sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Ruský Proton startuje se španělskou družicí

Dnes ve 21:23 našeho času by se měly zapálit motory rakety Proton, která umožní španělské komunikační družici dostat se do vesmíru. 58 metrů vysoká raketa byla na odpalovací rampu vyvezena v pátek 8. září, kde byla s pomocí hydrauliky vztyčena do svislé polohy. K Protonu pak přijela posuvná obslužná věž, s pomocí které se mohli technici dostat ke všem místům na raketě. Start proběhne za hluboké kazašské noci – na místě bude 1:23 po půlnoci. Raketa letící pod hlavičkou mezinárodní společnosti ILS, která zajišťuje neruským klientům starty na ruských raketách, pak zamíří k obloze.

Nosič zamíří směrem k severovýchodu. Po dvou minutách odpadne první stupeň, druhý bude hořet tři minuty a třetí pak čtyři minuty. Horní stupeň Briz-M vykoná celkem pět zážehů (T+11:16, T+1:7:33, T+ 3:28:22, T+3:42:2, T+8:49:1). Zhruba devět hodin po startu by se měla družice oddělit od horního stupně na dráze přechodové ke geostacionární. Nejvyšší bod má být ve výšce 35 286 km, nejnižší 4450 km vysoko a sklon dráhy vůči rovníku je plánován na 22,9°. Proton tak absolvuje svou 415. misi od roku 1965.

Na Bajkonuru se připravují ke startu dvě družice - Amazonas-5 je na této fotce napravo.
Na Bajkonuru se připravují ke startu dvě družice – Amazonas-5 je na této fotce napravo.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Družice Amazonas-5 se s pomocí vlastních motorů usadí na geostacionární dráze nad 61. stupněm západní délky, odkud pokryje oblast Brazílie a Latinské Ameriky, přičemž jejím operátorem bude firma Hispasat. K tomu, aby jí během 15 let dlouhé služby nedošel dech, se postará 34 transpondérů v pásmu Ka a 24 v pásmu Ku. Jejím úkolem je šířit téměř 50 televizních kanálů včetně některých ve 4K rozlišení. Pásmo Ka bude zajišťovat bezdrátové internetové připojení pro zhruba půl milionu lidí a mělo by podpořit rozvoj tohoto průmyslu od Mexika po Patagonii.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://www.hispasat.com/

Zdroje obrázků:
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/09/10110318/3557699096.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/uploads/2017/09/10110009/DIpQjhvWsAANwg7-2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  pmd1980

Díky, využili jsme hned ten první.

Rado
Rado
7 let před

Satelit oddelený. Proton si môže pripísať ďalší úspešný štart. Je to pekná raketa ale pri jeho štarte nikdy nikto nevie aké divadlo urobí 🙂

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Rado

Jo, nejistota zvyšuje atraktivitu startu. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=YRpuLZbYUYI

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Rado

Zas tak hrozné to není. Po tom pokusu o looping už měl jen jednu havárii a to ještě daleko mimo vizuální dohled.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Rado

Tak od posledniho selhani v kvetnu 2015 si pripsal uz jedenact uspesnych startu po sobe. To dost vylepsuje jeho statistiku.

jakubv
jakubv
7 let před

Mám dotaz k Protonu, na mnoha snímcích je vidět, že aerodynamický kryt pod kterým je náklad je pokryt nějakým „sešitým“ krytem/izolací. Je to tepelná izolace aby družici nebyla zima a při startu se to vlivem zrychlení samo strhne nebo to sundají těsně před startem?
třeba tady je to vidět dobře
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2016/03/proton_rocket_moved_into_vertical_position8/15862998-2-eng-GB/Proton_rocket_moved_into_vertical_position.jpg

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  jakubv

Ano, je to ochranný kryt. Stahuje se ještě před startem.

https://kosmonautix.cz/2017/09/11/zive-rusky-proton-startuje-se-spanelskou-druzici/