sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Parker Solar Probe se už umí chladit

13. září sonda začala naplno využívat systém SACS (Solar Array Cooling System), který je prvním svého druhu. SACS má chránit solární panely sondy, které vyrábí elektrickou energii před intenzivním slunečním žárem. Panely jsou totiž citlivé na přehřátí, takže Parker Solar Probe, která se ke Slunci přiblíží víc, než jakákoliv sonda před ní, dostala aktivně vodou chlazené panely. Tekutina protéká skrz drobné kanálky zabudované do solárních panelů a odebírá z nich teplo. Ohřátá voda pak míří do čtyř radiátorů, které uvolní nasbírané teplo do okolního vesmíru. Jelikož budou solární panely ochlazené, budou moci efektivněji vyrábět energii.

Na této fotografii jsou dobře vidět jak solární panely, tak i radiátory, které odvádí teplo pryč.
Na této fotografii jsou dobře vidět jak solární panely, tak i radiátory, které odvádí teplo pryč.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Ačkoliv se tepelný štít sondy rozpálí v těsné blízkosti Slunce až na téměř 1400°C, SACS zajistí, že solární panely, které budou stále částečně vystaveny záření z naší hvězdy, budou mít maximálně 150°C. Chladicí systém byl podle plánu částečně aktivován již krátce po startu. Zhruba hodinu po vypuštění sonda autonomně uvolnila zámky na dvojici solárních panelů a vyklopila je. Následně mohlo dojít k uvolnění zhruba 2,5 litru deionizované vody z vyhřívané nádrže do dvou velkých radiátorů, které jsou umístěny pod tepelným štítem.

13. září, když byla sonda vzdálená zhruba 135 milionů kilometrů od Slunce, mohlo dojít k uvolnění i zbývající litr a čtvrt vody, čímž došlo k aktivování zbylých dvou radiátorů a systém SACS tak byl plně funkční. Průběh celé operace kontrolovali pozemní specialisté z Johns Hopkins Applied Physics Lab ve městě Laurel, stát Maryland.

Realizaci Parker Solar Probe byla možná díky několika technologickým průlomům,“ popisuje Andy Driesman, projektový manažer této mise a dodává: „SACS je takové srdce a vůbec celý oběhový systém sondy. Bez něj by solární panely nedokázaly přečkat žár ze Slunce. Nemohli bychom provozovat naše přístroje, které prozkoumají sluneční korónu.

Pokud by Vás zajímalo, kde se zrovna sonda Parker Solar Probe nachází, pak jistě využijete této stránky, kde najdete i vizualizaci oběžné dráhy, grafy a údaje. Dnes, tedy 16. září v 11:00 SELČ byla Parker Solar Probe vzdálená od Slunce 0,886 AU, tedy 190,5 slunečních poloměrů. Od Země ji dělilo 0,238 AU a obousměrná cesta signálu by trvala 3 minuty a 57 sekund. Parker Solar Probe se vůči Slunci pohybuje rychlostí 23,42 km/s a bude ještě hodně zrychlovat.

Údaje o pozici sondy Parker Solar Probe ze 16. září 11:00 SELČ.
Údaje o pozici sondy Parker Solar Probe ze 16. září 11:00 SELČ.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/

Zdroje obrázků:
https://assets1.bigthink.com/…/65924/size_1024/Parker_probe_1.jpg?1533851981
https://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/274/2018/09/dpsponthirdstage-0.jpg
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/whereispsp/Current/psp201809_0370.svg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Fx
Fx
6 let před

Nebolo by jednoduchsie, lacnejsie a z hladiska hmotnosti aj efektivnejsie, keby tie solarne panely namontovali do zatienenej oblasti na sonde a svetlo na ne odrazali jednoduchym vyklopnym panelom/foliou s definovanou odrazivostou, kt. by sa nemusel chladit?

ventYl
ventYl
6 let před
Odpovědět  Fx

No, ak si clovek uvedomi, ze ziarenie, co sa od povrchu neodrazi, je pohltene, tak by to asi jednoduchsie nebolo, pretoze by sa tie pasivne odrazace nahriali na tych zhruba 1400 stupnov, podobne ako tepelny stit. Bez chladenia by to tiez nedali.

ventYl
ventYl
6 let před
Odpovědět  ventYl

Zaujimavejsie by tak blizko slnka mozno boli peltierove clanky. Ked RTG, ktore generuje relativne nizky rozdiel teplot moze hnat Voyager, preco by nemohli hnat sondu pri slnku? Problem by nastal asi ked by sa sonda od slnka vzdialila a teplota povrchu stitu sa znizila. A niest dva nezavisle systemy dodavky energie, to znamena zbytocne navysovat hmotnost sondy.

Fx
Fx
6 let před
Odpovědět  ventYl

Prave v tom je ten vtip: jednoducha folia by mohla byt dost tenka na to, aby to teplo bolo druhou stranou rovno vyziarene prec.

Tomáš N.
Tomáš N.
6 let před
Odpovědět  Fx

On ten problem bude trochu složitější než si představujete. Odpustím si přednášku z termodynamiky a navrhnu vám malý pokus na doma. Vemte tenkou folii (alobal), vložte do mikrovlnky a tu poté zapněte. V zapnuté mikrovlnce jsou mnohem přívětivější podmínky než v blízkosti slunce.

MartinH
MartinH
6 let před
Odpovědět  Fx

IR záření je také světlo a dobře se zrcadlem odráží, takže to problém neřeší.

Alois
Alois
6 let před

Jestliže se panely ohřejí na 150°kolik bude mít cirkulující voda ? V každém případě systém bude citlivý na těsnost. Bude namáhaný ohybem, pokud vím, tak se panely budou pohybovat. Přehřátá voda nad 100°bude systém namáhat tlakem a jakákoli netěsnost systém zřejmě vyřadí. Cykly horko – zima též systému neprospějí.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Věřím, že to mají ověřené.

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Alois

Řekl bych, že jde právě o to, že na straně solárního panelu, ve výparníku to nebude voda v tekuté podobě, ale pára, která v radiátorech na druhé straně zase zkondenzuje. Využije se obrovské skupenské teplo fázové přeměny voda/pára, což umožní mít nižší průtoky chladící vody než kdyby byla voda pořád jen kapalinou.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Alois

„jakákoli netěsnost systém zřejmě vyřadí.“
Píšu jak bych to já sám ošetřil. Vytvořil bych několik větví rozvodů – tedy několik nezávislých radiátorů, které půjde nezávisle na ostatních odpojit od systému. Tedy v případě podezření na únik se odpojí a příslušná čidla únik potvrdí nebo vyvrátí.
Též několik větví bude i v případě solárních panelů – vyřazení některého projekt neohrozí.

Alois
Alois
6 let před

Mimo mísu : Os-Rx je již cca 750 tis. km od cíle.

Fx
Fx
6 let před

Asi viem, na co narazate, ale to plati pre elektricky vodive materialy, kde sa indukuje el. prud. V podstate to moze byt lubovolny (el. nevodivy) material, schopny zvladnut dane teploty. Navyse, bol by skloneny pod nejakym uhlom, takze by sa mnozstvo ziarenia rozlozilo na vacsiu plochu. Predpokladam, ze toho svetla je tam az privela, tak by asi by stacilo, keby ten material bol skoro priehladny, takze by absorboval iba malu cast energie.

Petr Kašpar
Petr Kašpar
6 let před

Zajímá mě, jak mají ošetřené, že ta voda v radiátorech nezmrzne, až bude sonda daleko od slunce?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Petr Kašpar

Při startu byla voda v izolované nádrž a během mise to nebude problém – při pohledu na graf je vidět, že se sonda nikdy nedostane ani za oběžnou dráhu Země, většinou bude nejvyšší bod její dráhy na úrovně oběžné dráhy Venuše. V takových případech bude vodu ohřívat teplo odebírané ze solárních panelů.

https://kosmonautix.cz/2018/09/16/parker-solar-probe-se-uz-umi-chladit/