ŽIVĚ A ČESKY: Páté použití 1. stupně – pokus druhý

V neděli odpoledne vypadaly předstartovní přípravy na start rakety Falcon 9 s pátou várkou ostrých družic Starlink ideálně – počasí nedělalo problémy a odpočet odsýpal přesně podle plánu. Tři sekundy před startem začaly nabíhat motory, ale v čase 0 se však odpočet zastavil – z motorové sekce se vyvalil kouř, ale plameny nikde. Počítač totiž dokázal odhalit nestandardní hodnoty napájení motorů Merlin. Start se nakonec odložil o tři dny a ve středu ve 13:16 našeho času se můžeme těšit na start, při kterém teprve podruhé zažijeme recyklovaný aerodynamický kryt (s pokusem o jeho záchranu) a hlavně poprvé poletí nějaký první stupeň na pátou misi.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 13:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.nasaspaceflight.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Páté použití 1. stupně – pokus druhý”

  1. Eda Mesicek napsal:

    Dobrý den. Nevíte,kde najít nějaké údaje o trajektorii právě vypuštěných satelitů? Nedaří se mi to nikde dohledat. Děkuji

  2. czipis napsal:

    v case T+00:02:22 jakoby neco bouchlo u motorove sekce na 1. stupni

  3. HonzaK napsal:

    Netušíte někdo, co je to za efekt v čase +2:21?

  4. X-RAY napsal:

    Toto nikdy neomrzí.
    Mimochodom, v čase T+06:30 až T+06:40 preletel popri 1. stupni nejaký predmet.A vyzeralo to, že to nepochádza z 1. stupňa.

  5. Jura napsal:

    Pro mě překvapující byla aktivace chrličů vody na startovní rampě až po zážehu motorů. Obvykle to bývá několik sekund před zážehem, aby se ochránila rampa i samotný spodek rakety před akustickými vlnami.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.