Lunární kámen v Oválné pracovně

Na první pohled jde pouze o symbol, ale jeho význam je velký a sdělení jasně zřetelné. Symbol ambicí a úspěchů dřívějších generací je zároveň připomenutím podpory aktuálního průzkumu měsíce a Marsu – kámen přivezený z Měsíce je nyní součástí Bílého domu. Na žádost administrativy nového amerického prezidenta Joe Bidena totiž agentura NASA zapůjčila vzorek přivezený z Měsíce, který byl 20. ledna vystaven v Oválné pracovně. Lunární kámen byl předtím uložen v areálu Lunar Sample Laboratory Facility na Johnsonově středisku v Houstonu, kde se skladuje většina vzorků dopravených na Zemi v rámci programu Apollo. Vitrína s lunárním kamenem obsahuje také vysvětlující popisek, který se věnuje nejen zasazení vzorku do historického kontextu, ale také připomíná aktuální snahy agentury NASA.

Měsíční vzorek 76015,143

Astronaut Ronald Evans z mise Apollo 17 a jeho kolegové Harrison Schmitt a Eugene Cernan, poslední lidé, kteří se dotkli Měsíce, odštípli tento vzorek z většího balvanu ve spodní části Severního masivu v údolí Taurus-Littrow zhruba 3 kilometry (téměř 2 míle) od lunárního modulu. Tento 332 gramů vážící kousek Měsíce (méně než libra) odebraný v roce 1972 představuje 3,9 miliardy let starý vzorek vzniklý při poslední velké kolizi na přivrácené straně Měsíce v impaktní pánvi Imbrium, která má průměr 1145 km, tedy 711,5 mil.

Nepravidelný povrch vzorků obsahuje malé krátery vytvořené dopady mikrometeoritů, které během milionů let tento kámen obrousily. Hladké, seříznuté plochy vznikly v Lunar Curation Laboratory, kde se vytvářely plátkové řezy pro vědecký výzkum. Probíhající výzkum je nezbytný, jelikož stále pokračujeme v poznávání naší planety i Měsíce a připravujeme se na budoucí mise do cislunárního prostoru a dál.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/oval_office_moon_rock_2021.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

32 komentářů ke článku “Lunární kámen v Oválné pracovně”

  1. Josef Somik napsal:

    Já bych zase čekal, že panu Jiri Doslikovi dojde, že když je to v článku psané speciálním písmem, že se jedná o nějaký opis, a tudíž že pan Majer není autor textu.
    Mě stačilo podívat se na úvodní snímek v plném rozlišení.

    Můžeme panu Majerovi vytknout, že si nedal tu práci a nepřidal ještě pár informací o tomto vzorku, ale to už je věc názoru.

    https://curator.jsc.nasa.gov/lunar/lsc/76015.pdf
    https://www.hq.nasa.gov/alsj/a17/a17-Samp76015-143.html

    Kdyby to někoho zajímalo, tak průběh sběru tohoto vzorku je myslím nafilmován zde: GET-165:07:55 https://apolloinrealtime.org/17/

  2. Jiri Doslik napsal:

    Od tohoto webu, bych teda nečekal, že se tu dočtu, že Ron Evans odebíral vzorky z Měsíce.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Já samozřejmě vím, že byl na oběžné dráze. Jde pouze o překlad plakety:
      Apollo 17 astronaut Ronald Evans and moonwalkers Harrison Schmitt and Eugene Cernan, the last humans to set foot on the Moon, chipped this sample from a large boulder at the base of the North Massif in the Taurus-Littrow Valley, 3 km (almost 2 miles) from the Lunar Module.

      Není mou chybou, jak to má NASA napsané. Pokud dělám doslovný překlad, nemohu do něj zasahovat.

      • Michal Andrej napsal:

        Inak, je fajn vidieť, že metrické jednotky sa pomaly presadzujú aj v USA. Tentoraz sa podarilo prepašovať kilometer priamo do oválnej pracovne prezidenta 🙂

  3. Martin Gembec Administrátor napsal:

    S lunárním kamenem se fotil už Clinton s astronauty Apolla 11. Znamená to, že ten kámen tam byl už za jeho vlády a pak byl odvezen a vrátil se tam až nyní, nebo mu jen bylo dáno nové čestné místo a proto se o tom zase tak mluví? Nebo to byl kámen jiný?

  4. Kamil napsal:

    Takže přistání v roce 2024 se nestihne, ale při dobré vůli by rok 2025 mohl být reálný. A jak se zdá dobrá vůle nové administrativy by byla. A když to moc dobře nepůjde, dočkáme se v roce 2026?

  5. Vaclav napsal:

    Já bych tedy preferoval kámen přivezený misí Apolla 11. A měl by to být navíc kámen z “ nouzového vzorku “ který zvedl první Američan na Měsíci v okamžiku, kdy Aldrin byl ještě v LEMu, pro případ přerušení prvni EVA na Měsíci v samém počátku. Celé generace od počátku dějin snily o tom zvednout kámen na Měsíci. Kámen z A-11 je ztělesněním toho snu a je PRVNÍ, zatímco kámen z A-17 je již „jen“ jedním z mnoha.
    Když symbol, tak se vším všudy.

    • Josef Somik napsal:

      Každý má nějaký smysl pro symboliku a někdo jí vtělí i do toho, o čem prý celé generace snily.
      Pro někoho je symbol už jen samotný fakt, že je to kámen z Měsíce.
      A pro jiné je symbol třeba to, že vzorek pochází z obrovského balvanu, který se před velmi dávnou dobou skutálel ze svahu severního masivu.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Václave, jak ten vzorek vypadá? Je stále v celku? Jaká je případně velikost jeho největší části? Byl by reprezentativním doplněním Oválné pracovny nebo by ho mohla uklízečka nechtě vyluxovat?

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      Chvíli to vypadalo, že vám leží v žaludku Rusko. Ale vám se zřejmě nezavděčí nikdo ničím… 🙁

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Symbolika vzorku z poslední mise Apolla je vysvětlena v poslední větě Tweetu Johnsonova vesmírného střediska
      https://twitter.com/NASA_Johnson/status/1352422598328643585

    • SaturnV napsal:

      Nic špatného nenapsal, nechápu vaše pobouření. Kdo by rád neměl na stole kámen z Apolla 11?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Protože si zase našel něco, co se mu nelíbí – tak jako vždy u všeho. Kdyby tam dali kámen z Apolla 11, tak bude zase lamentovat nad tím, proč tam není z Apolla 17 jako z připomínky poslední mise.

      • SaturnV napsal:

        Napsal, že kdyby seděl v oválné pracovně, preferoval by vzorek z Apolla 11. Nic špatného mi na tom nepřijde.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ale tady nejde jen o ten jeden komentář, jde o jeho celkový přístup. Říkám, že kdyby tam dali kámen z Apolla 11, tak si zase bude stěžovat, že by se mu tam víc líbil kámen z Apolla 17. Zkrátka vždycky musí chtít něco jinak, než jak to je. Kolem toho se to celé točí a proto tady ten člověk většině lidí leze krkem.

      • Radim napsal:

        Žeby tip na další kosmonautickou anketu? 🙂
        Za sebe tedy říkám, že mě tu nevadí a jsem za něj rád…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Tohle musí řešit redakce interně sama. Pár takových hlasování už proběhlo, ale pokaždé se v redakci našly dobré duše, které mu daly ještě další šanci. Nutno však říct, že poměr hlasů se stále více vyrovnává a už to není tak jednoznačné jako dříve.

      • SaturnV napsal:

        Více pro Vaclava?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Řekněme, že dříve se jej zastávalo více lidí, kdežto postupně stále více původních zastánců začíná přicházet k názoru, že už se jeho komentáře blíží hraně, kterou nelze tolerovat. Jinými slovy pohár trpělivosti začíná přetékat více členům redakce. Každý takový komentář je další pomyslnou kapkou.

      • HM napsal:

        Pane Majere, to co předvádíte během svého boje s Václavem (a to nejsem jeho obhájcem) je myslím už trochu přes čáru a – promiňte mně tu upřímnost – je to trapné. Nechápu to.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Víte, je mi docela jedno, jestli je mé chování trapné. S Vaším názorem nemám problém, máte na něj plné právo, nemáte se vůbec zač omlouvat, upřímnost je potřebná. Však já také zcela upřímně říkám, jak co cítím. Váš názor respektuji, ale nikterak nemění můj přístup vůči danému uživateli, který mi svými komentáři dlouhodobě leze na nervy. Ano, je to neprofesionální, ale je mi to jedno. já si na žádného profesionála nehraju. Píšu upřímně, jak to cítím. Nekalkuju s tím, zda by mi nějaký postoj či názor mohl v očích někoho ublížit. Jsem rád, že jste i Vy napsal svůj názor upřímně. Vůbec se na Vás nezlobím, nemáte se zač omlouvat.

      • Cateye napsal:

        Ono by pane Majere stačilo na něj nereagovat, což by byl pro něj byl největší trest. Často je vidět že když jeho názor zůstane bez odpovědi tak to zkouší tak dlouho dokud to někdo neudělá. Nějaký malý skript, který by zamezil v jeho vlákně přispívat a máte za chvíli klid…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To zní zajímavě, mohu to zkusit.

      • Lada napsal:

        To snad nemyslíte vážně?!!!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mohl byste konkretizovat, na koho přesně v této diskusi reagujete a co vás tak nadzvedlo ze židle, že jste použil tři vykřičníky?

  6. Ladislav napsal:

    To vypadá jako dobrá zpráva.Doufám, že bude Bidenova administrativa dál podporovat vesmírný program NASA.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.