sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: První letošní start z jihoamerické džungle

Kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně by se měl dnes pár desítek minut před půlnocí dočkat prvního letošního startu. Na odpalovací rampě stojí raketa Ariane 5, která by odsud měla startovat ve 23:20 našeho času. Na supersynchronní dráhu má vynést jako obvykle hned dvě telekomunikační družice – SES 14, která svým signálem obslouží Severní, Střední i Jižní Ameriku a Al Yah 3, která je určena pro potřeby Afriky a Brazílie. V dnešním článku máte možnost sledovat celý start živě.

Pokud máte zájem o bližší informace o družicích a o procesu jejich montáže na raketu, můžete si přečíst náš starší článek. Pokud Vám tento přenos nefunguje, můžete využít alternativního přenosu na YouTube, který najdete zde.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…1702544193117255_4548653191849688994_n.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před

No, mozna se podivam, to jeste nebudu spat:-), toz to vite, uz mam abstak po nejakem startu, nejlepe komentovanem nasi skvelou redakci:-).
Mimochodem otazka, kdypak nam prozradite jmeno toho tretiho?
V nabidce zivych prenosu dve letene mise (obe jsem videl). Idu na seznam startu..:-) neda mi to.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Myslíte třetího kolegy, kterého bychom jednou rádi přibrali mezi ty, kdo komentují přenosy? Počkejme ještě chvíli, není jisté, zda to onen kolega po technické stránce zvládne. Vše zatím řešíme. Pokud bychom teď řekli jeho jméno, vytvářeli bychom na něj zbytečný tlak. 😉

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jasně, plně chápu. Držím mu každopádně palce. A těším se na další starty v duu či triu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Trio rozhodně nikdy nebude, to už by bylo moc náročné na koordinaci.

Alois
Alois
6 let před

Bez návratu prvního stupně je start na zemský orbit nuda.

Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před
Odpovědět  Alois

SpaceX lidi zmlsalo. Nemají kamery na raketě. Nepřistávají s prvním stupněm a lidi jsou pak znudění jako kdyby měli sledovat jeden výstřel z děla. 😀

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

Tak tam to bylo tak divné, že tam celý večer pouštěli staré starty, takže mi pak opravdový start přišel jako další opakovačka 😀 děsný. Zmlsalo, dělá z toho show, a je to hezké. Odpovědi na chatu, odpovědi živě na dotazy, nezmlsalo nás jen SpaceX 🙂

Jirka Č
Jirka Č
6 let před

Zdá se to jenom mě nebo to možná nedopadlo dobře? Telemetrie skončila chvíli po startu 2.stupně a už se znovu neobjevila.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Č

Nezdá se Vám to. Evidentně se něco děje, protože Arianespace přerušila vysílání.
Velký problém je, že v přenosu běžela vizualizace podle plánu, ačkoliv žlutá čára symbolizující skutečná data, se zastavila krátce po odhození centrálního stupně. Pokud se s raketou něco stalo, znamenalo by to, že vizualizace byla předpřipravená. :-/ Viz https://twitter.com/nextspaceflight/status/956665306285576199

Jirka Č
Jirka Č
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Potom už jel jenom zelený kroužek po předpokládané dráze, ale čísla nebyla. Animace ve vysílání pokračovala podle plánu, ale když byl na konci záběr do střediska, kde už evidentně nevypadali klidně, tak tam měli pořád hořící 2. stupeň.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Šéf Ariane potvrdil anomálii.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Á sakra. Etalon spolehlivosti. No, teď jak se k tomu postaví tým okolo JWST?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Dan

Asi jim po dnešním dni přibylo pár vrásek a vůbec se tomu nedivím.

https://kosmonautix.cz/2018/01/25/zive-prvni-letosni-start-z-jihoamericke-dzungle/