Nová čistá místnost v ESTECu!

Technologické středisko Evropské kosmické agentury, známé pod zkratkou ESTEC, se rozrůstá. Největší evropské středisko určené k testům kosmického hardwaru se má dočkat nové čisté místnosti s rozlohou 350 metrů čtverečních. Práce začaly instalací 110 základových pilotů do písčité půdy, přičemž dosahují hloubky 10 – 17 metrů. Na místě nyní pracují dělníci, kteří odváží pryč hlínu, aby mohli vykopat tunel, který zajistí propojení nové čisté místnosti s elektrickou a datovou sítí, ale také s rozvody vytápění či ochlazování.

Testovací středisko ESTEC je komplex místností s řízeným prostředím o celkové rozloze 3000 metrů čtverečních, který je usazen do dun nizozemského pobřeží. Nachází se zde vybavení určené k simulacím všech aspektů kosmického letu. Je to součást hlavního technologického střediska ESA, ale je udržována a provozována na komerční bázi jménem agentury soukromou společností European Test Services (ETS).

Stavba nové čisté místnosti ve středisku ESTEC.

Stavba nové čisté místnosti ve středisku ESTEC.
Zdroj: https://www.esa.int/

Po většinu času se v testovacím středisku v jednu chvíli nachází několik testovaných kusů hardwaru. Aby bylo zajištěno, že každý projekt získá přístup k vybavení ve chvíli, kdy to potřebuje, vyžaduje komplexní plánování. Je tedy zapotřebí prostor, který by umožnil uskladnit různé projekty a podle potřeby je přemístit na příslušná pracoviště.

Nová čistá místnost nám nabídne prostor navíc, do kterého budeme moci uložit družice, které k nám dorazí,“ vysvětluje Gaetan Piret, který dohlíží na testovací středisko a dodává: „Bude do ní umístěno i naše citlivé měřící zařízení mikrovibrací, které se používá k charakterizaci velmi nízkých vibrací vytvářených mechanismy na těle družice.“ Stavba, kterou vede nizozemská společnost Heijmans, je plánována tak, aby co nejméně ovlivnila zbytek střediska, takže i po dobu stavby mohou testy pokračovat.

Z tohoto důvodu jsme zamítli zarážení pilířů,“ vysvětluje Jan Trautmann, ze správy zařízení ESA, který spravuje tuto stavbu a dodává: „Místo toho jsme použili na místě odlité monolitické piloty – vyvrtali jsme hluboké díry, spustili do nich ocelové výztuže a zalili betonem. Tato metoda vytváří mnohem méně hluku a vibrací.“ I s přihlédnutím k aktuálnímu stavu kolem omezení vlivem COVID-19 se počítá s tím, že by nová budova měla být dokončena příští léto a pak dojde k jejímu propojení velkým koridorem k současné budově.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.industryspacedays.com/…/images/ESTEC_Noordwijk_3.png
https://www.esa.int/…/22196123-1-eng-GB/Expanding_ESTEC_s_Test_Centre.jpg

Kontaktujte autora článku - hlášení chyb a nepřesností, rady, či připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nová čistá místnost v ESTECu!”

  1. Libor Lukačovič napsal:

    Nachádza sa stredisko ESTEC na pobreží?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.