Nový termín odběru z planetky Bennu

První americká mise mající za úkol dopravit na zemi vzorky planetky se pomalu ale jistě připravuje na dlouho očekávaný kontakt s povrchem planetky Bennu. Sonda OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security – Regolith Explorer) by se tohoto milníku měla dočkat 20. října letošního roku. „Mise OSIRIS-REx prokazuje čistou  podstatu vědeckého průzkumu tím, že vytrvale odolává neočekávaným výzvám,“ uvedl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro vědu a dodal: „Tato esence jej vede k vrcholnému momentu, na který všichni čekáme – získání vzorku planetky, který dopraví domů na Zemi. Jsem opravdu nadšený, že mohu sledovat blížící se vrchol celé mise.

Snímek pořízený kamerou PolyCam zachytil 28. března 2019 severní polokouli Bennu. Největší kámen v levém horním rohu měří na šířku 14,5 metru.

Snímek pořízený kamerou PolyCam zachytil 28. března 2019 severní polokouli Bennu. Největší kámen v levém horním rohu měří na šířku 14,5 metru.
Zdroj:

Od chvíle, kdy se zjistilo, že má Bennu velmi nerovný povrch až po vstup na nejnižší oběžnou dráhu, jaké kdy dosáhla lidská sonda u jakéhokoliv kosmického tělesa – OSIRIS-REx dokázal od svého příletu k Bennu v prosinci 2018 překonat již mnoho výzev. Minulý měsíc se sonda v rámci prvního cvičného sestupu dostala pouhých 65 metrů nad povrch planetky. Úspěšně tak zakončila nácvik činností, které budou provedeny na samotném začátku sestupu pro odběr vzorků.

Jednu překážku se podařilo překonat a jsme tedy o krok blíže k odběru, ale další překážka se objevila znenadání – nikoliv kosmická, ale pozemská. V rámci omezení, která souvisí s epidemií COVID-19 se pozemní tým rozhodl, že bude na finální nácvik i samotný odběr potřebovat delší čas na přípravu – svou roli hrálo i zohlednění intenzivních příprav na první nácvik.

Kamera SamCam vyfotografovala odběrnou hlavu OSIRIS-REx

Kamera SamCam vyfotografovala odběrnou hlavu OSIRIS-REx
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sonda totiž vyžaduje opravdu hodně času pro vývoj a otestování všech aspektů svých činností. Aktuální epidemiologické požadavky omezující osobní kontakt však celý proces komplikují. Členové týmu tedy čas navíc využijí k tomu, aby mohli dokončit všechny potřebné kroky i za těchto nových podmínek. Celkově se jak u druhého cvičného odběru, tak u skutečně ostrého sestupu dočkali odsunu o dva měsíce. „Do plánování mise jsme zahrnuli robustní časový harmonogram, abychom týmům poskytli flexibilitu při řešení neočekávaných výzev,“ uvedl Rich Burns, projektový manažer mise OSIRIS-REx z Goddardova střediska a dodal: „Tato flexibilita nám umožnila přizpůsobit se překvapením, která nám Bennu ukázal. Nyní je čas upřednostnit zdraví členů týmu a bezpečnost sondy.

Porovnání prvního a druhého zkušebního sestupu.

Porovnání prvního a druhého zkušebního sestupu.
Zdroj: https://www.sciencealert.com/

Podle dříve platného harmonogramu mělo k odběru vzorků dojít 25. srpna, přičemž druhý cvičný sestup byl naplánován na červen. Tento nácvik by měl nově proběhnout až 11. srpna. Při něm sonda projde třemi fázemi manévrů a dostane se zhruba 40 metrů nad povrch planetky. Na již zmíněného 20. října je naplánován první ostrý pokus o odběr vzorků. Sonda při něm klesne k povrchu planetky a svým odběrným mechanismem získá vzorek z pečlivě vybrané lokality Nightingale.

Dosavadní neuvěřitelný výkon této mise je důkazem mimořádných dovednosti a odhodlání týmu OSIRIS-REx,“ uvádí Dante Lauretta, hlavní vědecký pracovník mise z University of Arizona v Tucsonu a dodává: „Jsem přesvědčen, že tento tým úspěšně překoná i současnou výzvu a bude úspěšný také při získání našeho vzorku z Bennu.

Plánovaný průběh odběru se všemi manévry a dalšími postupy.

Plánovaný průběh odběru se všemi manévry a dalšími postupy.
Zdroj: https://d-nb.info/

V rámci samotného odběru dojde jen ke zhruba pětisekundovému kontaktu s povrchem. Během této doby se z tlakové nádoby uvolní stlačený dusík, který zvíří materiál na povrchu. Ten se zachytí v odběrném zařízení a sonda se začne automaticky vzdalovat od povrchu. Pokud by se první odběr nezdařil, nic to neznamená. Sonda má na palubě zásoby dusíku pro tři odběry. Když se však 20. října první odběr podaří, nedojde už k žádným dalším pokusům o odběr. Sonda tak tímto odběrem korunuje svůj průzkum této planetky a v polovině roku 2021 se začne od Bennu vzdalovat, aby mohla 24. září 2023 doručit na Zemi ochranné pouzdro se vzorky.

Princip fungování odběrné hlavy.

Princip fungování odběrné hlavy.
Zdroj: http://spaceflight101.com/
Překlad: Dušan Majer

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/updatedtagpose.jpg
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2019/05/20190328-PolyCam-Northern-View.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/samcam_tagsam_111418.png
https://www.sciencealert.com/images/2020-03/OSIRIS-REx-rehearsals1.png
https://d-nb.info/1172333920/34
http://spaceflight101.com/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/103/2016/08/osirisrex-32.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Nový termín odběru z planetky Bennu”

  1. DanT napsal:

    Jak tak koukám na ten obrázek, tak si říkám, jestli to fouknutí dusíku spíše nezpůsobí odstrčení sondy od povrchu …
    Ale předpokládám, že i na tuto eventualitu je mise připravena.

  2. pave69 napsal:

    Evidentně by se jim tam spíš hodilo rameno, které posbírá pár šutrů; jestli jim tam něco dost malého projde, není moc jisté. Ale po bitvě je každý generálem, tak držím palce.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.