sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Výzkum na ISS – tankování, astrofyzika i biologie

Na Mezinárodní kosmické stanici probíhají desítky experimentů z různých vědeckých oborů. My se v rámci nepravidelného seriálu Výzkum na ISS snažíme přinášet informace o některých z nich. Zdaleka nejde o kompletní výčet, tyto články mají za úkol spíše vytvořit obecné povědomí o tom, co všechno astronauti plní na stanici během jediného dne. Včera se činnost točila třeba kolem inovativního technologického demonstrátoru, který by mohl v budoucnu umožnit doplňování paliva na Měsíci či Marsu. Kromě toho ale posádka pracovala i na údržbě stanice.

Konektor pro přečerpávání kryogenních látek RRM-3
Konektor pro přečerpávání kryogenních látek RRM-3
Zdroj: https://sspd.gsfc.nasa.gov/

Experiment Robotic Refueling Mission-3 (RRM3) má za úkol demonstrovat kosmické možnosti ukládání a transportu pohonných látek a chladicích médií jako je kapalný metan a jiné kryogenní látky. Američanka Anne McClain a David Saint-Jacques včera tohle zařízení umístili do útrob přechodové komory japonského modulu Kibó.

Následně dojde k otevření komory na druhé straně a RRM3 bude s pomocí robotické paže přenesen na vnější plošinu. Jakmile se tam dostane, přijde ke slovu Dextre – mimořádně šikovný a pohyblivý nástavec robotické paže, který s využitím specializovaných nástrojů vyzkouší metodu transportu kapalin.

Manipulátor Dextre bývá označován také jako Special Purpose Dextrous Manipulator (SPDM).
Manipulátor Dextre bývá označován také jako Special Purpose Dextrous Manipulator (SPDM).
Zdroj: https://www.nasa.gov

Následně se oba astronauti obývající západní segment ISS rozdělili. Anne McClain se pustila do výměny filtrů ubikace hlodavců systému Cell Biology Experiment Facility v modulu Kibó, zatímco David Saint-Jacques vyměnil kontrolér oxidu uhličitého v systému SABL (Space Automated Bioproduct Lab). SABL umožňuje výzkum mikroorganismů, malých zvířat, buněk, tkáňových kultur nebo malých rostlin.

AMS-2 ( Alpha Magnetic Spectrometer-2) je umístěn na příhradové konstrukci stanice.
AMS-2 ( Alpha Magnetic Spectrometer-2) je umístěn na příhradové konstrukci stanice.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Američanka následně vyměnila pevný disk v počítači, který je přidružen k přístroji AMS-2 (Alpha Magnetic Spectrometer-2). Tento přístroj bychom našli mimo hermetizovaný prostor stanice – nachází se na příhradové konstrukci a jeho úkolem je hledání temné hmoty a měření kosmického záření. Anne McClain se poté pustila do údržby nástrojů, které se používají ke studiu spalování plynných látek v systému Combustion Integrated Rack.

Na Zemi zatím probíhají přípravy na start nové posádky, který by měl přijít za měsíc. Velitel lodi Alexej Ovčinin a letoví inženýři Nick Hague a Christina Koch jsou ve Hvězdném Městečku u Moskvy, kde podstupují závěrečnou přípravu před startem, který je naplánován na 14. března. Po příletu k ISS se připojí k současné trojici a vytvoří šestičlennou 59. dlouhodobou expedici.

Christina Koch, Alexej Ovčinin a Nick Hague během předletové přípravy.
Christina Koch, Alexej Ovčinin a Nick Hague během předletové přípravy.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/8/7923/46151667255_3695e204d2_k.jpg
https://sspd.gsfc.nasa.gov/images/RRM3/SSPD-final0011.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss041e049099.jpg
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/AMS-025.jpg
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…02241026cc8eb3d46d3071b1ad0fa7e2&oe=5CDA123A

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tomas Mik
Tomas Mik
5 let před

Dekuji za skveli clanek.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas Mik

Rádo se stalo.

https://kosmonautix.cz/2019/02/20/vyzkum-na-iss-tankovani-astrofyzika-i-biologie/