sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

3D tištěná vzletová a přistávací rampa

Tým studentů z vysokých škol a univerzit po celých Spojených státech  zapojených do programu Artemis generation pod dohledem expertů z NASA otestoval 3D vytištěnou rampu pro vzlety a přistání. Cílem bylo ověřit, jak si tato konstrukce povede při vystavení horkým spalinám raketového motoru. Test, který proběhl 6. března na texaské základně Camp Swift u města Bastrop, byl součástí programu Lunar PAD (Lunar Plume Alleviation Device), který má za cíl vyřešit problémy spojené s vyvržením lunárního regolitu během startů a přistání na měsíčním povrchu.

Zmenšený model přistávací a vzletové platformy vytištěný v rámci programu Lunar PAD (Lunar Plume Alleviation Device).
Zmenšený model přistávací a vzletové platformy vytištěný v rámci programu Lunar PAD (Lunar Plume Alleviation Device).
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Studenti nejprve navrhli nový design pro workshop psaní soutěžních návrhů, který organizuje Úřad hlavního technologa na Marshallově středisku v alabamském městě Huntsville a L’SPACE Academy – studentský projekt zaměřený na spolupráci s misí Lucy na Arizona State University ve městě Tempe. Tým porotu zaujal a dostal finance na vytištění a zkoušky prototypu v menším měřítku. Do akce se zapojil i projekt MMPACT (Moon-to-Mars Planetary Autonomous Construction Technologies) od NASA, technologický stavební startup ICON a členové týmu suborbitálních raket z Texas A&M University v College Station.

Samotný návrh přistávací a vzletové rampy je tvořen sérií útvarů kapkovitého / listového tvaru. Jejich prostřednictvím mají být spaliny přistávajícího / vzlétajícího raketového motoru rozptýleny do stran a pak vzhůru, aby bylo minimalizováno množství rozvířeného regolitu.

Test odolnosti 3D tištěné konstrukce využil malý raketový motor.
Test odolnosti 3D tištěné konstrukce využil malý raketový motor.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/llp_interior.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/rocket_pad_1smaller.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/rocket_pad_smaller.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

A jak velká by byla taková rampa ve skutečné velikosti? Nebo kde by přistávala kosmická loď? Uprostřed na tom černém puntíku?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Kamil

Zatím jde pouze o studii základních možností. Víc bych v tom nehledal.

https://kosmonautix.cz/2021/03/15/3d-tistena-vzletova-a-pristavaci-rampa/