sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Dva starty během čtvrt hodiny

Kosmonautika někdy umí být hodně štědrá – třeba ve středu 25. července bychom se měli dočkat startů dvou raket, které od sebe bude dělit jen 14 minut a 25 sekund. V obou případech jde o velmi zajímavé starty – Evropa na své raketě Ariane 5 vypustí čtveřici družic Galileo a SpaceX pro firmu Iridium dopraví do vesmíru hned deset družic Iridium NEXT. Pro Ariane půjde o poslední let v konfiguraci ES, poslední použití středního aerodynamického krytu a poslední použití horního stupně EPS. V případě Falconu půjde o první start, kdy se bude zároveň jak přistávat s prvním stupněm, tak se mají zachytávat aerodynamické kryty. Navíc se SpaceX vůbec poprvé pokusí zachytit aerodynamický kryt v noci. To jsou jen základní důvody, proč Vás chceme pozvat na dvojitý přenos obou těchto startů.

Jako první má startovat Ariane 5. K jejímu startu by mělo dojít zítra, tedy ve středu 25. července ve 13:25 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 13:10 SELČ. Po dosažení parkovací dráhy plynule přejdeme na přenos Falconu 9, kterému bude do startu chybět jen pár minut. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

P.S. Pokud dojde ještě před spuštěním přenosu k odkladu jednoho ze startů, nebudeme dělat dvojitý přenos, ale budeme vysílat přenos na jinou adresu – každý start má pro jistotu založený i vlastní přenos – právě pro případ odkladu. V takovém případě bychom v článku změnili adresu vloženého přehrávače, abyste se dostali k videu bez problémů.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://www.starspace.lv/assets/gallery/1101/3974.jpg
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2016/07/Iridium-Next-satellites.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před

Přiznávám, že ze startů SpaceX už blbnu.
Posledně mi u Sojuzu problesklo hlavou kde bude část rakety v tej Sibiři přistávat. A teď něco podobného u Ariane na čem v moři.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

Krásná změna uvažování. 🙂

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

Moc hezke, Vladimire, dobre ty;-)

Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před
Odpovědět  vedator

Hmm hmm hmm, jen asi znovupoužitelnosti koukám brání drobet zvýšená entropie těch částí, které přistály, ale ty části Sojuzu by se třeba po drobet vyklepání apod. daly znovu použít. Vot těchnika! 😀

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  vedator

Sojuzy vypadají po pádu docela dobře. Možná by se daly využít ty motory, které to snad přežijí bez větší úhony. Stačil by malý stabilizační padáček, který by raketu natočil tak, aby na ty motory nedopadla.

Alois
Alois
6 let před

Ve 12.35 SELČ je plánován “ třetí “ start – amatérská raketa klubu DARE. Zájemci se tam dostanou kliknutím na včerejší odkaz v Krátkých zprávách z 16:03. Je to se zvukem .

Alois
Alois
6 let před
Odpovědět  Alois

Doplňuji :
Shlédl jsem úvodní video. Nejsou to žádní amatéři, kolektiv cca 30-ti mladých lidí. Komponenty rakety, která měří cca 10 m řádně zkoušeli. Kosmodrom mají na úžasném místě u moře. Zajímavá je vodící věž cca 20 m. Mají dokonce i řídící středisko. Připomíná to “ Muska“ v malém.
Doporučuji jako předkrm před hlavním jídlem, kterým jak doufám bude přenos dvou startů velkých raket. Dal bych vykřičník, ale slyším na adresnou kritiku.
Přímý přenos již běží, nebo to byl záznam? , nakonec je to jedno, kdo si to pustí, tak to pozná, nebudu to řešit.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  Alois

>>Připomíná to “ Muska“ v malém.<<

Mě jako první vyskočili ti mladí z Rocket Lab. Ale bohužel, přenos jsem zahlédl v T-3h, ke startu jsem se už nedostal.

Datel
Datel
6 let před
Odpovědět  Alois

Asi to posunuli, podle https://twitter.com/DARE_TUDelft/status/1022031447706791937 mají začít s livestreamem až v 14:45 SELČ, takže až po dvojstartu.

BlackSheepOI2
BlackSheepOI2
6 let před

Ariane V je krásne fotogenická kráska.
https://spaceflightnow.com/2018/07/24/photos-ariane-5-rocket-rolls-to-launch-with-four-galileo-satellites/

Pripomenulo mi to troška Energiu-M. Škoda tých zabudnutých projektov.

Al
Al
6 let před

Tak pri Ariane som mal zimomriavky ako uz davno nie. nadherny start.
A Dusan, vdaka za prenos a info o druziciach Galileo (okrem ineho)
Palec hore

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Al

Rádo se stalo. 😉
Díky, že jste tu byl s námi. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jamesek

Díky moc za odkaz!

Alois
Alois
6 let před

Jak je možné, Slovensko , které není členem ESA, tedy nic tam neplatí si klidně může pojmenovat družici ESA po svém občanovi ?

Vít Výmola
Vít Výmola
6 let před
Odpovědět  Alois

Protože Galileo nejsou družice ESA, ale EU.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Vít Výmola

Tady si nejsem jistý, zda tahle popularizační akce nespadá pod křídla ESA.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Není to akce Slovenska, ale přímo ESA, která Slovensku do této akce přizvala, jelikož jejich rozhovory o připojení probíhají velmi dobře.

ventYl
ventYl
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Hm, to je dobre pocut…

Al
Al
6 let před
Odpovědět  Alois

no proste úplatky, úplatky, úplatky a všetko sa dá.
Ale vážne, Galileo je projekt EU. EU je zadávateľ, ESA dodávateľ (zjednodušene). Súťaž pre deti vypísala Európska komisia.

boris11
boris11
6 let před
Odpovědět  Alois

ako je to mozne? no tak, ze slovensko sa ako clen eu podiela na financovani vyvoja galilea, tak ma v pripade galilea rovnake pravo ako kazdy iny clen eu

netreba pisat siahodlhe komentare ale treba si o veciach aj nieco nastudovat, co si zjavne v pripade galilea nespravil inak by sa na na takuto vec nepytal

esa galileo sice vyvija ale hlavne slovo ma vo vsetkom vzdy ten co to financuje a tym je eu a teda aj slovensko

jregent
jregent
6 let před

Diky moc za prenos , pekny navzdory tomu ze v praci bez zvuku 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  jregent

Rádo se stalo.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Daniel

Stane se, ale ceňme si snahy informovat o té události.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Daniel

Pak se jistě nemůžete divit, že budeme i nadále raději informovat čtenáře bez nároku na honorář, protože tohle je typický výsledek snahy o rychle vydané zprávy v honbě za čtenáři / penězi. Jak ale napsal Dušan, klobouk dolů, že vůbec taková relativně přesná zpráva vyšla.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Osobně si nemyslím, že je to důsledek rychlé honby za penězi. Spíše je to o tom, že novináři píší o všem možném a tedy i o věcech, které jsou mimo jejich zájem / znalosti.

jregent
jregent
6 let před
Odpovědět  Daniel

pekny mismas
„SpaceX se proto po přistání pokusí raketu zachytit do sítě napnuté nad lodí „Just Read the Instructions”.“
Kdyz se dari tak se dari 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Daniel

Skoro v každém odstavci je nějaká faktická chyba, ale snaha se cení.

Pavel Riedl
6 let před
Odpovědět  Daniel

Tak jsem si to přečetl. Je to prostě strašné. Jsem dost shovívavý, ale kam se hrabu na Dušana, který i v tomhle dokáže najít pozitivum.

Ten redaktor si snad vůbec neuvědomuje, jaké může takovým diletantstvím napáchat škody. Pokud tomu nerozumím, tak o tom nepíšu. Pokud už o tom chci psát, tak si dám sakra pozor a dobře si ověřím, co píšu.

Uff, bouchly mi saze 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Pavel Riedl

No jo, takhle fungují média zaměřená na všeobecné zprávy bez specializace. Redaktoři píší o všem a nemohou rozumět všemu. Svým způsobem to chápu. Čtenáři těchto médií by vložené úsilí neocenili.

jregent
jregent
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

je to tak.
radeji si nepredstavuji pocet clorekostranek na den,
ktere musi vychrlit

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nedělají to náhodou spíše jen kvůli větší sledovanosti a to podle mne i úmyslně. Více nesmyslů – větší senzace a tím pádem i sledovanost, více čtenářů – více tak zobrazené reklamy – větší zisk média.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tyčka

Nemohu samozřejmě mluvit za všechna média, ale myslím si, že ve většině případů to rozhodně není záměr. Samozřejmě nemluvím o bulváru, tam to záměr být může.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  Daniel

Vypadá to, že ten článek stáhli, škoda, chtěl jsem se pod tlakem citace ohledně chytání rakety do sítě na JRTI takhle po ránu pobavit 🙂

https://kosmonautix.cz/2018/07/24/zive-a-cesky-dva-starty-behem-ctvrt-hodiny/