sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dva stupně v přístavu a příprava na statický zážeh

V posledních hodinách je kolem SpaceX opravdu hodně živo. Už včera večer našeho času dorazila do kalifornského přístavu u Los Angeles plošina s prvním stupněm, který v neděli vynášel družice Iridium. Dnes kolem poledne se na sociálních sítích začaly objevovat fotky z druhého pobřeží USA – k Floridě se blíží plošina s dvakrát použitým prvním stupněm, který minulý pátek vynášel družici BulgariaSat. A aby toho nebylo málo, dnes v noci by měl ještě proběhnout statický zážeh Falconu 9 před misí Intelsat 35e. V tomto článku Vám přinášíme hlavně fotky obou vracejících se stupňů.

Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Jedna z prvních fotek v přístavu.
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Jedna z prvních fotek v přístavu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Dobře jsou vidět tmavá roštová kormidla z titanu.
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Dobře jsou vidět tmavá roštová kormidla z titanu.
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Na tomto snímku je velmi dobře vidět, že je nakloněný - zřejmě po dosednutí došlo k využití deformačních zón v nohách.
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Na tomto snímku je velmi dobře vidět, že je nakloněný – zřejmě po dosednutí došlo k využití deformačních zón v nohách.
Zdroj: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Zachráněný stupeň je již na pevnině zajištěný jeřábem a je možné odmontovat nohy.
Stupeň 36 (Iridium NEXT-2): Zachráněný stupeň je již na pevnině zajištěný jeřábem a je možné odmontovat nohy.
Zdroj: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/
Stupeň 29 (BulgariaSat-1): Zatím ještě daleko od pobřeží, přesto je vidět jeho náklon. Připomeňme, že tento opakovaně použitý stupeň podle Elona Muska při přistání využil téměř kompletní kapacitu deformačních zón.
Stupeň 29 (BulgariaSat-1): Zatím ještě daleko od pobřeží, přesto je vidět jeho náklon. Připomeňme, že tento opakovaně použitý stupeň podle Elona Muska při přistání využil téměř kompletní kapacitu deformačních zón.
Zdroj: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net
Stupeň 29 (BulgariaSat-1): Plošina OCISLY je na tomto snímku vzdálená cca. 8 kilometrů .
Stupeň 29 (BulgariaSat-1): Plošina OCISLY je na tomto snímku vzdálená cca. 8 kilometrů .
Zdroj: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/

Statický zážeh má zatím naplánován termín mezi dnešní 22:00 a zítřejší šestou hodinou ráno našeho času. Raketa zatím ještě nevyrazila na rampu – o průběhu Vás budeme informovat formou krátkých zpráv v pravém sloupci našeho webu. Pokud zážeh proběhne, je start plánován na 1:36 našeho času v pondělí 3. července.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/uploads/2017/06/DDcYkdeVoAIk7fG.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DDbXEG7UAAAvdJF.jpg:large
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/…bd4c7209cda25f3fb3cd17c64386e3d7&oe=59C7527D
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…9a225eb21321f11974f102d1c7e78038&oe=59C9127A
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…8dfa0537395c6557653cef11b3a608c8&oe=59E1DC7E
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…5d82a5eea39625d662a1fab88a75deb3&oe=59D2A220
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/…5d82a5eea39625d662a1fab88a75deb3&oe=59D2A220

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka Hadač
Jirka Hadač
7 let před

Dodatek k přímému přenosu startu Iridia. Na elonx.cz uvádí P. Melechin, že tam přeci jen ten boostback proběhl. A proto neodletěl ten stupeň tak daleko jako ten z BulgariaSatu, a taky proto připlul do přístavu blíž. Ale upřímně, já si ho tedy taky nevšiml. A to jsem si to pustil dvakrát ten celý přenos. Čili asi to tam nebylo omylem v té ikonografice. Nemohlo to být v době, kdy spadl přímý přenos z 1st stage?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ten zážeh proběhl a je tam trochu vidět.

Martc
Martc
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ano je to videt malo, ale zacina prakticky ihned ve chvili kdy se raketa zorientuje do protismeru, v oficialnim videu je to v case 17:43, spaliny se v teto vysce asi hodne rozptyluji.
Take si muzete vsimnout ze zatimco u BulgariaSatu trva nez se stupen obrati do protismeru vice jak dve minuty u Iridia to stupen stihl za 20sec, prave z duvody aby byl boostback zazeh proveden co nejdrive.

Robert1
Robert1
7 let před

Ten robot je asi dost dolezity. Fakt by som nechcel byt v kozi technika, ktory sa musi po uspesnom pristati nalodit na plosinu, pribehnut k rakete a retazami (nielen) ju kotvit k plosine.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
7 let před
Odpovědět  Robert1

Ja se zase dival na ty fotky, jak maj zvednuty prvni stupen a dotykaj se rukama motoru z plosiny. Pamatuju si skoleni na jeraby, neocitnout se pod bremenem, jedna z hlavnich zasad:-). Toz, kdyz nechteji, aby jim cestoval stupen po plosine, ani moc se jim nedivim. Taky bych tam nechtel jit. Nejdriv si zjistit, jestli se hybe a kdyz kam a pak to jistit z druhe strany..

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Ono to asi mnohokrát jinak ani nejde, než trochu zariskovat. V tomto videu https://youtu.be/o6wFCKLrXvI z voroněžského závodu, kde vyrábějí třeba motory RD-191 to je ještě lepší- v obrovské hale s množstvím pracovišť se montují komponenty a přímo nad hlavami lidí jeřáby přesouvají tunové motory jako housky. S tím se naučit denodenně žít asi nebude snadné.

Štěpán
Štěpán
7 let před

Já zase přemýšlím, jak to bude s těmi deformačními zónami v bloku 5, kde budou nohy reusable. Protože jak lze vidět, používají se často a teď se nohy jednoduše dají nové včetně def.zón. Ale jak je budou měnit u zaklápěcích nohou?

Matej
Matej
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Využitie nejakej tlmiacej pružiny? Alebo mozno nieco pneumaticke?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Vyměnit deformační materiál nemusí být složité. Když to hodně přeženu, může to být na úrovni výměny cartridge v tiskárně. 🙂

ventYl
ventYl
7 let před

Stupen pre Bulgariasat je uz odpisany, kedze je to este stary typ, ale stupen s titanovymi kormidlami budu asi v SpX chciet zrecyklovat co najskor. Bude to dobra znamka toho, ze znovupouzitelnost naozaj funguje aj za inych ako idealnych podmienok.

Geo
Geo
7 let před

Včera před 14 hodinou floridského času se první stupeň no 29. vrátil do přístavu !
Přikládám odkaz na foto s nakloněným stupněm včetně uchycení robotem.comment image

https://kosmonautix.cz/2017/06/29/dva-stupne-v-pristavu-a-priprava-na-staticky-zazeh/