Ovlivní přípravu posádky Sojuzu strach z koronaviru?

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Lékaři momentálně zvažují možnost, že by kvůli aktuální hrozbě koronoviru z Číny prodloužili posádce Sojuzu MS-16 karanténu, kterou kosmonauti dodržují před startem. Novináře portálu RIA Novosti o tom informoval bývalý kosmonaut, dnes zástupce ředitele Biomedicínského ústavu Ruské akademie věd, Oleg Kotov: „Standardní délka trvání pozorovacího režimu pro hlavní i záložní posádku je 14 dní. Nyní se v souvislosti s vypuknutím epidemie koronaviru zvažuje prodloužení karantény na 21 dní.“ Koronavirus má podle lékařů inkubační dobu mezi 2 a 14 dny.

Kotov dále uvedl, že Rusko celou situaci řeší i s ostatními partnery programu ISS a je možné, že se nakonec shodnou, že nebudou potřeba žádná další bezpečnostní opatření. Během karantény mají astronauti omezený kontakt mezi sebou navzájem i s obslužným personálem. Kontakty s lidmi mimo pozorovací oblast mohou probíhat pouze nepřímo – ve speciální místnosti rozdělené neprostupným sklem. „Stávající systém biologické ochrany funguje spolehlivě na různé infekce. Koronaviry se v přírodě vyskytují stejně jako jiné viry a zatím se na ISS nedostaly,“ uklidňuje Kotov. Samozřejmostí je dodržování tradičních opatření včetně zdravotních prohlídek personálu, nebo sterilizace nákladu určeného k dopravě na stanici.

Přeloženo z:
https://ria.ru/

Zdroje obrázků:
https://apod.nasa.gov/apod/image/0912/iss_sts129_big.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Ovlivní přípravu posádky Sojuzu strach z koronaviru?”

  1. stracholess napsal:

    a stalo se to v minulosti? Mám na mysli virus zavlečený někým z posádky na oběžnou dráhu…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Osobně se v historii moc neorientuju, ale myslím, že ne. A pokud ano, bylo to jen něco malého. Ale berte to, prosím, s rezervou.

      • stracholess napsal:

        děkuji za odpověď. Nedá mi to nezeptat se – co by nejspíš v takovém případě následovalo? posádka dolů, nějaká forma sterilizace stanice…? Jistě, záleželo by pravděpodobně na typu viru, ale v případě závažnějšího onemocnění by byla nutná evakuace?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Samozřejmě by vždy záleželo na rozsahu a typu infekce. Ale Vámi popsané kroky jsou reálnou možností.

  2. racek napsal:

    No, pokud se jedná o týden či dva, je to velmi rozumné opatření. Zanesení i třeba obyčejné chřipky nemusí totiž skončit dobře.
    Už aby bylo toho konec, že.

  3. majomusk napsal:

    Stále si myslíte,že koronavirus vznikol náhodne?Bol vypustený účelovo v najľudnatejšej,najrýchlejšie rozvíjajucej sa krajine.Modernými technológiami sa z tej krajiny dostal všade.Ako povedal Hawk,príznaky sa objavia neskôr a to už človek nakazí x ďalšich.A máme to po celom svete.Asi niekto chcel pribrzdiť a znížiť počet obyvateľov.Môže to spôsobiť ešte všeličo.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Velmi důrazně a zcela jednoznačně vás chci upozornit, že na našem blogu si zakládáme na normální diskusi. Do ní nepatří žádné konspirační teorie – od popírání přistání na měsíci až po záměrné vytvoření epidemie. Ještě jednou se tady od vás objeví nějaký podobný výmysl, už nepřijde žádné varování.

      • M.U. napsal:

        😀 Máte pravdu, vyloudilo mi to úsměv. Berte to tak, že lidi jsou nepoučitelní. Jsem rád, že tato upozornění dáváte, taky vítám smysluplnou diskuzi na téma kosmonautiky a ne tyto teorie…
        Díky

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za podporu. Náš web se vždy vyznačoval tím, že na něm byla smysluplná diskuse. Pro její udržení jsem ochoten udělat cokoliv. Konspirační teorie jsou odpad, o který nestojíme.

  4. Hawk napsal:

    Tak je otazka zda vice skody napacha samotny koronavirus, ktery zrejme nerozezna pri mirnem prubehu ani obvodak, takze kdo vi kde vsude uz COVid je, nebo spise panika kolem nej, ktera ve vysledku pres ekonomickou krizi zpusobenou touto panikou, muze smest jiz slusne nastartovane kosmicke projekty(castenou komercionalizaci ISS, Artemis, cinskou stanici).

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.