sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Odkládaný ICON čeká (opět) na start

Tenhle příběh už se začíná podobat jihoamerické telenovele, ve které se hlavní protagonisté schází a zase rozchází, až se v tom člověk přestává orientovat. Vědecká mise ICON určená ke studiu interakce kosmického a pozemského počasí si prošla hned několika odklady kvůli technickým problémům na nosné raketě Pegasus-XL – změnilo se dokonce i místo startu. Projekt nabral výrazné zpoždění, které přesahuje dva roky, ale zítra brzy ráno našeho času by to snad mohlo vyjít. Shoz rakety z letadla je plánován na 3:25 našeho času, ale meteorologové varují – v tomto termínu je 70% pravděpodobnost špatného počasí. V případě záložního termínu se podmínky zlepší o 30 %. Každopádně my budeme v noci připraveni na živě a česky komentovaný přenos, který Vám slibujeme už dlouho.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 3:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být díky novému vylepšení k dispozici několik desítek sekund po ukončení vysílání.

EDIT 22:20
Start rakety Pegasus-XL se odkládá o 24 hodin. To mají být podmínky diametrálně odlišné – 70% pravděpodobnost dobrého počasí.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://eu.floridatoday.com/
https://eu.floridatoday.com/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/sites/246/2018/08/NEW_ICON-Image_Portrait-082918.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
4 let před

Síce to sem vobec nepatrí, ale je to pre mňa taký silný zážitok, že sa s vami musím oň podeliť.
Dneska som presvedčil konšpirátora presvedčeného o tom, že Američania si pristátie na mesiaci vymysleli o opaku. Síce to boli 2 hodiny pre mňa zabitého času, ale aspoň mám dobrý pocit. A nakoniec som v ňom ešte vzbudil záujem o kozmonautiku a prieskum vesmíru obecne 🙂

Risa123
Risa123
4 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Jen tak dál 🙂

MichaelM
MichaelM
4 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Nechci vám kazit váš dobrý pocit, ale všichni konspirační teoretici nevěří pouze v jednu nesmyslnou teorii ale v jejich celou, téměř nekonečnou, řadu.

Například, všichni Češi, které znám a kteří věří, že americké přistání na Měsíci byl podvod také věří, že jsou práškováni z letadel. (Asi aby byli poslušnými otroky kapitalismu.)

pbpitko
pbpitko
4 let před
Odpovědět  MichaelM

Stretol som aj takého exota ktorý naprosto neochvjne veril že Amici na Mesiaci nikdy neboli a ani nikdy nebudú a je pri tom aj skalopevne presvedčený že Amíci majú na odvrátenej strane mesiaca raketové základne s jadrovými hlavicami, a celkom určite už aj s niečim omnoho hroznejším.
Nech mu je zem ľahká !

endemit
endemit
4 let před
Odpovědět  pbpitko

Já poslední dobou používám jednoduchý argument, který ale s nimi hodně zamává a po kterém dokonce začnou uvažovat o tom, že přece jen na Měsíci mohli být. Položím jim otázku: Kdyby to byl podvod, proč by ho opakovali šestkrát, plus peripetie s Apollem 13? Kdyby to byl opravdu podvod, tak by přece bylo lepší udělat ho jednou a ne riskovat šestkrát víc, že se na to přijde… Většinou na mě začnou civět s otevřou pusou, nevědí co říct a je vidět, že jim něco začne vrtat v hlavě …

Jirka Hadac
Jirka Hadac
4 let před
Odpovědět  endemit

Pouzivam taky jen jeden, ale ten o Sovetech, ze by se ozvali, kdyby byla sebemensi pochybnost.

Racek
Racek
4 let před
Odpovědět  endemit

Nejhorší je to, že ani jakékoliv argumenty vč. očitých svědectví a fotek LM na měsíci od různých sond.nepřesvědčí ani jinak docela inteligentní lidi s dobrým technickým vzděláním … dokonce ani to, ža na tom pracovalo asi 300 tisíc lidí kteří o tom něco věděli a žádný nic neproflákl, že. I když nějaké uklízečky snad se našly, tuší.
Prostě to nemá cenu. Oni jsou ve víře pevní. Nicméně, řada tzv. konspiračních teorií se ukázala pravdivou. Ono jde totž o to, že se to označení „konspirační teorie, fašista, komunista, xenofob,fake, homofob, rusofob, amerikofob …“ používá až příliš často pro orazítkování názorů, které se nám nehodí. Já se ovšem hrdě hlásím k označení klimaskeptik. Holt jsem už za svůj život zažil jak nadměrná období sucha, mokra, zimy a tepla. A totéž vypovídá i vývoj klimatu v pravěku. Zrovna před 500 miliony let byla nejstrašnější doba ledová všech dob. A CO2 bylo tehdy požehnaně.

pbpitko
pbpitko
4 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Gratulujem, sa by som si na to netrúfal, asi by ma to skôr porazilo, takže to ani neskúšam !
🙂

Jiný Honza
Jiný Honza
4 let před

„meteorologové varují – v tomto termínu je 70% pravděpodobnost špatného počasí“

Tohle nechápu. Všude se píše, že výhodou vypouštění raket z letadla je menší závislost na počasí. To nemůžou popolítnout o pár set km vedle, kde je krásně. Ta chudák raketa toho v podvěsu už stejně nalítala víc, než pak uletí sama.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
4 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Pokud si pamatuju, puvodne z Floridy tahle mise startovat nemohla, maly dolet letadla.po snizeni hmotnosti se to dostalo na hranici doletu, takze to asi musi hodne na jih a tam uz to je fakt lokalni zalezitost.

Vojta
Vojta
4 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Ta výhoda je spíš teoretická. V praxi musí odhoz proběhnout na předem daném místě s relativně malou odchylkou. Důvodem je především vytýčení zón dopadu vyhořelých stupňů. Ve výsledku je to nakonec spíš nevýhoda. Dobré počasí musí panovat v místě startu letadla, v místě odhozu a musí být dobrá předpověď i pro místo a čas přistání, protože je vždy riziko, že se bude přistávat i s raketou. Třeba kvůli technickým problémům.

https://kosmonautix.cz/2019/10/09/zive-a-cesky-odkladany-icon-ceka-opet-na-start/