sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Hayabusa 2 je zpět ze safe módu

Japonská sonda měla 5. září uvolnit do okolí planetky Ryugu sledovací terčíky. Tato akce však musela být odložena, neboť sondu potkaly menší komplikace. Hayabusa 2 je vybavena čtveřicí setrvačníků, z nichž tři slouží k udržení orientace v prostoru. 29. srpna se inženýři pokusili prověřit stav záložního setrvačníku, který byl naposledy použit vloni v říjnu. Data však ukázala nestandardní hodnoty – nadlimitní byla úroveň točivého momentu. Sonda proto automaticky vstoupila do tzv. safe modu (bezpečný režim) a čekala na pokyny ze Země. Během této doby nebyla sonda v žádném nebezpečí, protože pozici udržovaly tři setrvačníky. Problém se podařilo vyřešit a proto sonda mohla nastoupit zpět do provozu.

Plánovaný proces oddělování zaměřovacích terčíků.
Plánovaný proces oddělování zaměřovacích terčíků.
Zdroj: http://www.hayabusa2.jaxa.jp

Sonda 12. září zahájila pomalý sestup k povrchu planetky a tím začala fáze „Target marker separation operation“, která se dá přeložit jako Oddělování zaměřovacích terčíků. K samotnému oddělení z výšky zhruba 1 kilometru by mělo dojít dnes mezi 17:00 a 19:00 SELČ. Poté hned začne fáze „Target marker orbit observation operation“, tedy Pozorování oběžné dráhy zaměřovacích terčíků, při které sonda vystoupá zpět do výšky 20 kilometrů.

Hayabusa 2 používala zaměřovací terčíky i při sestupu k odběrným místům.
Hayabusa 2 používala zaměřovací terčíky i při sestupu k odběrným místům.
Zdroj: http://www.hayabusa2.jaxa.jp

Tato pozorovací fáze bude trvat, dokud oba terčíky nedopadnou na Ryugu. Tyto dvě fáze mají svůj důvod – jde o nácvik činností před uvolněním průzkumníka MINERVA-II2 Rover-2, které je zatím plánováno na říjen. Dva dnes uvolněné zaměřovací terčíky budou umístěny na různé oběžné dráhy kolem planetky – první terčík bude obíhat kolem rovníku, druhý na polární dráze. Sonda Hayabusa 2 bude jejich pohyb pozorovat z tzv. domácí pozice vzdálené 20 km od planetky. Japonci mají jako obvykle vše dobře promyšlené a zaujmou nás některé zajímavé detaily. Sonda bude mít při pozorování terčíků Slunce v zádech, takže terčíky jsou pokryté odraznou vrstvou, která odrazí sluneční paprsky k sondě. Díky tomu budou tyto malé objekty dobře viditelné. Aktuální předpoklady hovoří o tom, že by se měly na oběžné dráze planetky udržet do 23. září.

Kráter Urašima široký 390 metrů vyplňuje téměř celé zorné pole teleobjektivu kamery ONC-T. Snímek vznikl 16. září v 8:13 SELČ, když byla Hayabusa 2 zhruba 3,5 km nad Ryugu.
Kráter Urašima široký 390 metrů vyplňuje téměř celé zorné pole teleobjektivu kamery ONC-T. Snímek vznikl 16. září v 8:13 SELČ, když byla Hayabusa 2 zhruba 3,5 km nad Ryugu.
Zdroj: https://twitter.com

Zdroje informací:
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/

Zdroje obrázků:
http://www.jaxa.jp/press/2013/03/img/20130329_hayabusa2.jpg
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/topics/20190916e_TMORB/img/fig1e.jpg
http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/topics/20190916e_TMORB/img/fig2e.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EEkgSwDWsAAIxua.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
5 let před

Pro mě tedy dost překvapivá akce. Zdálo se, že zbývající targety zůstanou na sondě a vrátí se s ní k Zemi jako v případě první Hayabusy. Ale nakonec nejen že budou vypuštěny, ale dokonce uvedeny na oběžnou dráhu. Tak nejen že tahle komplikovaná mise Japoncům vychází skoro dokonale, ale ještě si přidávají něco neplánovaného. Mají můj obdiv.

Martin Gembec
Martin Gembec
5 let před

Neplánují snímáním terčíků dokonce určovat změny jejich dráhy a tím prozkoumat tíhové pole/vnitřní stavbu planetky?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Martin Gembec

nedohledal jsem to, ale upřímně bych se tomu nedivil, docela by to dávalo smysl. Záleží samozřejmě na kvalitě záznamu, ale něco se z toho asi vyčíst dá.

Racek
Racek
5 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Zajímavý nápad, to ano. Ale myslím si, že terčíky jsou asi poměrně lehké a mají relativně velkou plochu, takže chyby v měření pod různými vlivy prostředí vč, slunečního větru a pod. by byly asi příliš velké. Na to by byl asi vhodný předmět tvaru koule s vyšší hmotností. Ale samozřejmě, nějaký jasný záměr tu je. A já navíc jen spekuluji.

https://kosmonautix.cz/2019/09/16/hayabusa-2-je-zpet-ze-safe-modu/