Sonda Lucy už je na Floridě

První sonda určená k průzkumu Trojských asteroidů dorazila 30. července na floridské Kennedyho středisko. V současné době už je v čisté místnosti Astrotechu, kde se vše schyluje k zahájení závěrečných příprav před říjnovým letem. Startovní okno trvá 23 dní a otevře se 16. října. Do té doby se musí sonda Lucy otestovat, naplnit pohonnými látkami a přepravit ke vzletové rampě na Cape Canaveral Space Force Station. „Pandemie koronaviru si vynutila změny způsobu, jakým provádíme sestavení, integraci a testy,“ říká Donya Douglas-Bradshaw, projektová manažerka mise Lucy z Goddardova střediska v Greenbeltu, stát Maryland a dodává: „Když si vzpomenu, kde byl projekt před rokem a jakým výzvám jsme čelili, tak jsem na celý tým maximálně pyšná. Skutečnost, že sonda je bezpečně na KSC je důkazem obětavosti a úsilí, které ukazovali všichni členové týmu i jejich rodiny.

Vykládka kontejneru se sondou Lucy na Floridě.

Vykládka kontejneru se sondou Lucy na Floridě.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Lucy bude první sonda, která má prozkoumat rozličnou skupinu malých těles, která známe pod označením Trojské planetky Jupiteru. Tato malá tělesa jsou pozůstatky z dob mladé Sluneční soustavy, které jsou dnes zachyceny na stabilních oběžných drahách spojených s obří planetou Jupiter. Vznikly tak dva „roje“ – jeden obíhá kolem Slunce před Jupiterem a druhý za ním. Tyto roje se nachází v okolí stabilních bodů gravitační rovnováhy, kterým se říká librační (též Lagrangeovy) body.

Během své dvanáctileté primární mise má Lucy prozkoumat rekordní množství planetek. Proletí totiž kolem jedné planetky v hlavním pásu planetek a hlavně kolem sedmi Trojánů. Sonda kromě toho provede také tři gravitační manévry u Země, aby se dostala ke zmíněným rojům a mohla tak provést naplánované průlety. Sonda byla přepravena ze základny Buckley Space Force Base v coloradském městě Aurora pomocí dopravního letounu C-17 amerického letectva. Návrh a stavbu sondy měla na starost firma Lockheed Martin Space ve svém areálu v coloradském městě Littleton.

Kontejner se sondou Lucy se přesunul do čisté místnosti.

Kontejner se sondou Lucy se přesunul do čisté místnosti.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Bylo zapotřebí hodně koordinace a pečlivého plánování, aby se tahle sonda dostala na místo startu. Jsem velice hrdý na tým, který neúnavně pracoval i během celosvětové pandemie na tom, abychom se dopracovali k tomuto momentu,“ říká Rich Lipe, programový manažer mise Lucy z Lockheed Martin. Sonda dorazila na Floridu v pátek a během víkendu ji tým přesunul do čisté místnosti Astrotechu. Tady mohly proběhnout nezbytné inspekce po převozu, které potvrdily, že Lucy dorazila v dobrém stavu.

Sonda je tak připravena na zahájení závěrečné fáze testů a předstartovních kontrol, které obnáší zkoušky softwaru, palubních přístrojů, zkoušky fungování rozvodů elektřiny, zkušební plnění pohonnými látkami, testy komunikace a také automatické testy prováděné sondou samotnou. „Je těžké uvěřit, že jsme po sedmi letech tvrdé práce konečně tady,“ říká Hal Levison, hlavní vědecký pracovník mise Lucy ze Southwest Research Institute v coloradském Boulderu a dodává: „Nedokázali bychom to bez extrémně talentovaného a odhodlaného týmu. Je čas poslat Lucy k obloze, aby nám přinesla revoluční poznatky o původu našeho planetárního systému.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/51353421379_620c214322_o.jpeg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20210730-PH-KLS01_0170~orig.jpg
https://images-assets.nasa.gov/…/KSC-20210730-PH-KLS01_0170~orig.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Sonda Lucy už je na Floridě”

  1. Štěpán napsal:

    Ten rychlý vývoj této sondy mě fascinuje. Výborná práce celého týmu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.