Thomasův fotokoutek (25)

Thomas Pesquet

V pátek se na Mezinárodní vesmírné stanici uskutečnil jubilejní 200. výstup do volného prostoru v podání Američanů Peggy Whitson a Jacka Fishera. Výstup jste u nás mohli sledovat živě a jeho souhrn jsme Vám poskytli ve včerejším Kosmotýdeníku. Dnes Vám nabízíme několik fotografií z výroční EVA, jejichž autorem je Thomas Pesquet, který na výstup dohlížel z interiéru stanice a zároveň ovládal robotickou paži. Kromě fotografií z EVA v dnešním díle Thomasova fotokoutku uvidíte několik zajímavých experimentů i s jejich popisem a samozřejmě také mnoho měst a přírodních krás naší Země i jejího okolí.

Měsíc přecházel před okny Cupoly. Moje příští destinace? ;)

Měsíc přecházel před okny Cupoly. Moje příští destinace? 😉
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34077040140/

Delta Uralu v Kaspickém moři vypadá jako list stromu.

Delta Uralu v Kaspickém moři vypadá jako list stromu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34303961752/

Na těchto mini Astro Pi počítačích probíhají programy napsané evropskými žáky. Někdy zobrazují teplotu nebo tlak, provádějí výpočty a některé programy se dokonce pokoušejí o interakci s námi: „stiskni tlačítko“! Výborná vzdělávací iniciativa a jsem velmi rád, že inspiruje takové množství mládeže k výuce programování – žijeme ve stále více technologickém světě, ve kterém jsou počítačové dovednosti důležité. https://astro-pi.org/proxima/

Na těchto mini Astro Pi počítačích probíhají programy napsané evropskými žáky. Někdy zobrazují teplotu nebo tlak, provádějí výpočty a některé programy se dokonce pokoušejí o interakci s námi: „stiskni tlačítko“! Výborná vzdělávací iniciativa a jsem velmi rád, že inspiruje takové množství mládeže k výuce programování – žijeme ve stále více technologickém světě, ve kterém jsou počítačové dovednosti důležité. https://astro-pi.org/proxima/
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33619778694/

Le Mans, Francie, známé pro svůj dvaceti čtyř hodinový závod. Až započne ten letošní, budu už dva dny zpátky na Zemi pod vlivem gravitace.

Le Mans, Francie, známé pro svůj dvaceti čtyř hodinový závod. Až započne ten letošní, budu už dva dny zpátky na Zemi pod vlivem gravitace.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34103516620/

Letiště z vesmíru – Alžírsko, region Oran.

Letiště z vesmíru – Alžírsko, region Oran.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33819313561/

Atény, Řecko: kolébka evropské civilizace a demokracie!

Atény, Řecko: kolébka evropské civilizace a demokracie!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33537684045/

U příležitosti Dne Evropy (9.5., pozn. redakce) jsem musel pořídit fotku té nelepší ze všech nášivek: výběr astronautů ESA roku 2009, „the shenanigans“. Je nás šest astronautů z různých evropských zemí a co nás spojuje je víra v evropský projekt. Nereprezentujeme jen naše země a Evropskou kosmickou agenturu, ale také to, čeho můžeme dosáhnout společnou prací v mezinárodním týmu, jak jsme již dokázali při výcviku. Ohledně názvu a návrhu nášivky existuje mnoho historek. Řeknu jich pouze několik: nášivka je ve tvaru modulu Cupola, 6 hvězd představuje 6 členů výběru, a představeno je zde motto sboru astronautů. Ostatní je tajemstvím… Úžasný návrh mého přítele Vincenta Gibauda, který je založen na kombinaci nápadů členů našeho výběru a lidí ze spacepatches.nl

U příležitosti Dne Evropy (9.5., pozn. redakce) jsem musel pořídit fotku té nelepší ze všech nášivek: výběr astronautů ESA roku 2009, „the shenanigans“. Je nás šest astronautů z různých evropských zemí a co nás spojuje je víra v evropský projekt. Nereprezentujeme jen naše země a Evropskou kosmickou agenturu, ale také to, čeho můžeme dosáhnout společnou prací v mezinárodním týmu, jak jsme již dokázali při výcviku. Ohledně názvu a návrhu nášivky existuje mnoho historek. Řeknu jich pouze několik: nášivka je ve tvaru modulu Cupola, 6 hvězd představuje 6 členů výběru, a představeno je zde motto sboru astronautů. Ostatní je tajemstvím… Úžasný návrh mého přítele Vincenta Gibauda, který je založen na kombinaci nápadů členů našeho výběru a lidí ze spacepatches.nl
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32751418760/

Výhled ze „zadního“ okna během přeletu nad Evropou.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33526014573/

Schránka experimentu Fludics. Ukazuji pouze hardware, skutečný experiment je více technický a zahrnuje nahrávání přelévání kapalin, které bude analyzováno na Zemi.

Schránka experimentu Fludics. Ukazuji pouze hardware, skutečný experiment je více technický a zahrnuje nahrávání přelévání kapalin, které bude analyzováno na Zemi.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34349879252/

Experiment Fluidics je nainstalován a připraven k práci!

Experiment Fluidics je nainstalován a připraven k práci!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34125253430/

Jedná se o experiment CNES zaměřující se na chování kapalin ve vesmíru. Obsahuje dvě koule, v nichž je barevná voda, která se promíchává vibracemi.

Jedná se o experiment CNES zaměřující se na chování kapalin ve vesmíru. Obsahuje dvě koule, v nichž je barevná voda, která se promíchává vibracemi.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34349878402/

Vědci na Zemi budou analyzovat záběry, které jim dolů odešleme, aby (mimo jiné) lépe porozuměli tomu, jak se chovají kapaliny v nádobách. To bude užitečné k využití paliva z nádrží vesmírných sond a lodí do poslední kapky (což bez gravitace není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát!)

Vědci na Zemi budou analyzovat záběry, které jim dolů odešleme, aby (mimo jiné) lépe porozuměli tomu, jak se chovají kapaliny v nádobách. To bude užitečné k využití paliva z nádrží vesmírných sond a lodí do poslední kapky (což bez gravitace není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát!)
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34125218490/

Londýn, Paříž a Brusel vytvářejí typický evropský trojúhelník.

Londýn, Paříž a Brusel vytvářejí typický evropský trojúhelník.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33951002735/

V Evropě také máme polární záře (a jsou to opravdu ty nejlepší) ačkoli jsou trochu více na severu. Velké město v popředí je Berlín a vzadu vidím Kodaň.

V Evropě také máme polární záře (a jsou to opravdu ty nejlepší) ačkoli jsou trochu více na severu. Velké město v popředí je Berlín a vzadu vidím Kodaň.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33324231200/

(1/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.

(1/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34366733102/

(2/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.

(2/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34527187735/

(3/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.

(3/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34527137785/

(4/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.

(4/4) San Francisco v Kalifornii. Odsud není možné vidět tramvaje a strmé ulice, ale s dobře viditelnou sítí ulic není těžké si je představit.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34485906636/

(1/2) Most Golden Gate v zálivu. Je červený, ne zlatý, avšak úžina byla pojmenována podle zlaté horečky.

(1/2) Most Golden Gate v zálivu. Je červený, ne zlatý, avšak úžina byla pojmenována podle zlaté horečky.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34141397200/

(2/2) Most Golden Gate v zálivu. Je červený, ne zlatý, avšak úžina byla pojmenována podle zlaté horečky.

(2/2) Most Golden Gate v zálivu. Je červený, ne zlatý, avšak úžina byla pojmenována podle zlaté horečky.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34397078991/

četba v Cupole

četba v Cupole
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33366425553/

Není úplně běžné vidět astronauta ve skafandru uvnitř ISS! Ověřili jsme, že Jacku Fisherovi (2fish) padne, takže je vše připraveno na pátek, kdy společně s Peggy půjde ven. Využil této příležitosti a vydal se prozkoumat interiér! Myslím si, že tohle je první IVA (Intra-Vehicular Activity) v historii programu ISS!

Není úplně běžné vidět astronauta ve skafandru uvnitř ISS! Ověřili jsme, že Jacku Fisherovi (2fish) padne, takže je vše připraveno na pátek, kdy společně s Peggy půjde ven. Využil této příležitosti a vydal se prozkoumat interiér! Myslím si, že tohle je první IVA (Intra-Vehicular Activity) v historii programu ISS!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34186178940/

Zde máme Madrid v ranním světle. Stadion Realu Madrid Santiago Bernabéu je středem této fotky. Dnešní velké derby proti Atleticu Madrid se bohužel odehraje na stadionu Vicente Calderón.

Zde máme Madrid v ranním světle. Stadion Realu Madrid Santiago Bernabéu je středem této fotky. Dnešní velké derby proti Atleticu Madrid se bohužel odehraje na stadionu Vicente Calderón.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34484601345/

Vypadá to, jako by tato bouře v Tichém oceánu zničila všechno, co jí stojí v cestě.

Vypadá to, jako by tato bouře v Tichém oceánu zničila všechno, co jí stojí v cestě.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34333270251/

Při úplňku můžete vidět skoro tak dobře, jako při denním světle, zvláště pokud jsou k dispozici také světla měst. Naše přirozená oběžnice se odráží na moři a dává stanici šedou auru.

Při úplňku můžete vidět skoro tak dobře, jako při denním světle, zvláště pokud jsou k dispozici také světla měst. Naše přirozená oběžnice se odráží na moři a dává stanici šedou auru.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33952002565/

Neuvěřitelné pouštní umění. Jak je v Africe zvykem, krajina je tak rozlehlá a odlišná, že si nejsem jistý, na co se dívám, když fotím.

Neuvěřitelné pouštní umění. Jak je v Africe zvykem, krajina je tak rozlehlá a odlišná, že si nejsem jistý, na co se dívám, když fotím.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34516281865/

Snězte si svou zeleninu, děti! Čerstvá zelenina je na Mezinárodní vesmírné stanici výjimečná, a když máme sklízet úrodu salátu z našeho disco skleníku, je to pro nás dobrý den.

Snězte si svou zeleninu, děti! Čerstvá zelenina je na Mezinárodní vesmírné stanici výjimečná, a když máme sklízet úrodu salátu z našeho disco skleníku, je to pro nás dobrý den.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34127043540/

Skleník je v naší evropské laboratoři Columbus a září růžově, jelikož vědci zjistili, že načervenalé světlo je pro růst rostlin nejdůležitější. Pěstování rostlin ve vesmíru není jednoduché, ale veškerý výzkum a technologie, které používáme, může být přímo použito na Zemi, jelikož našim cílem je vypěstovat zeleninu za pomoci nejmenšího možného množství energie a zdrojů.

Skleník je v naší evropské laboratoři Columbus a září růžově, jelikož vědci zjistili, že načervenalé světlo je pro růst rostlin nejdůležitější. Pěstování rostlin ve vesmíru není jednoduché, ale veškerý výzkum a technologie, které používáme, může být přímo použito na Zemi, jelikož našim cílem je vypěstovat zeleninu za pomoci nejmenšího možného množství energie a zdrojů.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34127044040/

Město Nantes! Rodiště Julese Verna, autora Ze Země na Měsíc, a domovské město jedné z mých oblíbených hudebních skupin C2C.

Město Nantes! Rodiště Julese Verna, autora Ze Země na Měsíc, a domovské město jedné z mých oblíbených hudebních skupin C2C.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34105992711/

Ve Francouzském středohoří je stále trocha sněhu.

Ve Francouzském středohoří je stále trocha sněhu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34397182521/

Sardinie a její malá sestra Korsika.

Sardinie a její malá sestra Korsika.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33387746234/

Sardinie, příbuzná Korsiky. Byl jsem tam dvakrát, ale nikdy jsem neviděl moře! Poprvé nás tam poslala ESA na kurz přežití a o dva roky později jsem se vrátil na výcvikovou speleologickou expedici nazývanou CAVES. Skvělé časy – je to ten typ vzpomínek, kdy to bylo těžké, když jste to prožívali, ale při zpětném pohledu vám na tváři vytvoří úsměv, jste-li v pohodlí a teple domova… nebo se vznášíte na Mezinárodní vesmírné stanici :)

Sardinie, příbuzná Korsiky. Byl jsem tam dvakrát, ale nikdy jsem neviděl moře! Poprvé nás tam poslala ESA na kurz přežití a o dva roky později jsem se vrátil na výcvikovou speleologickou expedici nazývanou CAVES. Skvělé časy – je to ten typ vzpomínek, kdy to bylo těžké, když jste to prožívali, ale při zpětném pohledu vám na tváři vytvoří úsměv, jste-li v pohodlí a teple domova… nebo se vznášíte na Mezinárodní vesmírné stanici 🙂
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32386185734/

ESA mě na Sardinii vyslala dvakrát na výcvik - letní výcvik v přežití s mými kolegy astronauty a expedici CAVES společně s Timem Peakem, Kanai Norishigem, Randy Bresnik a Sergejem!

ESA mě na Sardinii vyslala dvakrát na výcvik – letní výcvik v přežití s mými kolegy astronauty a expedici CAVES společně s Timem Peakem, Kanai Norishigem, Randy Bresnik a Sergejem!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34229374435/

Rafinerie ve znepokojivě velkém měřítku – z vesmíru není naše planeta tak velká, jakou si ji představujete, když jste ještě děti.

Rafinerie ve znepokojivě velkém měřítku – z vesmíru není naše planeta tak velká, jakou si ji představujete, když jste ještě děti.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33949076695/

Jack opravující japonskou robotickou paži.

Jack opravující japonskou robotickou paži.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626530175/

Peggy a Jack v přechodové komoře před zahájením výstupu. Dnes jsme uskutečnili 200. výstup do vesmíru v programu ISS! Je to neuvěřitelný milník a důkaz o profesionalitě všech zúčastněných týmů. Peggy a Jack pracovali mimo interiér stanice, zatímco já jsem ovládal robotickou paži. Všechno nešlo přesně podle plánu, ale obtíže jsme překonali jako tým. Řídící středisko v Houstonu nám poskytlo výborné vedení.

Peggy a Jack v přechodové komoře před zahájením výstupu. Dnes jsme uskutečnili 200. výstup do vesmíru v programu ISS! Je to neuvěřitelný milník a důkaz o profesionalitě všech zúčastněných týmů. Peggy a Jack pracovali mimo interiér stanice, zatímco já jsem ovládal robotickou paži. Všechno nešlo přesně podle plánu, ale obtíže jsme překonali jako tým. Řídící středisko v Houstonu nám poskytlo výborné vedení.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626527395/

Jack v přechodové komoře po tom, co jsem za ním zavřel dveře.

Jack v přechodové komoře po tom, co jsem za ním zavřel dveře.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626523535/

Peggy šplhá po povrchu vesmírné stanice – její cesta nebyla jednoduchá!

Peggy šplhá po povrchu vesmírné stanice – její cesta nebyla jednoduchá!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34585056546/

Ve velkých natlakovaných rukavicích není jednoduché být zručný… Jack předvedl fantastickou práci.

Ve velkých natlakovaných rukavicích není jednoduché být zručný… Jack předvedl fantastickou práci.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33783401314/

Tento plakát obsahuje spousty mých přátel a členů rodiny, z nichž se každý vyfotil se znakem mise Proxima! Zkombinovali je a vytvořili mozaiku. Každá zásobovací loď kromě několika tun experimentů a vybavení přiváží i několik stovek gramů pro posádku: dopisy, fotky, kresby dětí. Cygnus mi přivezl i toto skvělé překvapení. Děkuji všem… a hlavně těm, kteří si dali tu náročnou práci se sestavením celé té věci!

Tento plakát obsahuje spousty mých přátel a členů rodiny, z nichž se každý vyfotil se znakem mise Proxima! Zkombinovali je a vytvořili mozaiku. Každá zásobovací loď kromě několika tun experimentů a vybavení přiváží i několik stovek gramů pro posádku: dopisy, fotky, kresby dětí. Cygnus mi přivezl i toto skvělé překvapení. Děkuji všem… a hlavně těm, kteří si dali tu náročnou práci se sestavením celé té věci!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34462066965/

(1/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!

(1/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34514239805/

(2/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!

(2/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33703822143/

(3/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!

(3/3) Řeka Betsimboka v Madagaskaru – jedna z nejneuvěřitelnějších krajin, jaké jsem doposud viděl. Se zářivými odstíny červené a fialové mísící se s modrou a svěží zelenou. Madakaskar a Afrika jsou z vesmíru tak krásné!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34516402965/

Zbraně dle mého výběru? Fotoaparáty! Pořizuji pouze fotky (anglicky lze říci „fotit“ jako „shoot photos“ – doslova „střílet fotky“, pozn. redakce).

Zbraně dle mého výběru? Fotoaparáty! Pořizuji pouze fotky (anglicky lze říci „fotit“ jako „shoot photos“ – doslova „střílet fotky“, pozn. redakce).
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33674614253/

Perfektní geometrická pole v Ázerbájdžánu.

Perfektní geometrická pole v Ázerbájdžánu.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34128245950/

Má sbírka letišť z vesmíru se nyní rozrůstá o Irán letištěm Ispahan (IFN/OIFM).

Má sbírka letišť z vesmíru se nyní rozrůstá o Irán letištěm Ispahan (IFN/OIFM).
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33818887201/

Gravitace je na nic, zvláště pokud jde o jídlo: je tak snadné jen tak poletovat s jídlem!

Gravitace je na nic, zvláště pokud jde o jídlo: je tak snadné jen tak poletovat s jídlem!
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34099750540/

Pole v Pikardii. Nejlepší způsob, jak ocenit jejich krásu, je shora.

Pole v Pikardii. Nejlepší způsob, jak ocenit jejich krásu, je shora.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33684376534/

Opravdu krásný, i když hrůzostrašný oblak… Afrika, domov největších bouří jaké jsem jako pilot viděl.

Opravdu krásný, i když hrůzostrašný oblak… Afrika, domov největších bouří jaké jsem jako pilot viděl.
Zdroj: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34141308820/

Zdroj informací:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/with/32444560532/

Zdroje obrázků:
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34077040140/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34303961752/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33619778694/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34103516620/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33819313561/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33537684045/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32751418760/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34349879252/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34125253430/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34349878402/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34125218490/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33951002735/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33324231200/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34366733102/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34527187735/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34527137785/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34485906636/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34141397200/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34397078991/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33366425553/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34186178940/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34484601345/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34333270251/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33952002565/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34516281865/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34127043540/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34127044040/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34105992711/ 
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34397182521/ 
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33387746234/ 
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/32386185734/ 
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34229374435/ 
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33949076695/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626530175/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626527395/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34626523535/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34585056546/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33783401314/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34462066965/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34514239805/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33703822143/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34516402965/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33674614253/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34128245950/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33818887201/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34099750540/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/33684376534/
https://www.flickr.com/photos/thom_astro/34141308820/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Thomasův fotokoutek (25)”

  1. rado napsal:

    Nádherné fotky. Ako vždy. Ten Mesiac mu prajem 🙂 Díky za článok, na ktorý sa vždy tesim.

  2. Petr Kasan napsal:

    Snímek pouště v Africe – jako marsovské duny, úžasné.

  3. Vítek napsal:

    Když vidím výstupy z paluby ISS a slyším, že se vyskytl nějaký problém, přemýšlím, kde jsou ty časy, kdy se dva muži probudili na Měsíci, posnídali, navlekli bez cizí pomoci skafandry, vylezli z mrňavého výsadkového modulu a odjeli 7 kilometrů daleko na průzkum. A Jim Irwin pro jistotu ani nehlásil, že se nemůže v helmě dostat k brčku na pití …

    • maro napsal:

      Však to oblékání taky nebyla žádná sranda.
      …Astronauté se oblékali do skafandrů až na výstup na povrch a jeden z nich to komentoval slovy: „Je to, jako kdyby se dvě dívky oblékaly do tanečních v telefonní budce.“
      A určitě měli výhodu, že tam byla aspoň nějaká gravitace. To se obléká o dost snadněji. A i ty skafandry mají míň možností dělat nečekanou neplechu. Třeba ta voda v helmě na Měsíci vůbec nehrozila, ani kdyby se koupali ve vlastním potu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.