sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Naděje pro Hubbleův teleskop stále žije

Mise k Hubblovu teleskopu rozhodně nebyly bez rizika...

30. června jsme na našem webu vydali článek, který rekapituloval dění posledních dnů kolem Hubbleova teleskopu. Ten totiž v polovině minulého měsíce potkala závada palubního počítače, který se stará o řízení vědeckých přístrojů. Po intenzivních přípravách je možné přinést pozitivní informace. Inženýři se při hledání problému posouvají dál a je možné, že během příštího týdne by mohl přijít další důležitý krok na cestě k návratu ikonické observatoře do vědeckého režimu. Stejně jako v minulém článku, i dnes Vám přinášíme překlady aktualizačních zpráv přímo od NASA, které byly vydány v jednotlivých dnech. Pro podrobnější informace doporučujeme přečíst si nedávný článek, který detailněji rozebírá některé technické aspekty.

30. června

NASA sáhla po dodatečných krocích k průzkumu počítače pro správu vědeckých přístrojů Hubbleova teleskopu, jehož problémy se objevily 13. června, což přerušilo vědecká pozorování. Paralelně s touto analýzou se NASA věnuje přípravě a zkouškám procedur k aktivování záložního palubního hardwaru. Teleskop samotný i jeho vědecké přístroje jsou stále v dobrém stavu a bezpečné konfiguraci.

Diagram zobrazující cestu vědeckých dat v Hubbleově teleskopu.
Diagram zobrazující cestu vědeckých dat v Hubbleově teleskopu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zdroj problémů se nachází v jednotce pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), ve které se nachází počítač pro řízení vědeckých přístrojů. Závada může být v několika potenciálních dílech jednotky SI C&DH. Tým se momentálně intenzivně věnuje příkazové jednotce a formátovači vědeckých dat CU/SDF (Command Unit/Science Data Formatter), které posílají a formátují pokyny.  Experti také prohlíží regulátor energie v jednotce Power Control Unit, která má za úkol zajišťovat stabilní dodávku napětí do počítače pro řízení vědeckých činností. Pokud bude jeden z těchto dílů identifikován jako pravděpodobný zdroj závady, bude muset tým zahájit komplexní a komplikované procedury spojené s přepnutím na záložní jednotky.

Tyto procedury by byly náročnější a riskantnější než ty, které tým provedl minulý týden a které obnášely aktivování záložního počítače pro řízení vědeckých přístrojů a paměťových modulů. Pro přepnutí na záložní jednotku CU/SDF nebo regulátor energie se musí přepnout i několik dalších systémů na teleskopu, což si vynutil způsob, kterým jsou propojeny s jednotkou SI C&DH. Během dalšího týdne bude tým analyzovat a aktualizovat procedury, pokyny a související činnosti nezbytné k provedení přepnutí na záložní hardware. Počítá se i s ověřením všech postupů na simulátoru s vysokou úrovní věrnosti.

Diagram jednotky Science Instrument Control & Data Handling
Diagram jednotky Science Instrument Control & Data Handling
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Týmy už podobné přepnutí dělaly v roce 2008, což umožnilo Hubbleovu teleskopu pokračovat ve vědeckém výzkumu poté, co selhal modul CU/SDF. Servisní mise v roce 2009 pak vyměnila celou jednotku SI C&DH (obsahující také poškozený modul CU/SDF) za aktuálně používanou jednotku SI C&DH. Od této servisní mise uskutečnil Hubbleův teleskop více než 60 000 dodatečných pozorování, čímž překročil celkovou mezi 1 500 000 od začátku služby. Tato pozorování stále mění naše porozumění vesmíru. Hubbleův teleskop byl vypuštěn v roce 1990 a vesmír pozoruje už 31 let. Podílel se na jedněch z nejvýznamnějších objevů spojených s vesmírem včetně jeho zrychleného rozpínání, evoluce glaxií v průběhu času nebo prvních atmosférických studií planet mimo Sluneční soustavu.

2. července

NASA dokončila přípravu zkušebních postupů, které se v dalším týdnu použijí k zapnutí záložního hardwaru Hubbleova teleskopu a mohly by pomoci vyřešit problémy s počítačem řídícím chod vědeckých přístrojů. Stále probíhá průzkum zaměřený na příčinu problému.

Jednotka pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat
Jednotka pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat
Zdroj: https://www.nasa.gov/

6. července

Dnes začaly vícedenní testovací činnosti, které by se použily k zapnutí záložního hardwaru Hubbleova počítače. NASA zatím stále pokračuje v průzkumu příčin, které 13. června vedly k problémům na počítači pro správu vědeckých přístrojů.

8. července

NASA úspěšně dokončila zkoušky procedur, které by se měly použít k přepnutí záložního hardwaru Hubbleova teleskopu, čímž by se měly vyřešit problémy s počítačem pro správu vědeckých přístrojů. K samotnému přepnutí by mělo dojít během příštího týdne, až budou dokončeny další přípravy a analýzy.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/sts61inspace_full.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/sm4_excerpt_june22.pdf
https://www.nasa.gov/pdf/279889main_CU_SDF_from%20SM4MediaGuide.pdf

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

Ten Webb je třeba v kosmu jako sůl, ale myslím si, že tyhle obří teleskopy neudělají průlom v pozorování vesmíru. To by mohly udělat velké konstelace menších dalekohledů

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Kamil

Zase takhle jednoduše to nefunguje. Mnoha malými teleskopy se nedají dohnat všechny výhody těch velkých.

Cateye
Cateye
3 let před
Odpovědět  Kamil

Je téměř jisté že tak jako má Hubble řadu velkých průlomů ve výzkumu vesmíru, bude je mít na kontě i mnohem výkonnější JWST.

https://kosmonautix.cz/2021/07/10/nadeje-pro-hubbleuv-teleskop-stale-zije/