Posádka Sojuzu MS-16 se mění ze zdravotních důvodů

Sojuz TMA-20M se blíží k ISS

Ruská kosmická agentura ve středu uvedla, že ze zdravotních důvodů vymění dvojici kosmonautů, kteří měli vyrazit už v příštím Sojuzu k Mezinárodní kosmické stanici. V dubnovém startu je má nahradit dvoučlenná záložní posádka. V Sojuzu MS-16 měli 9. dubna odstartovat Rusové Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin společně s Američanem Chrisem Cassidym. Oba dva ruští nováčci si však budou muset na kosmickou premiéru ještě počkat – v Sojuzu MS-16 je nahradí Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner. Chrise Cassidyho se tato rošáda nijak netýká.

Původní posádka Sojuzu MS-16, Zleva Babkin - Tichonov - Cassidy.

Původní posádka Sojuzu MS-16, Zleva Babkin – Tichonov – Cassidy.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Roskosmos vydal prohlášení, že změnu nominace způsobily zdravotní důvody bez bližšího upřesnění. Ruští novináři však přinesli neoficiální informace o tom, že si Tichonov poranil oko – agentura pak na základě toho vyměnila hlavní posádku za záložní. Ivanišin už má za sebou dvě návštěvy ISS (starty v letech 2011 a 2016), kde pobýval více než 280 dní. Bývalý bojový pilot se zkušenostmi z letounů MiG-29 a Su-27 bude velitelem Sojuzu MS-16. Vagner si na této misi odbude svou kosmickou premiéru.

Na ISS momentálně v rámci 62. dlouhodobé expedice pobývá ruský velitel Oleg Skripočka a jeho američtí kolegové Jessica Meir a Andrew Morgan. Na ně nyní čeká několikatýdenní pobyt v tříčlenné skupině, než přiletí Sojuz MS-16. Následně Skripočka, Meir a Morgan odletí v Sojuzu MS-15 a na stanici zůstanou Ivanišin, Vagner a Cassidy. Ti budou tvořit 63. dlouhodobou expedici, které má velet Chris Cassidy. Tříčlennou posádku by měl rozšířit Crew Dragon, který sem dopraví Douga Hurleyho a Boba Behnkena. Jejich start je zatím plánován na květen a NASA zatím nerozhodla o délce jejich pobytu.

Anatolij Ivanišin na palubě ISS při své první vesmírné misi

Anatolij Ivanišin na palubě ISS při své první vesmírné misi
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Pokud by SpaceX potkaly problémy a odklady, byli by delší dobu na stanici jen tři lidé – buďto do příletu soukromé lodi, nebo až do října, kdy má dorazit další Sojuz. Mít na palubě pouze tři astronauty není ideální a proto pozemní týmy začaly trénovat původní posádku Sojuzu MS-16 i na používání systémů v západním segmentu stanice (ten je větší než ruský, ale na starost by jej měl pouze Chris Cassidy). Nikolaj Tichonov třeba podstoupil výcvik v americkém skafandru, pokud by bylo potřeba, aby s Cassidym zamířil na neplánovaný výstup do volného prostoru, Andrej Babkin byl certifikován pro ovládání staniční paže.

Tisková mluvčí NASA uvedla, že Ivanišin a Vagner nebudou muset cestovat do Houstonu kvůli dalším zkouškám – start je plánován už na 9. dubna. Cassidy prý už s Ivanišinem trénovali výstupy v amerických skafandrech. Casidy před koncem února zamíří do Ruska, aby se setkal s novými kolegy a seznámil s detaily celé mise. Ani on nebyl v posádce Sojuzu MS-16 od začátku – vloni nahradil japonského astronauta.

Karen Nyberg a Chris Cassidy před zachycením HTV-4.

Karen Nyberg a Chris Cassidy před zachycením HTV-4.
Zdroj: https://plus.google.com/

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…3172848599498742734_o.jpg
https://upload.wikimedia.org/…during_training_in_Houston.jpg
https://www.nasa.gov/images/content/609692main_iss030e007565_wp_946-710.jpg
https://i0.wp.com/www.kosmonautix.cz/wp-content/uploads/2017/06/2013/07/2013/05/2012/11/1.50.jpg
https://plus.google.com/u/0/+SamanthaCristoforetti/photos

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.