sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sestavování první kalifornské meziplanetární rakety

Z Vandenbergovy základny už startovalo mnoho různých raket na různé oběžné dráhy, kam dopravovaly různé družice s různými úkoly. Ještě nikdy však z této základny na pobřeží tichého oceánu neodstartovala raketa, která by mířila na únikovou dráhu od Země. Pokud se nic nepokazí, mělo by se to 5. května změnit. Právě v tento den by ze zdejšího odpalovacího komplexu 3E měla odstartovat raketa Atlas V v konfiguraci 401. Jde sice o nejslabší verzi tohoto nosiče, protože má pouze čtyřmetrový kryt a žádné urychlovací bloky, přesto však urychlí svůj náklad na únikovou rychlost od Země. Nosič navíc bude muset respektovat střelecký prostor a nebude moci letět na východ, jako když se startuje z Floridy. Na východním pobřeží je totiž momentálně čilý startovní ruch a navíc Atlas tuto misi zvládne i z Kalifornie. Na špičce rakety bude sedět lander InSight, který poletí k Marsu. Svými citlivými senzory by měl prozkoumat vnitřní vrstvy této planety a prozradit, jak se formovala. Do startu sice ještě zbývá několik týdnů, ale už nyní je vidět, že se nezadržitelně blíží. Sonda již dorazila na kosmodrom a včera technici zahájili sestavování rakety Atlas V pro tuto misi.

Příjezd prvního stupně k obslužné věži přišel ještě v noci.
Příjezd prvního stupně k obslužné věži přišel ještě v noci.
Zdroj: https://pbs.twimg.com
O zvedání se postaraly jeřáby montážní věže.
O zvedání se postaraly jeřáby montážní věže.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/
První stupeň pohání ruský motor RD-180. Jelikož varianta 401 nemá žádné urychlovací bloky, bude první fáze letu závislá právě na jeho činnosti.
První stupeň pohání ruský motor RD-180. Jelikož varianta 401 nemá žádné urychlovací bloky, bude první fáze letu závislá právě na jeho činnosti.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DYl_dcCWAAE06wQ?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/DYl_o5xX0AAwxRE?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/DYl_gHAWsAETUev?format=jpg
https://pbs.twimg.com/media/DYl_mnIW0AAnBtc?format=jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
rhronza
rhronza
6 let před

Tak držím palce 2 násobně. V jednom malém čipu mezi miliony dalších je i mé jméno ;-D

jjakub
jjakub
6 let před

..by měl prozkoumat vnitřní vrstva/y této planety.

Drobnost, miluji Váš web.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  jjakub

Díky moc za pochvalu i za upozornění, opraveno.

Štěpán
Štěpán
6 let před

První co mě napadlo při čtení nadpisu: To už staví BFR?!!

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Štěpán

To si budeme muset ještě počkat. 🙂

Alois
Alois
6 let před

T – 46:17:50:00

Kamil
Kamil
6 let před

Jakou výhodu má startovat k Marsu z Vandenbergu?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kamil

Žádnou, jen je na Floridě nabitý harmonogram a InSight je lehký, takže ho utáhne i nejlehčí dostupný Atlas i když nepoletí po optimální dráze.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Kamil

Už před dvěma lety se hned po odkladu startu spekulovalo, jestli se InSight nezruší úplně. A jedním z témat bylo to, že startovní okno 2018 spadá do období, kdy je na Floridě nabitý harmonogram. Prostě slovy klasika: „Kam s ním?“ Odpověď: „Do Kalifornie.“ 🙂

Lojzo
Lojzo
6 let před

Pripomenul by som, že z Vandenbergu štartovala sonda Clementine 1994-04A. A bola navedená na obežnú drahu Mesiaca. Dnes je na heliocetrickej drahe.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Lojzo

To je pravda, ale ona jednak nebyla jako meziplanetární plánovaná a navíc se od Měsíce do meziplanetárního prostoru dostala sama, bez pomoci rakety. Takže to není úplně srovnatelné s InSightem.

Dalicek
Dalicek
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Srovnatelné to určitě není, otázkou (na kterou neznám odpověď) je jestli se start k Měsíci počítá jako úniková dráha od Země. Ale asi ne, to by pak bylo jednodušší poslat sondu na „únikovou“ dráhu než na hodně vysokou geocentrickou.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Dalicek

To je případ od případu. Samotný fakt, že proběhne start k Měsíci, sám o sobě nijak nevypovídá o tom, jestli má nebo nemá sonda únikovou rychlost od Země. Je pravděpodobné, že spíš ne, ale záleží právě na té rychlosti.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Dalicek

Osobně bych let k Měsíci mezi únikové dráhy nepočítal. Ostatně i Měsíc je na oběžné dráze Země. Jako hraniční body zemského pásma bych považoval blízké librační body soustavy Slunce-Země.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Dalicek

Jde o to, že Dalicek se ptá, „jestli se start k Měsíci počítá jako úniková dráha od Země.“ Podle mého názoru taková formulace nedává moc smysl. Jedna věc je cíl letu a druhá věc je úniková dráha (nebo rychlost). Když se vrátim k extrémnímu případu do pravěku, tak třeba Luna 1 letěla k Měsíci s cílem ho zasáhnout, ale netrefila se a skončila na heliocentrické dráze. Takže start byl k Měsíci, ale sonda byla současně na únikové dráze od Země. Asi to není obvyklé, nicméně jako příklad to stačí.

https://kosmonautix.cz/2018/03/19/sestavovani-prvni-kalifornske-meziplanetarni-rakety/