sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Upřesněný harmonogram letů Crew Dragonů pro NASA

NASA a SpaceX se společně dohodly na aktualizovaném harmonogramů letů lodí Crew Dragon, které zajišťují rotaci posádek na ISS. Nejbližší plánovaná mise je Crew-3, jejíž start by měl přijít 31. října. Hned v první polovině listopadu bychom se měli dočkat návratu lodi Crew Dragon z mise Crew-2. Mise Crew-3 bude (jak již číslo napovídá) třetí rotací posádek na ISS s použitím amerických raket a lodí startujících z území USA, půjde také o čtvrtý pilotovaný let Crew Dragonu s astronauty k ISS, pokud počítáme také testovací misi DM-2 v roce 2020. Crew-3 tak naváže na mise Crew-1 z přelomu let 2020 a 2021 a probíhající Crew-2, jejíž posádka je členem 65. dlouhodobé expedice na ISS.

Posádka mise Crew-3. Zleva Chari - Marshburn - Maurer - Barron.
Posádka mise Crew-3. Zleva Chari – Marshburn – Maurer – Barron.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

V rámci mise Crew-3 poletí k ISS jako velitel lodi americký astronaut Raja Chari, pilotem bude jeho krajan Thomas Marshburn a v pozicích letových specialistů se představí Američanka Kayla Barron a Němec Matthias Maurer. Tři ze čtyř členů posádky tedy zažijí kosmickou premiéru – Thomas Marshburn již na oběžné dráze byl dvakrát. Mise Crew-3 odstartuje v lodi Crew Dragon na raketě Falcon 9 z floridské rampy 39A na Kennedyho středisku. Posádku čeká dlouhodobý pobyt na orbitální laboratoři, kde budou žít a pracovat – s dalšími třemi kolegy tak vytvoří sedmičlennou posádku stanice. NASA počítá s tím, že mise Crew-3 dorazí k ISS v době, kdy bude u stanice stále připojena loď mise Crew-2, ve které přiletěli letos v dubnu Robert Kimbrough a Megan McArthur z USA, Akihiko Hošide z Japonska a Thomas Pesquet z Francie.

Logo mise Crew-4
Logo mise Crew-4
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Experti však již také uvažují nad termíny následující mise, která ponese označení  Crew-4. V současné době je její start plánován nejdříve 15. dubna roku 2022. Také posádka této mise má strávit půl roku na palubě Mezinárodní kosmické stanice. Misi Crew-4 má velet Američan Kjell Lindgren (zatím jedna mise), pilotem bude Bob Hines (premiéra) a pozici letové specialistky obsadí Italka Samantha Cristoforetti (zatím jedna mise). Možná jste si všimli, že jsme ze čtyřmístné lodi Crew Dragonu zatím jmenovali pouze tři osoby. Čtvrtý člen posádky totiž prozatím nebyl oznámen. Také v případě mise Crew-4 se počítá s tím, co jsme si popsali v předchozím odstavci – posádky obou Crew Dragonů se na stanici potkají. To znamená, že by se mise Crew-3 vracela domů koncem dubna 2022.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/jsc2021e042707/jsc2021e042707~orig.jpg
https://upload.wikimedia.org/…/2560px-SpaceX_Crew-3_%28official_portrait%29.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/SpaceX_Crew-4_logo.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vit Blahous
Vit Blahous
3 let před

Je známo, jaké konkrétní lodě budou pro mise Crew-3 a Crew-4 použity?

Garion
Garion
3 let před
Odpovědět  Vit Blahous

Zatím se píše, že by na Crew 3 měla být vyslána nová loď C210.1, protože Endeavour je na ISS a Resilience poletí příští týden na misi Inspiration4. Co poletí na Crew4, to ještě nikdo neví. Záleží, v jakém stavu se vrátí obě stávající lodě že svých misí.

Ivo
Ivo
3 let před

Nejsem si jistý, ale tahle věta bych řekl, že je trochu nepřesná.

„Mise Crew-3 bude (jak již číslo napovídá) třetí rotací posádek na ISS s použitím amerických raket a lodí startujících z území USA, půjde také o čtvrtý pilotovaný let Crew Dragonu s astronauty, pokud počítáme také testovací misi DM-2 v roce 2020.“

PetrDub
PetrDub
3 let před
Odpovědět  Ivo

„Kvůli“ misi Inspiration půjde o pátý pilotovaný let Crew Dragonu, ale myslím, že z kontextu je patrné, že Dušan počítal mise k ISS a tam půjde o čtvrtou, nicméně teprve třetí zajišťující běžnou rotaci posádek. DM-2 nakonec na ISS strávila docela dlouhou dobu, ale její posádka formálně nebyla součástí běžné posádky.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  PetrDub

Raději jsem danou pasáž upravil. 😉

Terminator
Terminator
3 let před

Proč je Raja Chari jakožto nováček velitel a veterán Tom Marshburn pilot? NASA co paamatuji i z raketoplánů obvykle ctila, že velitel je člověk, co již má nějakou tu misi za sebou.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Terminator

Ono to zase není tak striktní. V některých ohledech se dá říct, že role pilota může být zodpovědnější a náročnější než velitelská.

PetrV
PetrV
3 let před

NASA si predplatila misto v sojuzech, kdyby CD měl potíže. Bude to využito?

https://kosmonautix.cz/2021/09/10/upresneny-harmonogram-letu-crew-dragonu-pro-nasa/