sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Závada na přístroji sondy TGO

Přístroj ACS

Evropsko-ruská sonda TGO nese čtyři vědecké přístroje, které pomáhají vědcům studovat podmínky na Marsu. Jedním z těchto přístrojů je i ACS – soubor spektrometrů pro studium atmosféry Marsu, který doplňuje další přístroj sondy TGO – tříkanálový spektrometr NOMAD. „Přístroj ACS je velkou vědeckou aparaturou o rozměrech 50 × 60 × 47 cm a hmotnosti 33,5 kg. Hlavní část ACS tvoří tři spektrometry NIR, MIR, TIRVIM a společný blok základní řídící elektroniky včetně identické zálohy. Záložní elektroniku měly i spektrometry NIR a MIR, u TIRVIM se tak ale nestalo z důvodu hmotnostních limitů pro ACS,“ říká Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Právě spektrometr TIRVIM ale před pár dny potkala závada.

Systémy přístroje ACS
Systémy přístroje ACS
Zdroj: spaceflight101.com

Sonda TGO díky svému špičkovému vybavení posouvá naše znalosti o Marsu a výrazně tomu pomáhá i přístroj ACS. „Spektrometry NIR a MIR pracují v oboru 0,73–1,60 µm, resp. 2,3–4,3 µm a jejich úkolem je měřit vertikální profil (až do výšky 80 km) koncentrace CO2, CH4, H2O, CO a hledání stop C2H2, C2H4, C2H6, SO2, HO2, H2O2, H2CO, HCl, OCS, OH, O2, NO. Přičemž u některých z plynů jde o vůbec první aparaturu, která umožňuje jejich detekci. Třetím spektrometrem souboru ACS je TIRVIM pracující v oboru 1,7–17,0 µm a jeho úkolem je měřit zejména množství aerosolu a teplotní profil atmosféry až do výšky 50–55 km a mapovat koncentraci CH4 ve spolupráci s citlivějším spektrometrem MIR,“ říká Michal Václavík a dodává: „Přístroj ACS společně s NOMAD přinesly první zprávy o negativní detekci CH4 v atmosféře Marsu. Což je překvapivé, s ohledem na vyšší citlivost ACS a NOMAD oproti čemukoli, co kdy lidé k Marsu či na jeho povrch vyslali. Stále probíhají další pozorování včetně koordinovaných kampaní se sondou Mars Express a roverem MSL. Spektrometr TIRVIM navíc také ukázal, že do vysoké atmosféry Marsu se dostává více vody, než se předpokládalo. Podařilo se vytvořit i první profil izotopů v atmosféře Marsu.

Spektrální pásma pokrytá jednotlivými systémy přístroje ACS
Spektrální pásma pokrytá jednotlivými systémy přístroje ACS
Zdroj: spaceflight101.com/

Nyní však odborníci musí řešit technickou závadu na spektrometru TIRVIM. „Spektrometr TIRVIM je nejenom složitým optickým zařízením, ale s ohledem na pracovní oblast je třeba HgCdTe detekční prvek chladit na -208 °C. K tomu se využívá tepelné oddělení od zbytku ACS, umístění detekční části v Dewarově nádobě a zejména aktivní odvod tepla pomocí Stirlingova cryocooleru od izraelské firmy RICOR. Právě u cryocooleru došlo k anomálii a spektrometr TIRVIM tak byl vypnut. I když cryocooler pracoval přes 8 tisíc cyklů z 10 tisíc garantovaných, odborníci doufali ve 20 tisíc,“ vysvětluje Michal Václavík.

Detailní rozbor optiky systému TIRVIM
Detailní rozbor optiky systému TIRVIM
Zdroj: spaceflight101.com

Pro TIRVIM to ale nemusí být nutně definitvní stopka. „Konečný verdikt padne až po podrobné analýze celé situace. A to také z důvodu použití obdobného Stirlingova cryocooleru ve spektrometru MIR (detektor spektrometru NIR je chlazen termo-elektricky Peltierovým článkem). S degradací TIRVIM se počítalo od začátku, takže i vědecké úkoly byly voleny tak, aby se ty, kde bylo potřeba dat z TIRVIM provedly co nejdříve. I bez aktivního odvodu tepla bude možné provádět spektrometrem TIRVIM vědecká pozorování (v režimu SO – Solar Occultation, téměř beze změn), ale odstup signálu od tepelného šumu bude menší. Dopad na TGO a jeho vědeckou misi je akceptovatelný,“ říká Michal Václavík.

Spektrometr TIRVIM
Spektrometr TIRVIM
Zdroj: spaceflight101.com

Zdroje informací:
Michal Václavík – Česká kosmická kancelář

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/exomars/wp-content/uploads/sites/79/2016/03/ACS1.jpg
http://spaceflight101.com/…/79/2016/03/ExoMars2016_TGO_ACS_schematic.jpg
http://spaceflight101.com/exomars/wp-content/uploads/sites/79/2016/03/ACS2.jpg
http://spaceflight101.com/exomars/wp-content/uploads/sites/79/2016/03/ACS4.jpg
http://spaceflight101.com/…/79/2016/03/ExoMars2016_TGO_ACS_TIRVIM_1280.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2020/02/16/zavada-na-pristroji-sondy-tgo/