ŽIVĚ A ČESKY: Dočkáme se dvojitého přenosu?

Odklady startů v posledních dnech přinesly velmi zajímavý moment. Na 3. října jsou totiž plánovány hned tři starty raket, které chceme komentovat a to pouze v rozmezí 11 hodin! V tomto článku se nebudeme věnovat odpolednímu startu Falconu 9 s družicemi Starlink – o jeho přenosu budeme informovat v samostatném článku v sobotu dopoledne. V tomto článku se zaměříme na dva noční starty. Ve 3:16 SELČ má z Virginie startovat raketa Antares s lodí Cygnus NG-14 a ve 3:43 by měl z Floridy vzlétnout Falcon 9 s navigační družicí GPSIII-04. Pokud nedojde k odkladům, mohli bychom se dočkat velmi vzácného dvojitého přenosu.

Jak to tedy bude v noci na sobotu probíhat? Ve 3:00 bychom měli začít vysílat komentovaný přenos ze startu rakety Antares. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Jakmile Antares odstartuje, budeme se mu věnovat až do dosažení oběžné dráhy. V tu chvíli zůstane přenos stále aktivní a pouze změním zdrojové vysílání. Náš přenos tak bude stále pokračovat na stejné adrese a ve stejném okně. To znamená, že pokud nedojde k odkladu, budou v níže přiloženém přenosu oba dva starty – Antaresu i Falconu.

Pro případ, že by se start Falconu odložil na jiný termín, máme stále založený i samostatný přenos věnovaný GPS. Pokud by ale Falcon odstartoval bez odkladu krátce po Antaresu, bude jeho start součástí výše vloženého přenosu. V takovém případě bych po skončení vysílání smazal již nepotřebný (a nezahájený) přenos ze startu Falconu.

Ve hře je samozřejmě i možnost, že bude odložený Antares a naopak Falcon poletí. V takovém případě záleží, ve které fázi bude Antares odvolán a odložen. Pokud k tomu dojde ještě před spuštěním přenosu, nebudeme samozřejmě vysílání ze startu rakety Antares vůbec zahajovat a spustíme až níže přiložený přenos ze startu samotného Falconu. Tohle vysílání by začalo ve 3:25 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Omlouvám se za podrobný rozbor celé situace, různých variant a s nimi souvisejících postupů. Ale chci se ujistit, že tato situace, která je pro naše přenosy nezvyklá, bude vysvětlena odpovídajícím způsobem.

EDIT 3.10. 4:20
Raketa Antares s lodí Cygnus úspěšně odstartovala, ale odpočet Falconu 9 s družicí GPS byl zastaven dvě sekundy před startem. Nový termín zatím neznáme. Oba pokusy o start jsou k dispozici v prvním vloženém videu.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.americaspace.com/…/49493289061_206fd3c0ea_5k-scaled.jpg
https://sciencesprings.files.wordpress.com/2020/09/gps-iii-lockheed-martin.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dočkáme se dvojitého přenosu?”

  1. Rado napsal:

    Vie sa už prečo mal Falcon prerušený štart?

  2. Libor napsal:

    Pokud to dopadne, tak to bude nádherná odměna za ty odklady. Rád si na takovou událost přivstanu 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.