sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Mars rover 2020 prošel zkouškou zraku

Zkoušky kamer roveru Perseverance.

Dokončili jsme kalibraci strojového vidění, tedy vpřed mířících kamer na vozíku,“ oznámil Justin Maki, hlavní inženýr zodpovědný za provoz snímkovacích zařízení na novém americkém vozítku Mars rover 2020 a dodává: „Tohle měření je nezbytné pro přesný stereo pohled, který je důležitou schopností tohoto roveru.“ K samotné kalibraci použili členové týmu speciální desku pokrytou polem teček. Tuto desku pak umístili do vzdálenosti 1 – 40 metrů od kamery a sledovali kvalitu pořízených snímků.

Kalibrační deska pro kamery vozítka Mars rover 2020
Kalibrační deska pro kamery vozítka Mars rover 2020
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Jelikož známe pozici teček, je možné z analýzy snímků zjistit, jak fungují kamery. Při testech se potvrdilo, že výsledky odpovídají předem definovaným požadavkům z hlediska rozlišení a geometrické přesnosti. Vozítko je vybaveno hned několika kamerami a zkouškou zraku prošla velká část z nich. Konkrétně dvě kamery Navcam, čtyři kamery Hazcam, kamera SuperCam a dvě kamery Mastcam-Z.

Mars rover 2020 při kalibrační zkoušce kamer.
Mars rover 2020 při kalibrační zkoušce kamer.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Otestovali jsme všechny kamery v přední části těla vozítka, ale i ty, které se nachází na jeho stožáru,“ shrnul Maki a dodal: „Geometrické zarovnání všech snímků je velmi důležité pro řízení vozítka, plánování pohybu robotické paže nebo přesné zacílení palubního laseru.“ V nejbližších týdnech dojde k dalšímu kolu zrakových zkoušek – tentokrát čeká velmi podobný postup kamery v zadní části těla a na hlavici umístěné na konci robotické paže.

Kamery Navcam (navigation cameras) bychom našli na stožáru vozítka, tedy na jeho hlavě. Jejich úkolem bude pořizovat panoramatické trojrozměrné snímky, které pomohou naplánovat trasu pohybu roveru, ale i manipulaci s dvoumetrovou robotickou paží, která bude vrtat a odebírat vzorky. Kamery Navcam mohou spolupracovat s kamerami Hazcam (hazard-avoidance cameras), které jsou umístěny ve spodní části těla vozítka. Jejich úkolem je poskytovat doplňující pohledy na terén. Fungují jako strážci, kteří brání tomu, aby se rover ztratil, nebo narazil do nečekané překážky. Jejich snímky bude používat palubní software při autonomní jízdě po Marsu.

Na hlavě vozítka vidíme velký kruhový otvor - kameru Supercam. Kamery Mastcam-Z připomínají oči a vedle nich se nachází kamery Navcam.
Na hlavě vozítka vidíme velký kruhový otvor – kameru Supercam. Kamery Mastcam-Z připomínají oči a vedle nich se nachází kamery Navcam.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Společně s laserem a spektrometry poslouží snímač kamery Supercam k průzkumu marsovských kamenů a prachu. Vědci očekávají, že pomůže s hledáním organických látek, které by teoreticky mohly souviset s dávným životem na Marsu. Na konec jsme si nechali kamery Mastcam-Z, se kterými se asi budeme setkávat nejčastěji. Tyto dvě kamery disponují vysokým rozlišením a společně mají vytvořit multispektrální stereoskopický snímkovací přístroj, který rozšíří schopnosti roveru – ať už z hlediska jízdy nebo odběru jádrových vzorků. Jejich snímky pomohou vědcům podrobně prozkoumat veškeré drobné detaily na kamenech a sedimentech v kterékoliv části zorného pole, což opět pomůže lépe spojit dohromady mozaiku geologické historie Marsu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23314-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23313-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23315-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia23316-16.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bohyn
bohyn
5 let před

Zároveň začali vkládat jaderný palivový článek. Je to stejný typ jako využívá Curiosity.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  bohyn

Ano, o tom jsme už také psali. Ale díky za připomenutí. 😉

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To mi uniklo. Jinak více technicky zaměřený článek je k dispozici zde http://www.osel.cz/10670-nasa-zahajila-plneni-roveru-mars-2020-jadernym-palivem.html

Mr. G
Mr. G
5 let před
Odpovědět  bohyn

Dufam, ze nebudem za hnidopicha, alebo puntickara 😀

Trosku to poopravim. Zacalo plnenie radioizotopoveho generatoru nie jeho vkladanie (instalacia) do rovru 2020. V clanku, ktoreho link vlozil pan Majer je v popise obrazku mala nepresnost. Nejednalo sa o instalaciu, ale o „suchy test“ generatoru pre Curiosity, kedy testovali „ci im sedia diery na skrutky“.

Generator naplneny plutoniom sa vklada z bezpecnostnchy dovodov az do skompletizovanej rakety, na ktorej je pripevneny kryt s nakladom.
https://mars.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=3720

ixb1
ixb1
5 let před

Mají tyto kamery kvalitnější snímání než ty na Curiosity?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  ixb1

Ano, prošly vylepšením. Největší změna je u Mastcam-Z, které dostaly možnost zoomování.

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  ixb1

Nevím jak je to třeba s rozlišením, ale už to, že umí snímat ve 3D, je docela pokrok

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  bohyn

Snímat ve 3D umí i Curiosity. Rover 2020 má mít především výrazně vylepšený systém rozpoznávání obrazu a navigace. Přece jen za tu dobu software v této oblasti výrazně pokročil. Pohyb roveru by měl být pro operátory méně náročný a ti se pak místo hledání cesty mezi šutry budou moci věnovat užitečnějším věcem.

JosVerstapen
JosVerstapen
5 let před

Moc tomuto projektu fandím, takže díky za další článek.
Víme jaké jsou náklady na výrobu pouze roveru? Existuje nějaký finanční rozbor této mise – mám na mysli položkově.
Aspoň bychom měli představu kolik procent představují jednotlivé části.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  JosVerstapen

To se asi rozdělit nedá. Ty položky jsou do sebe asi dost propojené a těžko by se od sebe oddělovaly.

bohyn
bohyn
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Asi to bylo myšleno jako stavba roveru, vynesení, provoz X let, vyhodnocení nasbíraných dat… To už by mělo jít rozebrat

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  bohyn

Bohužel jsem takové údaje nikde neviděl rozpoložkované.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2019/08/09/mars-rover-2020-prosel-zkouskou-zraku/