sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírné výzvy – říjen 2016

ExoMars 2016 zdroj:esa.int

Říjen přál pilotované kosmonautice. Dlouho odkládaný start druhého exempláře nového typu lodě Sojuz MS se konečně uskutečnil a posádka ISS tak byla nějakou chvíli kompletní. Sice jen na krátkou dobu, protože Sojuz MS-1 byl nachystán dopravit svou posádku zpět do náruče matky Země. Ale protože i Čína vypustila v daném období pilotovanou loď, ocitlo se najednou na orbitě osm osob ve dvou různých kosmických stanicích. To robotická mise ExoMars 2016 se zachovala jako chytrá horákyně a u Marsu nám udělala a zároveň neudělala radost.

Část TGO, která se měla usadit na orbitě, splnila svůj úkol na 100%. Přistávací modul EDM tolik štěstí neměl, stihl však odeslat dostatek dat na to, aby se dala zjistit příčina selhání. Více v první reportáži. Jak jsme si nastínili v úvodu, čínská loď Šen-čou 11 vynesla dvojici kosmonautů na Tiangong-2, přichystanou ustanovit čínský rekord v délce pobytu v kosmu. Třetí reportáž zrekapituluje průběh letu Sojuzu MS-2 ke stanici ISS a čtvrtá hned zase odlet Sojuzu MS-1.

Kosmonautika v kostce vám nabídne novou čínskou raketu CZ-5, vyšetřování nehody rakety Falcon 9 a pravděpodobný harmonogram jejích dalších startů, představen také bude možný nástupce ISS u Měsíce. Z třicet let starých dat vědci vyčetli nové informace o planetě Uran. Dále uvidíte návrh družice, která prodlouží život satelitům na geostacionární dráze i pokroky při stavbě rakety SLS a lodi Orion. Redukce posádek Sojuzů je také jedním z bodů této rubriky.

Pátá reportáž ukáže návrat rakety Antares do služby a šestá pak problémy sondy Juno u Jupitera. V závěrečné reportáži se přesvědčíte, že kabina lodi New Shepard dokáže zachránit posádku v případě havárie nosné rakety.

Téměř půl hodiny Vesmírných výzev čeká jen na to, až si kliknete na video nebo na odkaz pod ním a necháte se Dušanem Majerem provázet říjnovými kosmonautickými událostmi.


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2013/11/exomars_2016_mission/13385404-1-eng-GB/ExoMars_2016_mission.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Geo
Geo
7 let před

(y)

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Geo

Díky moc!

Tomáš
Tomáš
7 let před

vďaka za zhrnutie, dozvedel som sa aj o obsahu článkov ktoré bežne nečítam

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Tomáš

Děkuji za pochvalu, to mne opravdu velmi těší.

https://kosmonautix.cz/2016/11/02/vesmirne-vyzvy-rijen-2016/