sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

NASA a SpaceX upřesnily harmonogram Crew Dragonů

Agentura NASA po jednání se zástupci SpaceX oznámila lehké upřesnění termínů pro starty budoucích lodí Crew Dragon k ISS a pro jejich návraty zpět na Zemi. Agentura přitom musela zhodnotit celou řadu vlivů – kromě jiného i celkový provoz kosmických lodí na ISS. V tuto chvíli je tedy plánován start mise Crew-3 nejdříve na neděli 31. října. Američané Raja Chari, Thomas Marshburn a Kayla Barron spolu s Matthiasem Maurerem z Německa odstartují v nové lodi Crew Dragon, kterou vynese raketa Falcon 9 z floridského komplexu 39A. Posádka po připojení k ISS stráví na orbitálním komplexu půl roku.

Posádka Crew-3 zleva Maurer, Marshburn, Chari, Barron
Posádka Crew-3 zleva Maurer, Marshburn, Chari, Barron
Zdroj: http://www.esa.int/

Astronauti z mise Crew-3 by se měli podle plánu na palubě ISS setkat s posádkou aktuální mise Crew-2 a dalšími členy 66. dlouhodobé expedice. Během tohoto několikadenního překryvu by mělo dojít k předání všech nezbytných náležitostí. Poté přijde návrat astronautů z mise Crew-2. Robert Kimbrough a Megan McArthur z USA, Akihiko Hošide z Japonska a Thomas Pesquet z Francie by se měli podle aktuálních plánů vrátit na Zemi v první polovině listopadu. Jejich loď Crew Dragon Endeavour má přistát do vody u pobřeží Floridy.

Po misi Crew-3 má následovat mise Crew-4, do které byli zatím nominováni Američané Kjell Lindgren a Robert Hines a Italka Samantha Cristoforetti. Čtvrtá sedačka zatím nebyla oficiálně nikým obsazena. Není však zatím určeno, kdy poletí. NASA v oficiální zprávě uvádí: „Další mise určená k rotaci posádek po Crew-3 je zatím plánována nejdříve na polovinu dubna 2022. Kosmická loď a nosná raketa budou určeny později.“ Dá se tedy předpokládat, že pokud loď Starliner od Boeingu zvládne opravnou nepilotovanou misi OFT-2 a pak i pilotovanou testovací misi CFT, mohla by v dubnu 2022 vyrazit k ISS na svou první ostrou misi. Na misi Starliner 1 jsou nominováni Sunita Williams, Josh Cassada a Jeanette Epps z USA a Kojči Wakata z Japonska.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://en.wikipedia.org/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/230/2021/06/Crew-2-Launch-1024×683.jpg
http://www.esa.int/…/crew-3_at_spacex/23314882-1-eng-GB/Crew-3_at_SpaceX_pillars.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

Kdy začnou prodloužené pobyty kosmonautů? První asi bude dvojice Vande Hei a Dubrov, ale ti letěli Sojuzem. Budou ty prodloužené pobyty i v západní rotaci? A jak budou řešit střídání Dragonů a Starlinerů? Budou mít ti s prodlouženým pobytem dva skafandry a sedačky pro obě lodě?

Kamil
Kamil
3 let před

A jak to bude s pilotovanými misemi Starlineru? Opravdu ta zkušební mise bude na ISS 2 až 4 měsíce, jak Dušan tvrdí v Krátkých vesmírných zprávách? Já myslel, že s tak dlouhou misí se počítalo v začátcích, když ještě nelétal ani Dragon, kdežto teď už tak dlouhá mise není třeba, když už má ISS sedmičlennou posádku.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Kamil

Zatím nebylo oficiálně oznámeno nic jiného.

Kamil
Kamil
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže když Starliner vystartuje v prosinci, tak pošlou Crew-3 v prosinci dolů? Protože 2 až 4 měsíce tam 10 lidí nebude, ne? Ovšem to by tam opět bylo do dubna jen 6 lidí.

https://kosmonautix.cz/2021/06/22/nasa-a-spacex-upresnily-harmonogram-crew-dragonu/