Kosmotýdeník 398 (27.4. – 3.5.)

Tento týden byl na kosmonautické události opravdu bohatý. Od oznámení tří pilotovaných landerů pro Měsíc, až po vrcholící přípravy na pilotovaný let Crew Dragonu s posádkou. My se v hlavním tématu Kosmotýdeníku budeme věnovat dronu, který má jako první létat v atmosféře Marsu. Ten dostal konečně jméno! V pravidelném souhrnu informací, které přinesla kosmonautika v uplynulých sedmi dnech, se však podíváme i na přípravy mise DM-2, novou rampu pro raketu Electron, a nepřijdete ani o tradiční rubriky. Přeji vám dobré čtení a pěknou neděli.

V atmosféře Marsu se bude vznášet Vynalézavost

V červenci má odstartovat americké vozítko Perseverance, které má v únoru 2021 přistát na povrchu Marsu. S sebou nese krom řady cenných a komplexních vědeckých přístrojů také vůbec první dron – vrtulník, který bude létat v atmosféře cizí planety. Marsovská helikoptéra nyní získala jméno. Bude se jmenovat Ingenuity – vynalézavost a autorkou jména je Vaneeza Rupani. Jedná se o jednu ze studentek amerických středních škol, která se zapojila do výzvy na pojmenování nástupce vozítka Curiosity. Uspěla ve velké konkurenci celé řady dalších návrhů a to i přesto, že původně chtěla pojmenovat samotný rover.

Vaneeza Rupani - autorka nového jména pro první marsovský vrtulník

Vaneeza Rupani – autorka nového jména pro první marsovský vrtulník
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Vaneeza Rupani studuje na Tuscaloosa County High School v Northportu v Alabamě a přišla s vítězným názvem a jeho odůvodněním. „Vynalézavost lidí, kteří tvrdě pracují na překonání problémů meziplanetárního cestování, nám umožňuje zažít zázraky vesmírného výzkumu,“ napsala Rupani ve svém příspěvku do soutěže. „Vynalézavost je to, co lidem umožňuje dosáhnout úžasných věcí, to co nám umožňuje rozšířit naše obzory a posunout tím hranice poznání vesmíru.“

S názvem a odůvodněním uspěla v konkurenci dalších 28 000 esejí, které přišly ze všech amerických států a území a ačkoli vlastně původně byla její esej cílena k návrhu jména pro samotný rover, nakonec vyhrála jméno pro dron. Jméno roveru – Perseverance – vyhrál student Alexander Mather. Po skončení soutěže však bylo organizátorům líto tolika skvělých esejí, které došly, a pustili se tedy ještě jednou do vyhodnocování, během kterého vybrali jméno pro dron. Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor pro vědecké mise NASA, si vybral jméno pro rover a administrátor NASA Jim Bridenstine zase vybral jméno pro vrtulník.

„Vynalézavost je něco, co shrnuje hodnoty, který náš technologický demonstrátor vrtulníku předvede všem na Marsu,“ řekl Bridenstine. „Postavit vrtulník a integrovat jej s roverem, vyžadovalo hodně tvrdé a důmyslné práce a ještě mnoho práce a vynalézavosti bude potřeba přímo na Marsu. Byl jsem šťastný, že jsme dostali další skvělé jméno od finalistů soutěže, ze kterých jsem byl schopen vybrat něco tak reprezentativního pro tuto vzrušující část naší další mise na Marsu.“

Jakožto demonstrační technologie je Ingenuity vysoce rizikový experiment, který když dopadne dobře, přinese řadu velmi cenných zkušeností. Ingenuity bude jezdit společně s Perseverance připevněný na spodku vozítka. Několik měsíců tak bude dron uschován v ochranném krytu, který jej bude chránit před pískem a kamínky, které by případně odlétly od kol vozítka. Až se najde správné místo a ideální podmínky, bude Ingenuity vysazena na povrch a zahájí samostatnou misi. Na povrchu stráví poté několik solů předletovými kontrolami, a pokud přežije nepříznivé podmínky během marsovské noci, čeká na tento dvoukilogramový dron další fáze testování. Ingenuity získává energii ze solárních panelů, které jsou však relativně malé a bude tak operovat s poměrně malým množstvím energie.

Ingenuity - první marsovský vrtulník

Ingenuity – první marsovský vrtulník
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Základní mise je plánována na 30 dní, kdy je hlavním úkolem dokázat, že v marsovské atmosféře je možné provádět řízený let. Pokud bude tento základní bod testování splněn, umožní to následujícím misím rozšířit příští výpravy o lépe vybavené drony a helikoptéry. Ingenuity má za sebou již úspěšné testování ve vakuové komoře v JPL. Další let jej čeká až z povrchu Rudé planety.

„V počátcích tohoto projektu byla mnohými zpochybňována proveditelnost řízeného letu v prostředí atmosféry Marsu,“ řekla MiMi Aung, projektová manažerka Mars Helicopter v JPL. „Dnes máme ke startu připravený vrtulník, nainstalovaný na roveru a čekající na vývoz na rampu. Stalo se to, co mnozí ještě nedávno považovali za nemožné. Nyní bude mít Ingenuity šanci prokázat svoji schopnost létat na Marsu.“

Pokud se použití dronů na Marsu osvědčí, mohou pomoci v celé řadě situací. Krom průzkumu stěží dosažitelných míst, jako jsou hluboké krátery, útesy, či jeskyně, by drony mohly nést menší vědecké přístroje a stát se plnohodnotnými průzkumnými misemi nejen na Marsu.

Kosmický přehled týdne:

Proběhl první zkušební vývoz rakety Electron společnosti RocketLab na rampu LC-2 na kosmodromu MARS ve Virginii. Zatímco doposud Electron startoval jen z rampy na Novém Zélandu, nyní jej čeká podstatné rozšíření možností odbavení startů. Důvodem je také odlehčení pro novozélandský kosmodrom, anebo větší variabilita oběžných drah, která se dá dosáhnout z dvou kosmodromů umístěných v jiných zeměpisných šířkách. U kosmodromu MARS je také výhoda, že z něj probíhají většinou tak dva starty ročně a nabízí tak pro RocketLab dostatek volných startovních oken. Společnost plánuje, že z tohoto místa uskuteční až 12 startů ročně. První start je plánován na třetí čtvrtletí tohoto roku, kdy Electron uskuteční start pro Kosmické síly Spojených států.

Electron poprvé na rampě v USA

Electron poprvé na rampě v USA
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Začalo otevírání evropského kosmodromu v Kourou, který byl uzavřen kvůli pandemii koronaviru. Je to dobrá zpráva pro plánované starty a speciálně pro start rakety Vega, která by měla nově startovat v polovině června. Připomínáme, že start Vegy bude první od jejího posledního nezdařeného startu a tentokrát ponese i výraznou českou stopu, kterou bude dispenzer vyvinutý v brněnské firmě SAB Aerospace.

Na fotografii níže naleznete loď Crew Dragon určenou pro první pilotovanou výpravu v rámci mise Demo-2. Bude to po devíti letech první pilotovaná výprava do kosmického prostoru z území Spojených států. Na misi se tak soustředí stále větší pozornost. Mimochodem, NASA uskuteční během startu živé vysílání, které bude trvat 24 hodin. Začne již 4 hodiny před startem a mělo by skončit připojením lodi k Mezinárodní kosmické stanici. Uvolněno bylo také video, které nabízí 25 minut záběrů z přípravy této mise.

Crew Dragon určený k misi DM-2

Crew Dragon určený k misi DM-2
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Malý turistický suborbitální raketoplán VSS Unity od společnosti Virgin Galactic podstoupil první testovací let z kosmodromu Space Port America. Byl vynesen do výšky 15 km, odkud se snesl zpět na kosmodrom a úspěšně přistál.

A k pojmenovávání kosmické techniky ještě jedna čerstvá zpráva. Právě vyráběný letový kus malého nákladního raketoplánu Dream Chaser od SNC dostal jméno. To zní Tenacity (houževnatost). Zdroj.

Přehled z Kosmonautixu:

Ve svém závěru byl tento týden opravdu napěchovaný událostmi v kosmonautice. Odpovídala tomu i témata našich článků, jejichž přehled naleznete v tomto souhrnu. Vydáváme minimálně dva články o kosmonautice denně, pojďme se na ně nyní podívat. Začali jsme dobrou zprávou nejen pro družici Intelsat 901, ale i pro další. Intelsat byl totiž pomocí jiné družice postrčen na správnou oběžnou dráhu a může tak pracovat. NASA udělala radost astronomům, když představila čtyři kandidáty na nové astronomické mise. Důležitý pokrok prodělal prototyp lodi Starship, který poprvé prošel kryogenní zkouškou. V úterý vyšel další díl seriálového opusu o kosmické stanici Mir – Svět nad planetou. Už jsme si pomalu zvykli na šikovné malé cubesaty, které se vydávají stále dál a mají stále složitější mise. Jeden cubesat si například posvítí na lunární led. Spojené arabské emiráty se chystají na svoji první kosmickou misi k Marsu. Sonda Hope dorazila na japonský kosmodrom. Rádi jsme také informovali o velmi zdařilém českém modelu Mezinárodní kosmické stanice, určeném pro 3D tisk. Vrcholem týdne se staly dvě zásadní události, které oznamovala NASA. Psali jsme tedy o tom, že se agentura připravuje oznámit kontrakty pro pilotované landery určené pro přistání na Měsíci. Po jejich oznámení jsme se podrobně podívali na tři vybrané koncepty landerů. Na Mezinárodní kosmickou stanici se chystá evropský astronaut Thomas Pesquet a vy máte možnost pojmenovat jeho nadcházející misi. Informovali jsme vás také o tom, že raketa Atlas V je připravována na další misi malého vojenského raketoplánu X-37B. Druhou podstatnou událostí v režii NASA, byla série tiskových konferencí, které se týkaly prvních dvou pilotovaných misi lodi Crew Dragon. Jakmile konference skončily, připravili jsme pro vás souhrn informací, které na těchto konferencích zazněly.

Obrázek týdne:

Obrázky týdne budou tentokrát tři. Jedná se samozřejmě o výběr tří landerů pro Měsíc, které NASA vybrala pro další financování. Týmy Blue Origin, Dynetics a SpaceX získaly celkem 967 milionů dolarů pro další rozpracování jejich koncepcí. Zajímavé je, že každý lander nabízí trochu něco jiného a volí jinou strategii. Uvidíme, který bude nakonec ten, jenž dopraví v roce 2024 posádku na povrch Měsíce.

Koncept landeru národního týmu. Sestupový modul má zajistit Blue Origin, vzletový modul Lockheed Martin.

Koncept landeru národního týmu. Sestupový modul má zajistit Blue Origin, vzletový modul Lockheed Martin.
Zdroj: https://www.blueorigin.com/

Koncept pilotovaného landeru společnosti Dynetics

Koncept pilotovaného landeru společnosti Dynetics
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Koncept pilotované Starship na Měsíci

Koncept pilotované Starship na Měsíci
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Video týdne:

SpaceX zveřejnila k již v lednu uskutečněném In-Flight abort testu Crew Dragonu nové shrnující video. To se skutečně velmi povedlo a sleduje celou misi od vývozu na rampu po samotný nácvik úniku od rakety.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23882-2nd-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/rupanifamily-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23883-main-16.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EW-A19qVcAA6f2S?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EWyp4LuX0AE7pV0?format=jpg&name=4096×4096
https://www.blueorigin.com/assets/photos/news/2020_04/blueorigin_hls_lander_de_ae_moon.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EW3YiEbXYAs4WfG?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/EW3YmybWAAEfvCz?format=jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 398 (27.4. – 3.5.)”

  1. Vaclav napsal:

    Dovolil bych si doplnit, že na sérii dnešních snímků se krtek InS viditelně zabořil do terénu a přítlačná lopatka spočívá na povrchu planety, dál již krtkovi asi nepomůže, ale měla by zabránit, aby se opět vynořil na povrch.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.