sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Ruský přístroj ART-XC a vysokoenergetické jevy

Do plánovaného startu ruského rentgenového teleskopu Spektr-RG zbývá už méně než měsíc. Je tedy čas se na tento vědecký aparát podívat podrobněji. Na palubě najdeme dva vědecké přístroje – v podstatě se jedná o samostatné teleskopy, které se však budou při pozorování doplňovat. Německý eROSITA si zatím necháme stranou a zaměříme se na ruský přístroj ART-XC (Astronomical Roentgen Telescope – X-ray Concentrator). Jeho charakteristikou je užší zorné pole a od německého přístroje se liší i pokrývaným energetickým spektrem.

Průřez přístrojem ART-XC.
Průřez přístrojem ART-XC.
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com/

ART-XC vyvinul tým pod vedením Michaila Pavlinského z Kosmického výzkumného institutu IKI, který spadá pod Ruskou akademii věd v Moskvě. Ruské federální jaderné středisko NIYaF-VNIIEF z města Sarov vyvinulo strukturu teleskopu, systém jeho zrcadel a asistovalo i při některých fázích testování přístroje. Při vývoji ART-XC navíc došlo k ne úplně častému momentu – ruská strana požádala americkou kosmickou agenturu o dodávku pokročilých technologií. Konkrétně bylo osloveno Marshallovo středisko, které vyvinulo a zkalibrovalo klíčový prvek přístroje – systém zrcadel. Ten byl pak v NIYaF-VNIIEF integrován do ART-XC.

Samotný optický systém přístroje tvoří sedm svazků 28 kónických zrcadel o délce 580 milimetrů a maximálním průměru 148 milimetrů. Zrcadla mají za úkol koncentrovat zachycené rentgenové záření do ohniska, kde se nachází speciální polovodičové detektory DSSD (Double-sided Silicon Strip Detectors) vyrobené z kadmium telluridu (CdTe). Tato zařízení byla navržena, vytvořena a zkalibrována v institutu IKI, konkrétně v jeho Oddělení pro vysokoenergetickou astrofyziku. Každá ze sedmi detektorových jednotek má senzor o rozměrech 30 × 30 milimetrů s tloušťkou 1 milimetr.

Detektory přístroje ART-XC
Detektory přístroje ART-XC
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com

Institut IKI zároveň pro přístroj ART-XC vytvořil palubní počítač, systém datové paměti, jednotku avioniky pro řízení teploty a sledovač hvězd pro navádění teleskopu. Lavočkinova kancelář, která plní v misi Spektr-RG roli primárního integrátora, dodala tepelně-izolační vrstvu, systém radiátorů a teplovodných trubic pro systém řízení teploty. Do konstrukce se zapojila i konstrukční kancelář Technologija, která vytvořila válcové tělo teleskopu z uhlíkových vláken a také desku, na které jsou umístěny detektory.

Stavba těla přístroje ART-XC
Stavba těla přístroje ART-XC
Zdroj: http://www.russianspaceweb.com

Jak již bylo naznačeno v úvodu článku, ART-XC má rozšířit možnosti sesterského přístroje eROSITA směrem k vyšším energiím – limit bude ležet až někde u 30 kiloelektronvoltů. Německý přístroj se naopak zaměří na paprsky s nižší energií (0,3 – 10 keV). Jelikož citlivost ART-XC bude začínat na zhruba pěti kiloelektronvoltech, budou se rozsahy obou přístrojů částečně překrývat, což vědci velmi oceňují. Zjednoduší se tím totiž jejich kalibrace a dojde ke zvýšení spolehlivosti vědeckých měření.

ART-XC by měl vytvořit historicky první mapu celé oblohy v rozsahu 5 – 11 keV. V plném rozsahu, tedy 5 – 30 keV pak nasnímá okolí pólů ekliptiky. V rozsahu, kterým přístroj disponuje, mezihvězdná hmota, kterou prochází rentgenové paprsky než se dostanou k teleskopu, má nižší absorpční efekt na radiační tok ve srovnání s méně energetickým zářením. Když to spojíme s vysokým úhlovým rozlišením, vyjde nám, že vlastnosti tohoto přístroje jsou klíčové pro spolehlivou detekci a lokalizaci tvrdého rentgenového záření. Očekává se, že získaná data odhalí více než tisíc galaktických jader a několik tisíc zvětšujících se supermasivních černých děr, které jsou oblaky prachu a plynů skryté pohledům ze Země.

Ruský přístroj má také poskytnout údaje nutné pro měření hmotnosti bílých trpaslíků. Vědci se navíc těší i na snímky rentgenových zdrojů s proměnlivou úrovní jasu. Spekuluje se dokonce o možnosti odhalení nových typů kosmických objektů.

Spektr-RG
Spektr-RG
Zdroj: http://russianspaceweb.com
Překlad: Dušan Majer

Zdroje informací:
http://www.russianspaceweb.com/spektr-rg-art-xc.html

Zdroje obrázků:
http://www.russianspaceweb.com/…/science/spektr_rg/design/art_xc/art_xc_silo_1.jpg
http://www.russianspaceweb.com/…/science/spektr_rg/design/art_xc/sides_1.jpg
http://www.russianspaceweb.com/…/science/spektr_rg/design/art_xc/detectors_1.jpg
http://www.russianspaceweb.com/…/science/spektr_rg/design/art_xc/bench_plate_2.jpg
http://russianspaceweb.com/…/science/spektr_rg/design/design_2017_2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
rhronza
rhronza
5 let před

1) Jestli tomu dobře rozumím, tak pásmo, kde se eRosita a ART-XC překrývají je 5 keV až 10 keV ? eRosita pak měří navíc 0,3 keV až 5 keV (nižší energie) a ART-XC 10 keV až 30 keV (vyšší energie)?

2) Co se týče frekvenčního spektra, tak oba teleskopy měří rentgenové záření ?

3) eRosita bude rovnež měřit záření na energiích 5 keV až 10 keV ?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  rhronza

1) Ano
2) Ano
3) Ano

Racek
Racek
5 let před

No, tak to bude jedinečná věc. Škoda, že těch vědeckých družic rusové nevypouští víc. No a ta mezinárodní spolupráce vždy potěší. Mě vůbec potěší když soupeři spolu mluví.

https://kosmonautix.cz/2019/06/01/rusky-pristroj-art-xc-a-vysokoenergeticke-jevy/