Na JWST se chystá i pozemní středisko

Zkušební týmy dokončily další kriticky důležitý milník zaměřený na ověření, zda bude Dalekohled Jamese Webba po vypuštění do kosmického prostoru reagovat na příkazy. Zkouška označovaná jako Ground Segment Test byla vůbec první možností poslat plně sestavené observatoři pokyny k zapnutí a ověření systémů. Unikátní bylo, že tyto pokyny byly vydány z řídícího střediska mise, které sídlí v marylandském Baltimore. Jelikož spolehlivá komunikace s Webbem představuje kriticky důležitý prvek úspěchu celé mise, jsou do zevrubných zkoušek zařazeny i podobné testy, které mají prokázat, že teleskop skutečně funguje jak má. Díky tomu se dá očekávat, že v ostrém provozu bude minimalizováno riziko selhání ať už teleskopu samotného nebo komplexní pozemské komunikační sítě, která jak přijímá data z měření, tak odesílá pokyny.

Bylo to poprvé, kdy jsme něco takového udělali jak s reálným JWST, tak i se skutečným řídícím střediskem. Už dříve jsme provedli drobné střípky těchto zkoušek, když se teleskop stavěl, ale tohle byla první (a navíc stoprocentně úspěšná) komplexní zkouška provozu teleskopu a pozemního segmentu. Pro projekt je to opravdu velký milník, který také představuje odměnu pro všechny zapojené – mohou vidět, že Webb pracuje podle očekávání,“ uvedla Amanda Arvai zástupkyně vedoucího provozu misí ve středisku STScI (Space Telescope Science Institute), kde je řídící středisko JWST.

Dalekohled Jamese Webba je již plně sestaven. Přichází tedy čas na jeho komplexní zkoušky.

Dalekohled Jamese Webba je již plně sestaven. Přichází tedy čas na jeho komplexní zkoušky.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

V rámci této zkoušky byly teleskopu postupně posílány příkazy k zapnutí, vypnutí, pohybu a činnosti každému ze čtyř palubních přístrojů. Celá zkouška byla postavena tak, jako že pozemní středisko opravdu komunikuje s teleskopem vzdáleným více než milion kilometrů. Aby tedy byla zkouška co nejreálnější, byl Webb připojen k síti Deep Space Network – systému obřích antén, které komunikují s celou řadou kosmických sond. Jelikož však Webbův teleskop zatím neopustil zemský povrch, bylo potřeba využít speciální zařízení, které simulovalo skutečné radiové spojení, které vznikne po startu mezi JWST a DSN. Pokyny se tak přenášely z řídícího střediska přes emulátor sítě DSN do teleskopu, který se momentálně nachází v čisté místnosti firmy Northrop Grumman v kalifornském Redondo Beach.

Vůbec poprvé jsme demonstrovali kompletní cyklus realizace pozorování palubními vědeckými přístroji. Tento cyklus začíná vytvořením plánu pozorování, který vytvoří pozemní středisko. Tyto pokyny jsou pak odeslány teleskopu pomocí týmu, který má na starost letové operace. Vědecké přístroje na JWST pak provedou pozorování a data se pošlou na Zemi do řídícího střediska v Baltimore, kde jsou zpracována a poskytnuta vědcům,“ popisuje Arvai.

Grafické znázornění sítě DSN

Grafické znázornění sítě DSN
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/
Překlad: Autor

Až bude JWST v kosmickém prostoru, budou se data z STScI v Baltimore posílat na jedno z tří stanovišť sítě DSN – ta se nachází v Kalifornii, ve Španělsku a v Austrálii. Signál z těchto antén poletí k teleskopu téměř milion a půl kilometrů. Jelikož je JWST mimořádný mezinárodní projekt, nebude jeho komunikace záviset jen na JWST. Neustálé datové pokrytí v kteroukoliv chvíli mu zajistí i síť retranslačních družic TDRS, Space Network v Novém Mexiku, komunikační stanice v keňském Malindi spravovaná ESA, ale i Evropské středisko kosmických operací.

K dokončení zkoušek pozemního segmentu bylo potřeba, aby spolupracovalo zhruba 100 lidí po dobu čtyř dní. Také tyto zkoušky komplikovala opatření spojená s pandemií COVID-19. V řídícím středisku tak mohlo být fyzicky přítomno pouze sedm pracovníků. Zbytek musel své úkoly plnit na dálku z domova. A závěrem článku ještě můžeme nastínit, jaká zkouška nyní čeká na JWST. Bude to známá dvojice akustických a vibračních testů. Ty budou mít za úkol prokázat, zda je plně sestavený teleskop schopen přežít drsné podmínky startu – během zkoušky bude celá kosmická observatoř vystavena podobnými podmínkám a bude se sledovat, jak si s tím poradí.

V řídícím středisku JWST v baltimore mohlo být v jedno chvíli maximálně pouze sedm lidí.

V řídícím středisku JWST v baltimore mohlo být v jedno chvíli maximálně pouze sedm lidí.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/lq8faexq.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/0pemwrsw.jpeg
https://upload.wikimedia.org/…/DSNantenna.svg/2000px-DSNantenna.svg.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/m5earzka.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Na JWST se chystá i pozemní středisko”

  1. Vaclav napsal:

    Někde jsem četl, že se staví infra červený dalekohled z darovaného torsa bratříčka Hubbla s nejnovější technologii. Nemohu to ale najít. Jaký vztah bude mít k JWST, bude to jeho nástupce ? Dík.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.