Na Floridu míří další díl první rakety SLS

Odborníci z Marshallova střediska v alabamském Huntsville naložili 17. července na člun Pegasus důležitý náklad. Jedná se o adaptér LVSA pro misi Artemis I. Kuželovitý adaptér se postará o propojení centrálního stupně SLS s horním stupněm ICPS. Člun nyní i s uloženým letovým exemplářem zamíří na Kennedyho středisko, kde bude později integrován se zbytkem rakety pro její první testovací misi. „Adaptér LVSA pro raketu SLS je posledním kusem hardwaru pro Artemis I, který vznikal exkluzivně na Marshallově středisku,“ uvedl Jody Singer, ředitel tohoto centra a dodal: „Tento milník přichází v době, kdy týmy z našeho střediska dokončily strukturální zkoušky SLS, které potvrdily, že strukturální návrh nové rakety je připraven na lunární mise programu Artemis.

Adaptér LVSA pro misi Artemis I.

Adaptér LVSA pro misi Artemis I.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Na stavbě dílů pro SLS se podílelo hned několik společností z Alabamy – třeba Teledyne Brown Engineering, která byla hlavním kontraktorem pro adaptér LVSA. V jeho útrobách bude schován motor RL-10 horního stupně ICPS. Samotný motor vyrobila společnost Aerojet Rocketdyne z kalifornského Sacramenta, stupeň ICPS je zase produktem firem Boeing a United Launch Alliance z alabamského města Decatur. Úkolem horního stupně bude urychlit Orion na takovou rychlost, aby překonal zemskou přitažlivost a dosáhl přesné dráhy vstříc k Měsíci. Boeing také vyrábí centrální stupně SLS, které vznikají na Michoud Assembly Facility v New Orleans – první z dokončený exemplář nyní prochází zkouškami Green Run na Stennisově středisku nedaleko Bay St. Louis, stát Mississippi.

Nakládání adaptéru LVSA do člunu Pegasus.

Nakládání adaptéru LVSA do člunu Pegasus.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Pegasus dorazí na Floridu zhruba za dva týdny a pak už se centrální stupeň stane posledním dílem první rakety SLS, který ještě nebyl doručen na Floridu. „Adaptér LVSA je svařen nejprve jako dva samostatné kužely, které se následně posadí na sebe,“ popsal Keith Higginbotham, manažer zodpovědný za tento adaptér a dodal: „Zkušenosti expertů z Marshallova střediska se uplatnily při využití inovativního procesu, jakým je třecí svařování s promíšením a velkých svářeček, které tu máme. Mohly tu tak vzniknout velké díly pro SLS zatímco Boeing ve stejné době na Michoud stavěl centrální stupeň.

Na Marshallově středisku kromě adaptéru LVSA vznikl ještě adaptér Orionu. V plném proudu jsou ale i produkce dalších exemplářů – tentokrát pro pilotovanou misi Artemis II. Do výroby adaptéru LVSA bude i tentokrát zapojena společnost Teledyne Brown.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/img_0174_copy.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/jody_with_lvsa_july_17_2020.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/img_0173_copy.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Na Floridu míří další díl první rakety SLS”

  1. pbpitko napsal:

    Za nedlho bude celý hardware kompletný a takmer poskladaný. A potom už „iba” jo zintegrovať so softwerom a pripraviť na štart. . Super !
    😮

    • majomusk napsal:

      áno a jeden štart ročne…predražené,spomalené a neudržateľné…
      inak,všimli ste si,že ak SpaceX nelieta,tak v podstate sa skoro nič nedeje?ako keby skapal pes….

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To si nemyslím. Děje se toho hodně, ostatně i my máme momentálně v článcích trochu přetlak. Rozhodně nejsme v situaci, že bychom neměli o čem psát. 🙂

      • Tomas Kratochvil napsal:

        Současně je SLS jediná možnost pro cestu na měsíc. Žádná papírová raketa tam jistě nedoletí. Kolik to stojí Amíky, to mě vůbec nezajímá, navíc oni si tím prostě udržují zaměstnanost v regionu. Účel světí prostředky. Na starty téhle rakety se moc těším, hlavně s lidskou posádkou bude rozhodně na co koukat.

      • Hawk napsal:

        Falcon Heavy leta tez skoro 1x rocne, od unora 2018 zatim 3 starty, pro tezke nosice neni moc prace i kdyz je cena za start na dnesni pomery zajimava.

        Jestli chcete videt v pristich 10 letech cloveka na Mesici nebo u <esice jina alternativa neni. Cena cca 1 mld. na americke pomery neni zavratna, navic hodnota dolaru uz je nekde jinde nez v dobach Apolla.

        Historie si obcas nepekne zahrava, tak ani Artemis nemusi byt bohuzel jista, napr. program Constellation se tez dostal do prvniho startu lehciho bratricka Aresu5-stredniho nosice Ares-1 v roce 2009 a pak sel program do kyticek. Mimochodem podle harmonogramu Constellation se melo tento rok pristavat na Mesici.

      • pbpitko napsal:

        Beriem takých skapatých psov, New Horizon, Down, Bennu – Osiris Rex, Psyche, Lucy, Parker solar, Curiosity, Perseverance, Artemis, Gateway, JWST …
        a desiatky ďalších, a čo Japonsko, India, Čína, Emiráty …. skapatých psov nechce sa mi vypisovať ďalších a ďalších skapatých psov. Kiež by ich bolo ešte viac. Milujem takýchto skapatých psov !
        Každý s tých kapňov dá omnoho, omnoho viac ako 20 FH
        😮 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.