sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Intelsat se díky pomocníkovi vrátil do služby

Družice Intelsat 901 už nemá skoro žádné pohonné látky a přesto se vrátila do komerční služby na geostacionární dráze nad Atlantikem – pomohlo jí k tomu zařízení MEV-1 od firmy Northrop Grumman, které se k ní 25. února připojilo. Šlo tehdy o první spojení dvou družic na geosynchronní dráze a také to bylo poprvé, kdy se spojily dvě družice, z nichž jedna na to nebyla stavěná. MEV-1 pak začal zajišťovat změny oběžné dráhy i orientace v prostoru, aby se o ně nemusel Intelsat starat. Intelsat 901 se na oběžnou dráhu dostal už v červnu 2001 pomocí rakety Ariane 4 a měl sloužit 13 let. Stále je schopen zajišťovat komunikační služby, ale kvůli nedostatku paliva musel přerušit svou funkci, ale nyní mu pomohl právě MEV-1.

Setkání Intelsatu 901 a MEV
Setkání Intelsatu 901 a MEV
Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Sestava se nyní nachází nad 27,5° západní délky, odkud zajišťuje přenos televizního vysílání, hlasových a datových služeb přes Atlantik. Po spojení na konci února sem MEV-1 domanévrovala z pozice nad Tichým oceánem pomocí efektivních iontových motorů. Kromě přesunu se postarala i o snížení sklonu vůči rovníku – z 1,5° na požadovanou nulu.

Intelsat pak 2. dubna během zhruba šestihodinové fáze převedl na Intelsat 901 služby více než 30 soukromých i vládních zákazníků a nyní už družice, která šest let přesluhuje, opět pracuje v plném nasazení a poskytuje všechny služby. Intelsat vnímá prodlužování životnosti (jako je MEV) jako efektivní a cenově výhodnou možnost k minimalizaci přerušení služeb a ke zvýšení celkové flexibility družicových sítí, které pak mohou lépe reagovat na měnící se potřeby zákazníků.

Systém připojení MEV k cílové družici.
Systém připojení MEV k cílové družici.
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

MEV-1 byla vypuštěna vloni v říjnu z Bajkonuru raketou Proton. Následně se pomocí vlastního pohonu dostala na dráhu shodnou s Intelsatem 901 a v únoru začalo přibližování. Ve finální fázi MEV-1 zasunula speciální záchytnou tyčku do trysky hlavního motoru Intelsatu – tento motor se naposledy použil jen pár týdnů po startu v roce 2001. Ze záchytné tyčky se pak vyklopily pojistky, které se postaraly o pevné zachycení a MEV-1 si mohla Intelsat přitáhnout. Oba objekty mají podle smlouvy zůstat spojené pět let, během kterých bude manévrování sestavy zajišťovat MEV-1 – po pěti letech bude intelsat dopraven na hřbitovní dráhu, MEV-1 se odpojí a bude se moci spojit s další družicí.

Northrop Grumman a SpaceLogistics plánují na konec letošního roku start druhého exempláře MEV – ten má startovat z Francouzské Guyany na Ariane 5. Úkolem MEV-2 bude spojení s družicí Intelsat 10-02 vypuštěné v roce 2004. Obě firmy navíc pracují na vývoji nového systému, který by umožnil instalovat na zákaznické družice malé pohonné balíčky, takže jedna mise obslouží i několik družic. Po premiéře plánované na rok 2024 by MRV (Mission Robotic Vehicle) mohla provádět i inspekce a opravy na oběžné dráze.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/10/mev1_art1.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…4718-94c0-2c4262f16bdc-prv.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/10/docking_mev.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
SFENCE
SFENCE
4 let před

Jelikoz je to financne vyhodne reseni, da se ocekavat zarna a zajimava budoucnost 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  SFENCE

Ano, věřme tomu. 😉

ventYl
ventYl
4 let před
Odpovědět  SFENCE

Podla mna zdaleka nejde len o to, ze je to financne vyhodne riesenie. Je to navyse technologicky dost zaujimave riesenie. A povedal by som, ze NG na to ide pekne zhurta. Osobne som cakal opatrnejsi postup. Pri mnozstve aktivnych, ale prazdnych druzic je to samozrejme lukrativny biznis a paci sa mi, ze neostali pri modeli 1 MEV = 1 druzica, ale snazia sa zvysit obsluznost.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  ventYl

On to v podstatě je docela opatrný přístup. Intelsat 901 už byl nevyužitelný – kdyby se MEV-1 nedokázala spojit, nebo by jej poškodila, nic by se nezměnilo. Byl tedy ideálním prostředkem k nacvičení všech postupů.

JP
JP
4 let před

Je to i cesta jak časem, až se dovychytá zachycování družic, GEO očistit od některých zombie satelitů, které tam škodí.

https://kosmonautix.cz/2020/04/26/intelsat-se-diky-pomocnikovi-vratil-do-sluzby/