sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Vega vypustí další Sentinel

Rodina evropských družic Sentinel, které sledují Zemi by se již brzy měla dočkat posily. Na jihoamerickém kosmodromu v Kourou stojí na startovní rampě raketa Vega, která pod svým aerodynamickým krytem ukrývá téměř tunu vážící družici Sentinel 2B. Ta se usadí na polární oběžné dráze kolem naší planety a bude obíhat přesně na druhé straně oběžné dráhy své sesterské družice Seninel 2A. Díky tomu, že jsou obě družice prakticky identické, bude možné sbírat data rychleji. Satelity totiž častěji přeletí nad každým sledovaným místem.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v úterý 7. března ve 2:49 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 2:35 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/sentinel-2/15292661-1-eng-GB/Sentinel-2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán
Štěpán
7 let před

Nebudou nějaké Sentinely C a D? Aby to bylo jednou za 3 dny…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Nic takového se neplánuje. Budou to jen dvojice, jejichž frekvence je dostatečná.

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuju za odpověď a moc se mi líbí a cením si vaší práce a odhodlání i takto pozdě v noci komentovat přenos 🙂 jste fakt super kluci, a vaše pomoc i mimo kosmonautix mě naplňuje nadšením, tak díky moc

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Děláme to rádi, protože vidíme, že je tu mnoho lidí, kterým to udělá radost.

Marek Prochazka
Marek Prochazka
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Kontrakt na Sentinel-2 C, D je v plnem proudu. C a D nahradi A a B tak, aby byla zajistena kontinuita pozorovani do 2030 (ci dele – kazdy satelit je navrhnut na 7 let cinnosti minimalne, ale maximlane az 12 let)

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Marek Prochazka

Jasně, ale myslím, že uživatel to myslel tak, že by místo dvou družic najednou obíhaly čtyři, aby se ještě více zvýšila frekvence snímkování.

Michael Voplatka
7 let před

Pánové, klobouk dolů! Myslel jsem, že start Vegy bude nekomentovaný přenos, ale vaše nasazení mě dostalo.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

K Sentinelu 2B máme s Martinem osobní vztah – vloni jsme ho na vlastní oči viděli při dni otevřených dveří v ESTECu. Je to srdcovka. 🙂

Marek Prochazka
Marek Prochazka
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nevim, jestli si me panove pamatujete, ale pripominam, ze jsem zodpovedny za Sentinel-2 flight software, cili tu mame silne ceske zastoupeni 😉

Marek Prochazka, ESA

Marek Prochazka
Marek Prochazka
7 let před
Odpovědět  Marek Prochazka

Plus tady za konzoli v ESOCu je se mnou take Petr Kuchynka, ktery je v tymu Sentinel-2B Flight Dynamics.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Marek Prochazka

Jejdamane, pánové, já jsem hlava děravá. Já jsme Vás chtěl v přenosu pozdravit a popřát Vám štěstí. Dokonce jsem si to napsal do bodů, podle kterých komentuju a nakonec jsem to přehlédl. Moc se omlouvám, snad někdy příště. Držíme Vám palce, ať se dílo podaří!

Tano
Tano
7 let před

Něco mi říká, že na tomto přímém přenosu nepadne rekord v počtu návštěv 🙂
Sám jsem zvědav, jestli to vydržím.

Martin Gembec
Martin Gembec
7 let před
Odpovědět  Tano

Je zkrátka třeba vytvářet rekordy oběma směry. Těšíme se na viděnou 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tano

Můj tip je maximálně sto souběžně připojených diváků a i to by byl úspěch.

Marek Prochazka
Marek Prochazka
7 let před

Muzu potvrdit uspesne otevreni solarnich panelu, sli jsme pres eclipse a rotace solarniho panelu je v poradku a jsme power positive. Diky za prenos.

MaG
MaG
7 let před
Odpovědět  Marek Prochazka

Díky za potvrzení i přímo z ESOC, jsme za to moc rádi.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před

Ve videu byla zmíněna „polární dráha“. Dle parametrů to však vypadá na heliocentrickou dráhu, která je pro tyto účely určitě vhodnější.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Asi myslíte heliosynchronní. Ona heliosynchronní je, ale nevylučuje se to. Heliosynchronní dráha je specifickým typem dráhy polární.

https://kosmonautix.cz/2017/03/06/zive-cesky-vega-vypusti-dalsi-sentinel/