sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Rychlejší datové připojení pro ISS

Život astronautů na ISS je z mnoha příčin závislý na obrovském objemu přenášených dat. Ta slouží k mnoha různým účelům – pozemní týmy s jejich pomocí řídí chod stanice, ale také mohou dálkově obsluhovat nejrůznější experimenty, zjišťovat výsledky vědeckých měření, sledovat technický stav všech možných systémů, ale i zdravotní stav posádky, nebo přijímat živé záběry s vysokým rozlišením z kamer rozmístěných po celé stanici. Každý kousek těchto dat cestuje na zemi poměrně komplikovanou cestou přes systém Space Network a již brzy se stanice dočká zdvojnásobení objemu dat, které může přenést za jedinou sekundu.

Vizualizace družice TDRS
Vizualizace družice TDRS
Zdroj: https://www.nasa.gov

Systém Space Network se skládá ze série družic TDRS (Tracking and Data Relay Satellites) a také z pozemního segmentu, který tvoří přijímací stanice. Právě přes tento systém proudí na Zemi data z amerických družic, které produkují největší objemy dat – včetně ISS. Momentálně Space Network poskytuje konektivitu pro ISS 300 Mbps, což je podle webu nasa.gov zhruba dvakrát rychlejší připojení, než průměrné připojení k internetu v amerických domácnostech.

Stanice obíhající ve výšce 400 kilometrů vysílá informace nahoru – na geostacionární dráhu ve výšce 36 000 kilometrů. Tady jsou informace zachyceny kteroukoliv družicí ze systému TDRS. Ta pak signál okamžitě pošle k pozemní stanici, která následně údaje distribuuje dál příslušným řídícím střediskům – třeba tomu hlavnímu v Houstonu.

Rozložení segmentů systému Space Network v březnu 2016
Rozložení segmentů systému Space Network v březnu 2016
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zvýšení přenosové rychlosti umožní realizaci a nasazení nových, více sofistikovaných přístrojů, které vyžadují větší přenosy dat. „Celkově můžeme říci, že vylepšení orbitálního i pozemního komunikačního segmentu umožní zvýšit vědeckou výnosnost z ISS,“ popisuje Mark Severance z Goddard Space Flight Center v marylandském Greenbeltu.

Stanice systému Space Network na ostrově Guam
Stanice systému Space Network na ostrově Guam
Zdroj: https://www.nasa.gov

Navýšení ale nebude jednoduché, přesto se už dělají první kroky – na pozemním terminálu Guam v Tichém oceánu už týmy ze Space Network nainstalovaly zařízení s obousměrnou přenosovou kapacitou 300 Mbps pro dosažení současného limitu. Nyní na ně čeká vylepšení komunikačních systémů na základně White Sands v Novém Mexiku a vrátí se i na Guam. Na obou místech se použijí technologie umožňující zdvojnásobení přenosové kapacity.

Ale ISS není ani zdaleka jediným uživatelem systému Space Network – celkem jeho služeb využívá 40 různých misí včetně Hubbleova teleskopu. Celý systém každý měsíc odbavuje data z 13 000 komunikačních spojení. Průměrně se tímto systémem přenese 28 TB dat každý den, což je pro lepší představu 1 100 jednovrstvých Blu-ray disků.

Systém Space Network by se měl v roce 2017 dočkat i posílení orbitální části. Družice TDRS-M by měla na konci léta startovat na raketě Atlas V z mysu Canaveral na Floridě. Všechny potřebné zkoušky a kalibrace komunikačních systémů zaberou zhruba šest měsíců. Po jejich dokončení se TDRS-M jako již tradičně dočká přejmenování. Právě s pomocí této družice postavené firmou Boeing bude možné navýšit přenosovou kapacitu a zlepší se i flexibilita.

Změnou projde i vnitřní architektura komunikačního systému, který by měl konečně vstoupit do 21. století. Operátoři se mohou těšit na snazší obsluhu pro nové uživatele a celkově jednodušší spravování celého systému, což by mohlo vézt i ke snížení nákladů na provoz.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://tdrs.gsfc.nasa.gov/
https://esc.gsfc.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://qph.ec.quoracdn.net/…0ba57c91908e9ac7a7b0674?convert_to_webp=true
https://www.nasa.gov/sites/default/files/tdrs_2nd_generation.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/sn_march_2016.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/guam_full.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Fantasta
Fantasta
7 let před

Omlouvám se, je to OT , ale musím : Elon Musk se stal poradcem prezidenta Trumpa. Skvělá zpráva !!! 🙂

Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Ano, je to jistě velmi zajímavý krok vpřed.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Fantasta

V celkovém kontextu té americké šílené volby jde sice jen nepodstatnou drobnost, ale je potřeba se těšit i z maličkostí 🙂

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Poradcem čeho? (ve vesmírných otázkách?)
Jinak je to super zpráva, ve Zlíně to bude určitě jedním z témat 🙂

Juan
Juan
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Nejen s Muskem.
V tomto clanku najdete vsechny technologicke lidry se kterymi se sesel najednou. Maji jeho osobni cislo a mohou se na Trumpa obratit bez jakychkoliv formalit.

http://www.nytimes.com/2016/12/14/technology/trump-tech-summit.html?ref=technology&_r=0

Pokroku a vede zdar 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Trump se již dříve vyjádřil ve smyslu, že sice dosud nevedl stát, ale že už zaměstnával lidi. Vše nasvědčuje tomu, že chce, aby se USA opět staly technologickou velmocí.

Smurfiik
Smurfiik
7 let před

našel jsem toto:

“Musk’s companies are dwarfed by the sizes of the other companies at the table, which makes his presence more interesting – especially in light of his nomination to Trump’s Strategic and Policy Team”

https://electrek.co/2016/12/15/elon-musk-donald-trump-tesla-us-manufacturing/

Smurfiik
Smurfiik
7 let před
Odpovědět  Smurfiik

měla být samozřejmě reakce na dotaz Štěpána

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Myslím, že diskuse k tomuto článku se tématicky opravdu extrémně nepovedla 🙂

Tomáš Ruprecht
Tomáš Ruprecht
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

Jo, nikoho asi nefascinují megabity ale spíš megahity 🙂 Každopádně, už chápu, proč vysílá 4K kamera online stream z ISS – 300 Mbit je celkem slušných – i když v dnešní době by ISS slušel (nebo max do roku 2020) ten kouzelný 1 Gbit, který je standardem pro každou českou VŠ, tak i ISS by se do toho trendu mohla zapojit 🙂

https://kosmonautix.cz/2016/12/16/rychlejsi-datove-pripojeni-pro-iss/