sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Proč Curiosity do Marsu letos ještě nevrtala?

MSL vrtačka

Tuto jednoduchou otázku před nedávnem položil jeden pozorný fanoušek robotické mise MSL na diskusním fóru našeho portálu. Tento článek se na ni pokusí přinést poměrně netriviální, ale doufejme že zajímavou odpověď pro více čtenářů tohoto blogu. Poslední velký problém s vrtačkou na roveru Curiosity nastal 1.12. 2016 (sol 1536), kdy došlo k anomálií na drill feed mechanismu. Od té doby tato složitá vrtačka nepracuje, přičemž odborníci analyzují problém a snaží se najít vhodné řešení, které by mechanismus opět zprovoznilo.

Jak vrtačka na Curiosity vlastně funguje?

Vrtačka má v sobě 3 motorizované mechanismy, které jsou potřeba k úspěšnému vrtání do tvrdého kamenného podloží nebo balvanů na povrchu rudé planety:

  1. drill spindle – otáčení vrtáku
  2. drill percussion – příklep vrtáku
  3. drill feed – posuv vrtáku

Každý z nich má také elektromechanickou brzdu, která brání tomu, aby daný mechanismus rozpohybovala činnost jiného motorizovaného mechanismu.
K tomu má vrtačka také mechanismus upínání výměnného vrtacího bitu (drill chuck) a mechanismus dvou opěrných stabilizátorů s kontaktními senzory (drill contact sensors and stabilizers), viz obrázek.

Mechanismy vrtačky Curiosity
Mechanismy vrtačky Curiosity

Vrtání probíhá tak, že robotická paže přiblíží otočnou hlavu s nástroji k cílové pevné ploše / kameni, o který se vrtačka následně opře dvěma tyčovými stabilizátory trčícími po obou stranách vrtačky rovnoběžně se směrem vrtání. Toto opření je poměrně silné a také důležité, protože zajišťuje dostatečnou stabilitu nástroje vůči „obráběnému materiálu“. Celý rover, jeho paže i hlava s nástroji se pak během vrtání nehýbe, pohybuje se jen vrtací vřeteno s vrtákem.

Nic nefunguje věčně

Problémy s vrtačkou nastaly už dříve (sol 911) a týkaly se hlavně příklepového mechanismu, ve kterém byly zaznamenány krátké elektrické zkraty. Proto se technici během solu 1536 poprvé pokoušeli vrtat bez příklepu, jen za pomocí rotace a posuvu vrtáku. Bohužel se při tom ukázalo, že nefunguje ani posuv – vrták se točí, ale nehne se z místa.

Následná analýza určila, že na vině je pravděpodobně brzda mechanismu posuvu, která odmítá rozevřít své čelisti a drží vřeteno vrtačky v uzamčené poloze na jednom místě. Pohyblivá čelist brzdy se nehýbe. Buďto z toho důvodu, že jí něco blokuje (něco se uvnitř ulomilo, nebo vniklo z venku dovnitř) a nebo oba ovládací solenoidy brzdy nejsou schopny překonat sílu pružin, které drží pohyblivou čelist přitlačenou proti pevné čelisti brzdy.

Vyšetřování příčin takového typu technického problému a hlavně hledání cesty, jak problém odstranit, nebo obejít, trvá pozemnímu týmu většinou velmi dlouho. Je to z toho důvodu, že kompaktní vrtačka s velmi hustou zástavbou všech mechanismů neumožnila zabudování více senzorů, které by hlídaly kdejaký parametr a pomohly by tak při podrobné analýze problému. Takže vyšetřování příčin selhání je převážně o teoretické analýze konstrukce v kombinaci s předchozím chováním zařízení a ověřování různých variant stylem pokus, omyl.

Navíc, hledání vhodného řešení musí být velmi opatrné a postupné, aby nebyla žádná část vrtačky, otočné hlavy s ostatními přístroji, ani robotická paže novým postupem silově nebo teplotně přetížena nad konstrukční limity, aby se nespálilo vinutí žádného motoru, nebo solenoidu, aby zkrátka nový opravný postup nezpůsobil ještě víc škody než užitku.

Takový vhodný postup byl nakonec navržen a na pozemním dvojčeti VSTB Maggie otestován. Řidiči roveru pak začali přímo na Curiosity na Marsu testovat pomalé pohyby posuvného mechanismu tam a zpět, ovšem bez vrtání. Už to začínalo vypadat slibně, ale…

Přišel 29. březen (Sol 1651), kdy byl lopatkou odebírán sypký vzorek písku z duny v lokalitě Ogunquit Beach a během jeho prosévání v Chimra se objevil ještě další a větší problém s posuvem vrtáku – nešel vysunout do koncové polohy. Příprava sypkého vzorku z lopatky byla zastavena a materiál nebyl dopraven do analyzátorů. Nastalo další vyšetřování a hledání řešení.

Když je mechanismus posuvu tak problémový, tým se rozhodl vyzkoušet vrtání s plně vysunutým vrtákem, tj. bez pevné opory vrtačky pomocí tyčových stabilizátorů přitlačených proti vrtanému kameni, přičemž o posuv vrtáku do kamene by se postarala celá robotická paže. Kvůli nucené několikatýdenní přestávce během konjunkce se inženýrům podařilo vyjet s vrtákem do krajní polohy 110 mm „do záběru“ až 9. srpna (sol 1780) a to pravděpodobně pouze díky paradoxní poloze vrtačky s vrtákem mířícím vzhůru k obloze.

Plně vysunuté vřeteno vrtačky, sol 1780
Plně vysunuté vřeteno vrtačky, sol 1780

Nový způsob vrtání dostal název FED (feed-extended drilling) a je poměrně riskantní, jelikož nezaručuje takovou stabilitu cele soustavy paže-otočná hlava-vrtačka-vrták, jako při standardním postupu vrtání popsaném v úvodu článku. Tato metoda může mít za následek křivé vrtání a zlomení vrtáku, větší opotřebení vrtacího bitu, poškození kloubů na robotické paži, atd. Také kvalita otvoru nebude stejná, jako v minulosti, což znesnadní chemickou a optickou analýzu uvnitř vyvrtané díry.

To, co se technici JPL chystají vyzkoušet na Marsu, se dá přirovnat k tomu, jako byste dříve vrtali se strojní stojanovou vrtačkou s příklepem do upnutého výrobku a nově se pokusíte vzít ruční vrtačku bez příklepu a budete volně vrtat bez opory a pevného vedení vaší ruky. Může se stát, že se celá Curiosity během vrtání pohne – kola na písku podklouznou vlivem vibrací při vrtání, což zatíží paži roveru extra bočními silami – vrták v otvoru se tak může zaseknout a nemusí být možné vyndat ho ven, atd, atd … Rizika tu tedy jsou, ale vrtání by mělo fungovat.

Co je ale horší je ten fakt, že vrtací bit prochází skrze sběrnou komoru, kde se shromažďuje vyvrtaný materiál, který se po ukončení vrtání přesype dál do přesívacího mechanismu Chimra pro přípravu vzorku k analýze. A na tento přesun vzorku z vrtačky do Chimra je potřeba mít vrtací vřeteno zasunuté do výchozí polohy vzadu, mimo záběr do materiálu. Což nepůjde. Operátoři už nechtějí riskovat další komplikace a s posuvem vrtáku už nebudou vůbec hýbat.

Výstup vzorku z vrtačky do násypky mechanismu Chimra
Výstup vzorku z vrtačky do násypky mechanismu Chimra

Takže jak dopravit vzorek prachu do vědeckých analyzátorů? Uvažují o tom, že by vrtačku přemístili přímo nad otvor násypky do přístroje SAM nebo CheMin a pustili opačné otáčky vrtáku. Tím by se měl odvrtaný prášek vysypat ze sběrné komůrky skrze šroubovici vrtáku rovnou do vědeckého přístroje, bez přesívání a dávkování v mechanismu Chimra. Tento způsob dopravy vzorků nazvali FEST (feed-extended sample transfer). Zatím se všechny vzorky kamene při vrtání s příklepem drtily pěkně na jemný prášek, ale v dalších lokalitách tomu tak být nemusí. V odvrtaném vzorku mohou být i větší úlomky, které nebudou odseparované přesíváním a mohou se někde zaseknout a něco ucpat. Máme tu další riziko.

Ještě je tu problém dávkováni – tímto stylem dopravy vzorku se bude jen velmi těžko hlídat, kolik materiálu do citlivého vědeckého přístroje robot vlastně nasype. Je to divočina, všichni to ví, ale dalších možností jim už moc nezbývá.

Teoreticky by šlo vyvrtaný materiál vysypat na tvrdou zem a zkusit nabrat lopatkou. Pohyb malé lopatky na Curiosity je ale velmi pomalý a nabrat malinkou hromádku sypkého materiálu ze země je skoro nemožné. Nasypat vzorek na písečnou dunu a odebrat lopatkou směs písku a kamenné drti by sice provést šlo, z hlediska věrohodnosti výsledků laboratorního rozboru je to ale zcela nevhodné.

Takže kdy to bude?

Kdy poprvé zkusí MSL tým nový způsob vrtání FED/FEST v reálu? Ještě se neví. Curiosity teď bude šplhat na velmi zajímavý hřeben Vera Rubin Ridge a inženýři ještě musí ověřovat a testovat další parametry nových metod použití vrtačky na „cvičné louce“ Mars Yard v Pasadeně. Takže zatím nevíme.

Curiosity už více než 2x překročila svou „záruční dobu“ při primární a prodloužené misi. Funguje více než 5 let a provádí věci, které žádný jiný robot nikde jinde a nikdy před ní nedělal. Takže mějme strpení, inženýři a vědci z JPL se nevzdávají bez boje. Dalšího vrtání se téměř určitě dočkáme, ale až tehdy, kdy si budou zcela jistí, že jsou dobře připraveni a další otvor v kameni nebude tím úplně posledním.

Zdroje informací:
http://www.planetary.org/

Zdroje obrázků:
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/20170203_8_7_drill-parts-01_f840.png
http://planetary.s3.amazonaws.com/…1780ML0091950000702009E01_DXXX_f840.jpg
http://planetary.s3.amazonaws.com/…sample-chamber-chimra-alignment-sol1637_f840.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
7 let před

Na Marsu stále pracuje OPPy. Blíží se 4.800 SOLům a ujela 45 km. Poslední snímek vrtání jsem našel na 4704 SOLu. Její vrták byl stavěn na pouhých 90 SOLů a musí být řádně opotřeben, stejně jako celý stroj. Je otázkou jak dlouho ještě může fungovat. Tak dlouhé přežití v prachu a chladu Marsu je též technický zázrak a suprová práce řídícího týmu.
CUR je samozřejmě složitější, výkonnější, atd,, ale OPPy je též borec.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Díky za velmi dobré shrnutí celé složité situace. Takže pokud se nepletu, mělo by být těch podařených vrtů zatím 15. Poslední Sebina v říjnu 2016 (asi sol 1495).

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Miroslav Pospíšil

Díky moc. Tyto postupně aktualizované rodinné fotografie všech vrtů jsou úžasná záležitost. Teď máme pěkný obdélník 5×3. Doufejme, že brzy uvidíme čtverec 4×4 🙂

maiden
maiden
7 let před

Vzhledem k tomu, co musi vydrzet uplne obycejna vrtacka v provozu 24/7 ve fabrice si nejspis NASA dela srandu… at tam priste daji skutecnou vrtacku a ne takovejhle paskvil.

Rekl nekdo vedatorum, ze se to bude i pouzivat?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  maiden

Ironie není na místě. bavíme se tu o technologii, která musí materiál nejen odvrtat, ale i zajistit jeho transport tam, kam potřebujeme.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Miroslav Pospíšil

Nezapomeňte na provoz v suchém „skorovakuu“. Spousta nesmáčeného jemného prachu/abraziva atd.

Katecheta
Katecheta
7 let před

Pěkný čtení! V jpl musí být neustále zábava.

FirstTimer
FirstTimer
7 let před

Zdravim, z tychto vsetkych problemov mi vychadza, ze porovnanie nakladovosti a efektivity v porovnani s ludskou posadkou pri „vesmirnych – planetarnych misiach“ trochu pokrivkava.

ptpc
ptpc
7 let před

Musím povedať že je to vynikajúci článok! Ďakujem.

Pospíšil
Pospíšil
7 let před
Odpovědět  ptpc

Díky, jsem potěšen, že se článek líbil.

Sluka
Sluka
7 let před

NASA má k dispozici také ultrazvukovou vrtačku, která je mnohem, mnohem jednodušší. Proč ji nepoužili?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Sluka

Ultrazvukovou vrtačku? Nemáte na mysli laserový spektrometr ChemCam? S jeho pomocí se analyzují pouze povrchové vrstvy v hloubce sotva pár milimetrů. Vrták odhalí materiál v hloubce několika centimetrů a navíc přetransportuje materiál do mnohem podrobnějších analyzačních přístrojů v těle roveru.

Sluka
Sluka
7 let před
Odpovědět  Miroslav Pospíšil

Ultrazvuková vrtačka je už dlouho komerčně dostupná, používají ji např. zubaři v USA.

Může vrtat i nekruhové díry.

https://kosmonautix.cz/2017/09/11/proc-curiosity-do-marsu-letos-jeste-nevrtala/