ŽIVĚ: Instalace držáku třetího panelu iROSA

Američan Mark Vande Hei a Japonec Akihiko Hošide v úterý nainstalují na část příhradové konstrukce stanice ISS označované P4 speciální držák. Ten umožní budoucí instalaci a rozložení třetího ze šesti nových fotovoltaických panelů iROSA, který vylepší jeden z osmi energetických kanálů (4A), který dodává energii například do modulů Harmony či Columbus. Oba muži také vymění zařízení měřící elektrický potenciál na panelech a blízkých površích. Přímý přenos začne v úterý ve 13:00 SELČ a oba astronauti opustí přechodovou komoru modulu Quest kolem 14:30. Jejich výstup by měl podle odhadu trvat zhruba 6 hodin a 50 minut.

Hošide bude veden jakožto EV1 a oblékne skafandr s červenými pruhy. Vande Hei jakožto EV2 bude mít čistě bílý skafandr bez pruhů. Pro Hošideho půjde o čtvrtý výstup v životě, Vande Hei zažije tuto situaci již popáté. Celkově se bude jednat o 242. výstup do volného prostoru určený k sestavování, údržbě a modernizaci ISS. Tento výstup přímo navazuje na trojici nedávných výstupů, při kterých byl instalován první pár nových panelů iROSA. 16. června připojili Robert Kimbrough a Thomas Pesquet první kus k držáku na kanálu 2B, který je na části příhradové konstrukce P6. 20. června se sem stejná dvojice vrátila a dokončila instalaci panelu i jeho rozvinutí. Druhý z celkem šesti nových panelů nainstalovala stejná dvojice při výstupu 25. června.

Držák nových panelů iROSA.

Držák nových panelů iROSA.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Původní fotovoltaické panely fungují dobře, ale již začínají vykazovat známky degradace. To se ale čekalo, protože byly stavěny na 15 let služby. První pár původních panelů přitom byl rozvinut v prosinci 2000. Energii tak dodává už zhruba 20 let, takže již překonal plánovanou životnost. Nyní je již částečně zakrytý prvním párem panelů iROSA, které se nachází před ním. Až bude na svém místě všech šest nových panelů, vzroste celkové množství dostupné energie na stanici ze 160 kW na maximálních 215 kW. Stejný design rozvinovacích fotovoltaických panelů se má využívat i na stanici Gateway, kterou na oběžné dráze Měsíce postaví NASA se svými mezinárodními a komerčními partnery.

V listopadu 2020 překonala ISS milník v podobě 20 let nonstop obydlenosti. Za tu dobu nabídla jedinečnou možnost provádět unikátní výzkum, či technologické demonstrace, pomohla připravit nás na dlouhodobé mise k Měsíci a Marsu, ale pomohla i zlepšit život na Zemi. V průběhu času navštívilo orbitální laboratoř 244 lidí z 19 států světa. Stanice hostila téměř 3000 vědeckých výzkumů od výzkumníků ze 108 států.

EDIT 23. srpna 23:00
Výstup do volného prostoru se odkládá. Důvodem jsou lehké zdravotní potíže Marka Vande Hei. Nejde ale o nic vážného. Nový termín zatím nebyl určen.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…solar_array_augmentation_plan_4a_irosa_1080.jpg
https://images.squarespace-cdn.com/…G2SHNE2GQNEF08IE1KGR/EvTiK7wWYAMV00i.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.