciální smysl, dalo se o něm napsat reportáž v Letectví+kosmonautika,či sepsat o projektu knihu (těch tedy u nás moc nebylo snad koromě několika o Apollu)) či seriál na těchto stránkách (jako byl suprovej o Miru) Kdy mohl člověk spekulovat kdo z týmu kosmonautů bude jmenován na další misi, měl tam své oblíbence a i ty méně oblíbené třeba. Kdy start byl svátek, den na který se člověk těšil a byly i nervy, zda nebude na poslední chvíli nějaká závada s dalším odkladem. Zda se nakonec podaří chytnout Intelsat, opravit Hubbla aby dával hezký fotky, zda se podaří zachránit Mir po srážce se Spektrem či zda se udrží provoz ISS po havárii Columbie, kteroužto člověk oplakal a dost to s ním otřáslo. A fandil jsem NASA, když se snažila co to jen šlo zamezit Titovi let na ISS. Tohle byla kosmonautika, která mě bavila. To, že někdo pochybně vydělané prachy vysolí na dřevo a koupí si u jiného soukromníka let do vesmíru je prostě konec něčeho, co jsem si pro něco zamiloval.

      • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

        Naštěstí, nezávisle na vašem staromilství, jde pokrok v kosmonautice díky SpaceX v posledních cca 10 letech svižně kupředu a můžeme se konečně reálně těšit na to, že ze sci-fi, kterou jsme v minulosti čítávali, se dejme tomu do 20 let stane realita. Soukromé kosmické stanice pro turisty, trvale obydlené základny na Měsíci a na Marsu, lety velkých vědeckých sond do všech hlubin Sluneční soustavy … to je nač se můžeme těšit a zažívat v nejbližších letech.
        To co zmiňujete vy jsou v podstatě „dětské krůčky“ a počáteční problémy nového oboru, které měly a mohly skončit už před 30 lety, ale nebyla na to vhodná politická konstelace, dostupné technologie a bohatí a šikovní podnikatelé.
        Buďme rádi za to, co zažíváme dnes, TO je pokrok!

      • Terminator napsal:

        Pro mě to tímhle bylo zajímavé.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Profesionální kosmonauti přece budou pořád dál létat na mise, o kterých jste psal. Není to jejich konec. Takže o to, co vás baví, nepřijdete.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Navážu na to, co napsal Dušan. Můžete dál sledovat činnost profesionálních kosmonautů na ISS, budování čínské kosmické stanice, přípravy misí Gaganyaan, přípravy misí Artemis k Měsíci. Určitě jsou témata, která pro Vás budou i nadále mít punc výjimečnosti. Budeme rádi za Vaše komentáře k těmto misím.

      • Tom napsal:

        Podivejte, ja chapu ze Vasi predkove brojili proti kocarum, kdy uz i ten paprda co se neudrzel na koni, mohl cestovat. Chapu ze Vasi predkove se mohli zvencnout z rozvoje zeleznicni dopravy a triskali hlavou o zed kdyz zsjitili ze i lide kteri nejsou namornici najednou mohou jet parnikem. Suocitim s nimi kdyz je malem kleplo s vynalezem automobilu a verim ze to nekteri neustali s rozvojem osobni letecke dopravy.A take verim ze Vy, zastance techto tradic chodite vsude jen pesky a v rucne vyrabenych botech. Ale doba pokrocila. Ano, svym zpusobem je smutne ze jsme prisli o obdivovatele zdatnych jezdcu na koni, ci oslehlych namorniku, vypravejicich po hospodach sve neuveritelne prihody z cest po neznamem a nebezpecnem oceanu. Nicmene dnes jsou zase jine vyzvy. A dekujme tem bohatym ze zaplati drahe zacatky, diky cemuz se vse zlevni pro nas ostatni.
        A jinak – „oligarchy“, „pochybne vydelane prachy“… nezlobte se na mne, to zni ponekud zavistive. Spousta velmi bohatych lidi dnes si penize vydelalala poctive (alespon v zahranici) a zrovna posadka teto lodi si rozhodne takove osocovani nezaslouzi.

    • Adhara napsal:

      A ja s vami súhlasím, napriek všetkým argumentom odporcov. Už od počiatkov vesmírnej turistiky som to vnímala rovnako ako vy. Rada by som letela do vesmíru, keby som mala na to zdravie a iné predpoklady, ale len ako profesionálka. Ako niekto, kto je tam chcený, užitočný, dôležitý, kto bol pri výbere a výcviku najlepší z najlepších. No letieť ako nepotrebný kus batožiny? To by pre mňa nielenže nemalo šmrnc, brala by som to priam ako niečo dehonestujúce.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ti lidé tam jednak letí za zážitkem a navíc také poslouží k vědeckému výzkumu účinků mikrogravitace na lidské tělo.

  6. Terminator napsal:

    Nechápu to nadšení z tohoto letu. Vždy jsem měl rád kosmonautiku jako překonávání možností lidstva, dělané těmi nejlepšími profesionály. Ta věc, že si teď může let do vesmíru koupit nějaký hochštapler ně naplňuje spíše smutkem.

    • Ondřej J. napsal:

      A tohle není překonávání možností lidsta, že zpřístupníte LEO širšímu spektru obyvatel země a profíci se teď zaměří na Měsíc, planetky a Mars? Tohle budou hrdinové 21. století, na které se bude vzpomínat v tom dalším. A krom toho je potřeba posouvat hranice, ze chvíli bude na Zemi těsno…

      • Terminator napsal:

        To je opravdové hrdinství, že si byznysman, co neví kam už jet na dovolenou koupí let do vesmíru. Širšímu spektru obyvatel Země – to si opravdu představuji trochu jinak, než tyhle oligarchy. Nikdo jiný tu šanci mít nebude.

      • Ondřej J. napsal:

        To jste blbě pochopil. Hrdinové budou trénovaní profíci, co poletí na Mars nebo dál. To bude ještě na dlouho mimo možnosti komerčních letů a ani byznysmanům se tam moc nechce. Co by tam taky dělali bez infrastruktury a pohodlí. Pro turisty je teď zajímavý maximálně oblet měsíce…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jared Isaacman zaplatil celý let a pozval do něj tři další cestující, tentokrát běžné lidi. Navíc šlo o dobročinnou misi s cílem vybrat peníze na dětskou nemocnici, která léčí rakovinu, což se nakonec podařilo splnit.
        Tohle je jen začátek toho, jak se bude vesmír otevírat běžným lidem. Vše, co začíná, je drahé, ale postupem času si to může dovolit stále více lidí. Kromě úžasného zážitku pro běžné lidi se tu nabízí prostor i pro vědce, kteří mohou letět se svým experimentem. Čím více lidí bude moci letět do vesmíru, tím levnější to bude a tím silnější ekonomiku tyto vesmírné firmy vytvoří. Je to běh na dlouhou trať, ale tohle je jen začátek fascinující cesty. Je úžasné vidět, že kosmonautika se dostala do fáze, kdy mohou na oběžnou dráhu letět čtyři amatéři. možnosti, které se tím otevírají,k jsou nepopsatelné.

      • Terminator napsal:

        Mě tohle právě úžasné vůbec nepřijde. A to „sociální cítění“ oligarchům prostě nevěřím ani za mák, svý zaměstnance odřou a pak se honedbají jak ty peníze dali na charitu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je úplně jedno, čemu vy osobně věříte, nebo ne. Navíc mi od vás přijde skutečně ubohé házet všechny do jednoho pytle, aniž byste dotyčného znal. To mi přijde hanebné.
        Faktem je, že tato mise byla historicky mimořádná a váš postoj na tom (naštěstí) nic nezmění. Vesmír se otevírá více lidem a kosmické lety potkává stejný osud, jaký před lety potkal auta, počítače, internet a mnoho dalších věcí. Taky to na začátku bylo drahé a jen pro hrstku lidí, ale postupně se to dostalo mezi mnohem širší skupinu lidí.

      • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

        To Terminátor: z vašeho projevu cítím pouze závist a bolševický slovník, považující větší majetek za něco velmi špatného, i když se k němu jeho vlastník dopracoval zcela legálně, vlastní prací, chytrostí a umem. Uvědomte si, prosím, že většinou pouze takoví lidé dokázali zajistit pokrok a dostupnost nových vymožeností pro široké masy … v mnoha případech totiž svůj nabytý majetek nejen utrácejí, ale i reinvestují do dalšího vývoje, pokroku a nezřídka i na charitu. Právě tito bohatí lidé, jak správně zmínil Dušan, svým utrácením způsobují, že se daný produkt nebo služba postupně zlevní natolik, že si ji jednou budete moci dovolit vy i já.

      • Tom napsal:

        Pane Terminator,
        Dotycni jsou z USA. Verte mi, ze v USA, stejkne jako v CR, se muzete svobodne rozhodnout kde budete pracovat. Pokud Vas zamestnavatel odira, pak je nejlepsi cas zmenit zamesntavatele, nebo jeste lepe zacit podnikat na sebe (a pokud mozno dat praci dalsim lidem a za mnohem lepsich podminek nez vas byvaly zamestnavatel).
        Ja si vazim lidi co daji penize na detskou nemocnici. Bez ohledu na to o jakou castku se jedna. A verte mi ze $200 mil jim hodne pomuze. pokud jim tyto penize date Vy, budu si Vas take vazit.
        Ja si naopak myslim ze to byl vynikajici let, jak technicky, tak i vyberem posadky, tak i jejich charitativnim pozadim. Take zadne penize na charitu davat nemusel, ze. Zkuste byt vice schovivavy ke schopnejsim a chytrejsim lidem. Neni ostuda nebyt nejlepsi, je ostuda se s tim neumet vyporadat. Osobne si vazim jak Muska, tak Isaacmana, tak i Bezose ci Bransona. Schopni lide kteri delajki neco pro lidi a diky nimz se posouvaji hranice.

    • tjov napsal:

      Presne tento nazor prenesene zazniva s kazdym velky technickym pokrokem uz od parniho stroje.

      Krome toho tzv. OldSpace sektor, ktery tohle presne propagoval, dokazal zabrzdit kompletne rozvoj pilotovane i nepilotovane kosmonautiky v USA. Budme radi za tyto platici turisty, protoze je cas jit dal a vratit se zpet na Mesic. A snad casem stanout na Marsu! A jestli si NASA tu sluzbu koupi tak jen lepe, protoze usetrene penize a cas na vyrobu muze nasmerovat do vyzkumu.

  7. Rado napsal:

    Kedy je v pláne dáky ďalší turistický výlet?

  8. Hawk napsal:

    Po teto bajecne misi a pokud bude do budoucna dost bonitnich turistu nezbyva nez doufat, ze Elon oprasi svuj napad s oblety Mesice pomoci FH a CD.
    Starship je ambiciozni, ale ceka ji hodne dlouha cesta ke spolehlivemu prostredku pro lidi.

    V tomto pripade staci human rated certifikace pro FH a uprava CD pro rychlejsi vstup do atmosfery. A oblet Mesice mi prijde co se tyce zazitku pro turisty zcela jiny level nez oblet Zeme.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Osobně si myslím, že do toho nepůjdou. Bylo by to poměrně složité.

      • Borin napsal:

        Bylo by to také riskantní při jakékoli události ohrožující letový plán. Vycvičení turisté jsou něco jiného než drilovaní kosmonauti – ti nepropadnou panice (snad!) při hledání alternatívních řešení návratu (viz Apollo 13).

        K úspěchu Inspiration4 samozřejmě firmě SpaceX blahopřejeme. Tihle jsou opravdoví astronauti.

      • ldx napsal:

        Také si to myslím.
        Navíc v současnosti se maximálně soustředí na Starship… Inspiration4 je nic moc úsilí nestálo, akorát výrobu té průhledné kupole, vše ostatní mají
        už rutinně zvládnuté.

    • peca7 napsal:

      Také by se musely upravit systémy podpory života v crew Dragonu. Teď je jejich garantovaná životnost 5 dní pro 4 clenou posádku, pokud se nepletu. I když možná pro 2 lidi by to na oblet měsíce stačilo…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.