12. let Ingenuity

Malý stroj, který měl původně pouze vyzkoušet, zda může vrtulový stroj létat ve velmi řídké atmosféře Marsu, nepřestává překvapovat. Zatímco původně se u něj počítalo pouze s pěti vzlety, teď už jich má na svém kontě dvanáct (a stejný počet přistání). Namísto původně plánovaného měsíc dlouhého testování tu máme misi, která samostatně (byť v těsné spolupráci s roverem Perseverance) funguje už 4 měsíce, jelikož k vysazení na povrch došlo 3. dubna. Odborníci z Jet Propulsion Laboratory, kteří za tímto projektem stojí, tak mají náběh na další misi, která se zařadí do kategorie legendárních překonání původních očekávání.

Snímek z černobílé navigační kamery vrtulníku perseverance pořízený při 12. letu.

Snímek z černobílé navigační kamery vrtulníku perseverance pořízený při 12. letu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V rámci dvanáctého letu Ingenuity zamířila do lokality South Séítah, který experti z JPL označují jako geologický ráj. Stroj vystoupal do výšky 10 metrů a z výšky 10 metrů snímkoval složitý terén pod sebou. Oblast South Séítah je totiž tvořena písečnými dunami, což klade na navigační software (především pak data z výškoměru) zvýšené nároky. Ingenuity se nejprve vznesla a pak zamířila směrem na východoseverovýchod. Po zhruba 235 metrech se vrtulník posunul o 5 metrů do strany, aby mohly pořízené fotky vytvořit 3D snímky. Při zachování stejné orientace kamery se pak vrtulník vrátil zpět na místo, odkud vzlétl. JPL naplánovala pořízení deseti barevných snímků, které mají pomoci týmu kolem roveru Perseverance při rozhodování, které útvary si zaslouží bližší analýzu. Dvanáctý let trval 169 sekund, ale zatím nemá přesně určenou délku, protože se uvádí +/- 450 metrů

Ingenuity během svých 12 letů urazila vzdálenost zhruba 2670 metrů, přičemž slovo „zhruba“ souvisí s výše zmíněnou nejistotou při posledním letu. Poletováním pak Ingenuity celkově strávila 21 minut a 48 sekund. Pro lepší představu o překonané vzdálenosti přidejme ještě porovnání s roverem Perseverance – ten měl k 5. srpnu ujeto 1,63 km.

Porovnání tras roveru perseverance (šedobíle) a vrtulníku Ingenuity (zeleně) před 12. letem. V horní žluté elipse se nachází oblast South Séítah, kterou vrtulník navštívil během 12. letu.

Porovnání tras roveru perseverance (šedobíle) a vrtulníku Ingenuity (zeleně) před 12. letem. V horní žluté elipse se nachází oblast South Séítah, kterou vrtulník navštívil během 12. letu.
Zdroj: https://mars.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/layout/helicopter/images/Mars_Helicopter-web.png
https://pbs.twimg.com/media/E895Ei0VUAMlMd0?format=jpg&name=large
https://mars.nasa.gov/images/mepjpl/PIA24797-Flight12.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “12. let Ingenuity”

  1. V_dur napsal:

    Bol by som max. spokojný (a zrejme nielen ja:), keby vrtuľníček Ingenuity zvládol v zdraví a pohode misiu v trvaní 12 mesiacov (pozemských), vždy sa moc teším na článok o jeho ďalšom lete – vďaka, kosmonautix.cz!

  2. KarelT napsal:

    Zajímavé je, že ten malý solární panýlek stači jako dostatečný zdroj energie nejen pro let, ale i vyhřívání elektroniky. Naprvní pohled by to člověk ani nečekal, i když se to pro let dobíjí několik dní. Ano, gravitace je tam sice menší, ale dopadajícího záření od slunce taky. Omezením bude letní období, až skončí, nebude asi dost energie.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Spíš než nedostatek slunečního svitu začne Ingenuity trápit pokles okolní teploty, a to hlavně v noci. Topidla pak už zřejmě nedokážou bateriím zajišťovat potřebný tepelný komfort a začne jejich rychlejší degradace, zkrátka zmrznou a pro tuto skvělou demo misí nastane game over. I tak už toho dokázala mnohem víc, než se čekalo v těch nejoptimističtějších scénářích. 🙂

  3. kuban napsal:

    tečka za dvanáctkou je zákeřná 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.