sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Češi vyrobí 600 tun těžký díl pro rampu Ariane 6

Odborný server konstrukce.cz přinesl velmi potěšující informaci – německá firma MT-Mechatronics získala zakázku na výrobu velmi důležitého prvku pro starty nových evropských raket Ariane 6 a předala jej své dceřinné firmě MCE Slaný. Konkrétně se bude jednat o 600 tun těžký deflektor s rozměry 16 × 16 × 9 m, přičemž i s náhradními díly firma dodá celkem 800 tun materiálu. Deflektor uložený 25 metrů pod úrovní rampy bude částečně svařovaný a částečně šroubovaný, takže bude možné snadno vyměnit díly krycího pláště, který bude vystaven náročným podmínkám.

Deflektor bude uložený přímo pod startující raketou a jeho úkolem je usměrnit výron spalin požadovaným směrem do dvou výfukových kanálů. Konstrukce bude po dobu zhruba 50 sekund čelit teplotám až 3000°C, tlaku 10 barů a spalinám o trojnásobné rychlosti, než jakou se šíří zvuk. Celý deflektor se před odesláním do Jižní Ameriky ve výrobním závodě sestaví, aby bylo možné zkontrolovat, že mezi krycími segmenty není žádná mezera větší než 2 milimetry. Současně proběhnou další zkoušky včetně tlakových testů. Pokud zkoušky dopadnou dobře, konstrukce se rozebere a odešle na kosmodrom.

Zdroje informací:
http://www.konstrukce.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/yYZiCdhQeSE/maxresdefault.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Thomasiw
Thomasiw
6 let před

Podle všeho se deflektor již vyrábí a některé části jsou již hotové. V prosinci by měl proběhnout zmiňovaný test za podpory několika hasičských jednotek, pokud to bude možné pokusím se zajistit videozáznam, třeba to bude někoho zajímat 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Thomasiw

No to si pište, že nás to bude zajímat! 😉
Pokud opravdu budete natáčet, nabízíme Vám možnost publikovat záznam na našem YouTube kanálu, kde budete uveden jako autor a kde se k videu dostane více lidí. Pokud by bylo možné, abychom se testu sami zúčastnili s kamerou, kontaktujte mne, prosím, na mail [email protected], každopádně moc děkujeme!

Thomasiw
Thomasiw
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Test by měl probíhat někdy v prosinci, hned jak budu mít přesné datum pokusím se zjistit zda byste se mohli zúčastnit a záznam pořídit.
Určitě se vám ozvu.

maiden
maiden
6 let před
Odpovědět  Thomasiw

Obrazky ze simulaci by taky nebyly spatny…;-)

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Thomasiw

Díky moc!

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Někdy se tak okolnosti sejdou, a nečekaně člověk zjistí, že je víc zdrojů informací nejen než by sám čekal, ale než by se I odvažoval snít 🙂

Svihak Lazensky
Svihak Lazensky
6 let před

Vyborna zprava, at se zakazka vydari!

Nodias
Nodias
6 let před

Skvělý! 🙂

Alois
Alois
6 let před

Hodně materiálu, málo práce, jednodušší zadání jsou už jen výkopy, nebo betonáž.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Alois

Chcete tím snad snížit význam českého příspěvku? Doporučuji si ještě jednou přečíst specifikace, kterým musí díl čelit.

Exa
Exa
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dušane já vám jednou ve snu slícoval dvě betonový desky 5×5 km na miliontinu milimetru přesně…. a pak jsem spolk Slunce…. ach jo…

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Exa

🙂

Jan Grohmann
Jan Grohmann
6 let před
Odpovědět  Alois

Tohle dokáže říct jen člověk, který v životě nic nedokázal.

bill
bill
6 let před
Odpovědět  Alois

Děkujme za každou příležitost ukázat, že umíme. To je jen první krok. Bez něj nic nejde.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
6 let před
Odpovědět  bill

A teda idete! Držím vám nielen palce, ale aj všetko ostatné.

Fantasta
Fantasta
6 let před
Odpovědět  Alois

Teda pane Alois, jste evidentně inteligentní člověk, ale ta depka Vám to hodně kazí. Zkusím hádat: věk 65-70, děti odrostlé, manželka o 20 let mladší. Nic ve zlém, u mně podobný… 🙂

Karl
Karl
6 let před
Odpovědět  Fantasta

No jo, Lojzik se nezapře, ale buďme rádi, že ho tu máme. Vždyť i v M*A*S*H byl Fran Burns a bez něj by to rozhodně nebylo ono. V Simsnech je zase Ralph Wiggum a další a další. PS: Neberme svět tak strašně vážně :o)

maro
maro
6 let před
Odpovědět  Alois

Bacha na to! Češi vyrábějí dveře pro Airbusy, včetně toho nevětšího A380! Tak co, bojíte se nastoupit?

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Hádám, že jde historicky o suverénně největší (hmotnostně i objemově) zakázku pro českou firmu související s kosmonautikou. Kolik startů je takový deflektor schopen vydržet bez větších oprav?

Fantasta
Fantasta
6 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jen bych malinko upřesnil, že MCE je rakouská GmbH z Lince, která má továrny mimo jiné v Maďarsku a v Česku a vyrábí velké konstrukce pro Airbus, BMW, dále mosty, transformátory… To ale nic nemění na tom, že naši inženýři a technici zvládnou řešit i “ kosmické “ výzvy. Bravo !

Richard
Richard
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Přesně tak, je to na jednu stranu dobrá zpráva – na druhou stranu je to trochu smutné, že většina „českých“ kosmických zakázek (na A6 obzvlášť) jsou z dílny českých poboček zahraničních firem. A ministerstva se plácají po ramenou, jak nám ten český vesmírný průmysl roste. Na ten opravdový boom si budeme muset ještě tak 10 let počkat, než jejich zaměstnanci založí své firmy 😉 Já se na to těším.

Evžen111
Evžen111
6 let před

HMM? Tak to je pecka, protože v rodině máme několik konstruktérů ocelových konstrukcí a sám mám střední školu na tohle zaměřenou, dovedu si – aspoň vzdáleně – představit mnoho prací s tím spojených. Samozřejmě si nedovedu ani vzdáleně představit jak se jim podařilo splnit všechny specifikace kosmické agentury. To je naprostá fantazie. V tomto oboru je jen málo věcí, to takto vyspecifikovanou, náročnou a certifikovanou práci může překonat. Snad jen práce pro jaderný průmysl.
Srdečně gratuluji do Slaného a jestli vyjde filmování na zkouškách, bude to určitě úžasná podívaná. Těším se!
E

Racek
Racek
6 let před

No, tak tohle mě fakt potěšilo. Před cca 50 lety jsem se tam vyučil ( jo tehdy cesta ke vzdělání nebyla vždy jednoduchá), též můj otec a děd tam pracovali. Ten podnik byl pýchou města (během času vyráběl lokomotivy, za války stíhače tanků Hetzer, pak autojeřáby, mosty, důlní zařízení, dnes i konstrukční celky obřích výletních lodí vč. největších na světě ) a jsem rád, že žije a má se k světu.

Petr Beneš
Petr Beneš
6 let před

No teda, vzhledem k tomu, že pracuji jako mistr ve výrobě ocelových konstrukcí, dovedu si živě představit, co taková konstrukce obnáší. A lidem ze Slaného docela závidím, že se můžou na takovém projektu podílet. Tak ať vám to pasuje! 🙂

https://kosmonautix.cz/2017/11/06/cesi-vyrobi-600-tun-tezky-dil-pro-rampu-ariane-6/