sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

SpaceX má další vědecký náklad

Po každou společnost, která se věnuje poskytování nosných raket je každá zakázka na dopravu nákladu na oběžnou dráhu vítaná, nicméně vědecké družice hrají v tomto směru prim. Společnost SpaceX se v těchto dnech dohodla s NASA na vynesení družice SWOT (Surface Water and Ocean Topography), která bude z oběžné dráhy sledovat vodní plochy na celé planetě.

NASA zaplatí za start tohoto satelitu celkem 112 milionů dolarů, přičemž tato cena obsahuje všechny služby při startu, práci s družicí, její integraci s nosičem, postartovní sledování, datovou a telemetrickou podporu. Ke startu by mělo dojít v dubnu 2021 z Vandenbergovy základny (rampa Space Launch Complex 4E) a nosičem bude Falcon 9.

Družice SWOT bude prvním satelitem, který jako bonus k detailnímu měření oceánů provede globální průzkum povrchových vod. Satelit má sledovat, jak se v průběhu času mění zásobárny vody. Díky polární oběžné dráze SWOT zmapuje minimálně 90% povrchu Země a prozkoumá jezera, řeky, nádrže a oceány minimálně dvakrát za 21 dní. Tím se vylepší modely cirkulace vody v oceánech, ale také předpovědi počasí i dlouhodobých klimatických změn. Na vývoji družice SWOT bude NASA spolupracovat s francouzskou kosmickou agenturou CNES (Centre National d’Etudes Spatiales).

Zdroje informací:
http://spacenews.com/
https://forum.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://images.indianexpress.com/2016/11/nasa-swot-mission-759.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vojtech
7 let před

To je přesně ten druh úkolu, který chce Trumpova administrativa odebrat NASA a převést na NOAA (za jejich peníze). A je to tak dobře, já bych to totiž zrušil úplně.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  vojtech

Zrušil? Promiňte, ale to snad nemyslíte vážně! Podobné satelity jsou pro výzkum naší planety velmi důležité. Jejich zrušení by bylo velmi kratkozraké.

Peter P
Peter P
7 let před
Odpovědět  vojtech

Pokial je to myslene, ze taketo satelity by mala mat na starosti NOAA a NASA by sa venovala vyhradne vyzkumu kozmu a letectvu, tak v tom problem nevidim. Ale rozhodne su tieto meteorologicke satelity neskutocne dolezite. Sudium zeme ma obrovsky prinos v pripade, ze by bola tato aktivita presunuta uplne na NOAA jej rozpocet by sa mal o to navysit.

Vojtech
Vojtech
7 let před

Smrtelne panove, smrtelne vazne
Trump to scrap Nasa climate research in crackdown on ‘politicized science’

https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/22/nasa-earth-donald-trump-eliminate-climate-change-research?CMP=Share_AndroidApp_Zkop%C3%ADrovat_do_schr%C3%A1nky

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojtech

Vím, že Trump chce tyto satelity omezit a převést pod NOAA. Ale jde mi o to, že jste psal, že byste tyto satelity rovnou zrušil.

Vojtěch
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

já neříkám, že jsou to činností zbytečné (Goresat byl a je), ale opravdu jsem přesvědčen, že úlohou NASA je něco jiného, tj. dálkový výzkum a hlavně vývoj a propagace pilotovaných technologií pro něj. V posledních letech se mnoho státních a „neziskových“ organizací snaží o enviromentální projekty v rámci něčeho, čemu říkáme greenwashing. Prostě to dělají zeleně aby na to měli peníze protože být enviro je trendy. Myslím že pokud prezident Trump trend bude důsledně postihovat, vyšle tím důležitý signál i sem do Evropy.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Vojtěch

Termíny jako „greenwashing“ jsou jen prázdné pojmy vytvořené za účelem umístit někam nálepku a satelit globálně mapující vodstvo na Zemi se rozhodně nesnaží být „trendy“. Naopak půjde o důležitou součást zevrubného poznávání naší planety. Pokud NASA přenese projekty na zkoumání Země na jiné instituce (a pokud bude to fungovat) a sama se bude intenzivněji věnovat průzkumu vzdáleného vesmíru a pilotovaným letům dál od Země, tak jsem pro. A pokud jde o Trumpovy signály do Evropy a vůbec všude, tak myslím, že na to jsme zvědavi všichni.

Štěpán
Štěpán
7 let před

Dá se z ceny odvodit, zda půjde o zbrusu nový, či již jednou letěný (nebo víckrát 😀 ) model? Jakože za tak dlouho předpokládám, že již SX bude mít toto pod kontrolou a technologie bude špičková…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Nedá, protože ne všechny peníze půjdou SpaceX, jsou to obecné náklady na start.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Podľa roku štartu myslím že už bude hodne zalietaný aj Falcon9 Block5 a asi už ani nebudú lietať iné ako znovupoužiteľné stroje s výnimkami potrebnými na nahradzovanie dosluhujúcich 😀 O tom či poletí letený alebo nový sa myslím rozhodne tak za 2-3 roky (nemám to ničím podložené to si myslím len ja).

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/11/23/spacex-ma-dalsi-vedecky-naklad/