sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Falcon 9 poprvé ve finální verzi

Družice Bangabandhu-1 by byla jen tuctovým telekomunikačním satelitem a význam by měla jen pro Bangladéš, který zatím žádnou takovou družici neměl. Ovšem její start bude se zatajeným dechem sledovat celý svět. O její vynesení se totiž postará raketa Falcon 9, která poprvé poletí ve své finální verzi označované jako Block 5. Tahle verze disponuje řadou vylepšení, ale hlavně bez přehánění otevře stavidla znovupoužitelnosti raket naplno – bavíme se minimálně o deseti opakovaných použitích. Pokud chcete sledovat tento historický start i pokus o přistání, budeme velmi rádi, když využijete našeho živě a česky komentovaného přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy ve čtvrtek 10. května. Startovní okno dlouhé 130 minut se otevírá ve 22:12 středoevropského letního času a náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy krátce před 22:00. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
http://www.spacex.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://instagram.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…209037936363460_7225796096243531776_n.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Zdravím, po přečtení názvu článku a autorů sem se už zaradoval, že to bude duální přenos D. Majer, M. Gembec a přiznám se, měl jsem velkou radost. Od KoreaSatu jsem vás dohromady neslyšel.
No, každopádně, moc se těším.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Jednou to určitě bude. 😉

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Jirko já jsem před pár dny přišel o hlas a mám tak trochu víc starostí – dutiny, hlas, viróza. Už se to zlepšuje 🙂 Takže zaplaťbůh, že nemusím dnes mluvit.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

A ja se opravdicky uz zacal tesit na ruzna prirovnani, neobvykla videa, a zajimavosti a detaily, ktere jindy nezazni:-) chapu, neco takoveho sem zazil tyden pred maturitou a mazec. Nezavidim, preji brzke uzdraveni.

casso
casso
6 let před

Tu je v celej krase, uz aj s nakladom a aerodynamickym krytom.

https://twitter.com/Mike_Seeley/status/994559633447702528

zvejkal
zvejkal
6 let před

Tempo inovacii u spacex je neuveritelne.

Bohumil Boruvka
Bohumil Boruvka
6 let před
Odpovědět  zvejkal

souhlasim-Ao to vic me zarazi proc se u Blue Origin porad „nic“ Nedeje jen skoky s Shepardem

Vladimir Todt
Vladimir Todt
6 let před
Odpovědět  Bohumil Boruvka

Ono na tom, že konkurenci dost odskočili dopředu, přece jen něco je. Z finančních důvodů na to šli postupně naostro. Blue Origin uvidíme, zatím úspešně hodně skáčou s vylepšeným „Grasshoperem“.

Štěpán Krňanský
Štěpán Krňanský
6 let před

Dobrý den,

můžu pánové jeden dotaz?

Proč neustále píšete pokus o přistání? Já Vám do toho nechci moc kecat, protože články zde jsou perfektní. Ale tohle mi nedá..

Přece pokus je něco, když se o něco nového pokouším. I SpaceX ve své grafice uváděla pokus o přistání u prvních asi třech úspěšných přistáních a pak už ne…
Ale pokud nepočítám FH(kde to pokus byl – bylo to poprvé) tak mají asi přes 20 úspěšných přistání v řadě? Když startuje úplně nová raketa, tak je to taky pokus o start a jakmile se to 2krát nebo 3krát povede už to není pokus 🙂

Možná se na to dívám blbě – tak mě prosím moc v diskusi nesežerte 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před

Úplně v pohodě, je to normální otázka. Stejně jako u všech našich přenosů na YouTube píšeme, že jde o pokus o start rakety, tak i tady chceme zdůraznit, že úspěch rozhodně není jistý. Stále bychom to měli mít na paměti. Radovat se z úspěchů a pokroků, ale přitom zůstávat pokorní.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jen dodam, ze do urcite doby to tam psala sama SpaceX, ikdyz uz se tou dobou pristavalo, stalo tam experimental landing, myslim v te ikonografice pod obrazem

Štěpán Krňanský
Štěpán Krňanský
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Díky za odpověď 🙂

Miroslav Pospíšil
Miroslav Pospíšil
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

SpaceX stále uvádí, i v tiskové zprávě pro tento start, že se „pokusí o přistání“ prvního stupně na plovoucí plošinu, v originále píšou : „Following stage separation, SpaceX will attempt to land Falcon 9’s first stage on the “Of Course I Still Love You” droneship, which will be stationed in the Atlantic Ocean.“

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Zde bych se osobně přimlouval k pokusu o přistání prvního stupně. Inovace jsou možná dost rozsáhlé a nebylo by to ve vývoji poprvé co po inovacích, které měli zlepšit spolehlivost, došlo k naopak k selhání.
Rozhodně jejich úspěšnost můžeme hodnotit až podle toho kolik opakování startů a přistání stejný stupeň vydrží.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Miroslav Pospíšil, díky, to sem nevěděl, tuto část press kitu sem trošku pomíjel, poslední dobou sem se soustředil hlavně na náklad 🙂

Pospíšil
Pospíšil
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

To Jirka Hadač
V pohodě, takové lapsy se stávají i mě a to čím dál častěji … prostě ten německý doktor nedá pokoj a nedá. 🙂

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Já z toho sháněl informace o satelitech, jejich hmotnostech, drahách, pohonu atd 🙂 nechal jsem se ukecat a musel jsem makat a makat 😀 ty profily se neudělaj sami 😀 Toho němce mám taky.

dfx
dfx
6 let před

Priorita je vyniest satelit. Pristanie je bonus. Za pristanie zakaznik neplati. Najlepsie pre vsetkych je, ak vyjde aj vynesenieaj pristanie.

Petr
Petr
6 let před

Jo ze, jakoby DP psal, ze po ukonceni jizd tramvaje probehne pokus o zaparkovani do depa ☺ Ale je pravda, ze i po tolika uspesnych pristanich byvam nervozni. Mimochodem dik teamu v kosmonautix za vasi praci

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Petr

Nemáte zač děkovat, jsme rádi, že se k nám rád vracíte. 😉

entes
entes
6 let před

Uz slysim Dusana: „Ted at nevybuchne, at nevybuchne…“ 😛

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  entes

Přesně tak 🙂

gg
gg
6 let před
Odpovědět  entes

Tak zřejmě vybuchne až zítra… 😀

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Zeptal bych se ( v prácí mám dost ořezaný přístup k twitteru a podobným zdrojům), ví se prosím už nějaký důvod zastavení odpočtu? A v důsledku toho odkladu?

juraj
juraj
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Moc zpráv k tomu není, zatím to vypadá na selhání v pozemním řídícím středisku:

Michael Baylor:
Ground computers were at fault for today’s #SpaceX launch abort from Pad 39A. Ground computers were also to blame for back to back aborts during the Intelsat 35e mission in July of last year.

SpaceX:
Standing down today due to a standard ground system auto abort at T-1 min. Rocket and payload are in good health—teams are working towards tomorrow’s backup launch opportunity at 4:14 p.m. EDT, or 20:14 UTC.

https://kosmonautix.cz/2018/05/10/zive-a-cesky-falcon-9-poprve-ve-finalni-verzi/