Přistání Rosetty se blíží

Přistání evropské sondy Rosetta na kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko se nám už velice rychle blíží, a tak si pro nás ESA připravila hned několik zajímavých videí. Na prvním videu můžeme vidět vizualizaci průběhu sestupu Rosetty na povrch komety. Druhé video je další dílem povedeného animovaného seriálu Once upon a time, který krásně shrnuje celou misi sondy Rosetta i přistávacího modulu Philae. Posledním videem, na které se dnes podíváme je epilog ke krátkému filmu Ambition, který byl vypuštěn v roce 2014 po příletu Rosetty ke kometě 67P. Přistání Rosetty na kometě přijde v pátek 30 září a určitě si o něm připravíme ještě speciální článek.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Rosetta_impact_large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

17 komentářů ke článku “Přistání Rosetty se blíží”

  1. Spytihněv napsal:

    Ono se nakonec ukazuje, že to až tak podivně malá rychlost nebude, spíš to vypadá na reálnějších něco přes 0,7 m/s. Raději už nebudu spekulovat 🙂

  2. Jaroslav Alois napsal:

    Bude zajímavé to srovnat s dopadem Philae. Tam došlo k odrazu a několika skokům.

  3. maro napsal:

    Takže to bude to nejměkčí přistání, jaké se kdy nějakému kosmickému plavidlu v celé historii povedlo. A asi těžko ho něco jen tak překoná. Je to jako když vám na Zemi něco spadne z výšky půl milimetru!

  4. Jaroslav Alois napsal:

    Během pádu bude ale zrychlovat a čím blíže bude kometě, tím se bude pohybovat rychleji. Jestliže nastoupila cestu k povrchu 400 m/s tak v posledních km nutně zrychlí, padá v výšky 21 km. Nebo je to jinak ?
    V každém případě nyní bude několik km. nad povrchem.

    • Spytihněv napsal:

      Ve výšce 10 km asi tak 0,25 km/h. S
      přibližováním bude rychlost sice stoupat, ale nijak závratně a u povrchu by to pořád nemělo být příliš odlišné od 0,4 km/h. Což je 0,1 m/s. Každopádně by to mělo být opravdu velmi lehké spočinutí, i když nějaký ten odraz se asi vyloučit nedá. No, zítra odpoledne uvidíme. „Přistání“ by mělo nastat přibližně mezi 12:20 a 13:00 našeho času.

  5. Jaroslav Alois napsal:

    Tedy těsně nad 1 m/s. To by měla sonda v pohodě přežít. Takovým zrychlením se obvykle oddělují sondy od nosných raket.

  6. android napsal:

    V té první animaci jsem čekal, že zvizualizují jak bude Rosseta po dopadu vypadat. Je někde udána předpokládaná dopadová rychlost?

    • Spytihněv napsal:

      Vzájemná rychlost jádra a Rosetty je minimální. Ve výšce 10 km asi tak 0,25 km/hod. S přibližováním bude sice stoupat, ale nemělo by to být více než cca 0,4 km/h (raději ještě jinak: 400 METRŮ ZA HODINU). Je to přibližně, ale každopádně dopad bude rychlostí pouze ve stovkách metrů za hodinu, takže hoooodně pomalá chůze 🙂

      • holubin napsal:

        jednou jsem velmi pomalou chůzí narazil hlavou do sloupu… Bolelo to pořádně a věřím, že lidská lebka je pevnější než solární panely nebo vědecké vybavení na Rosete 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.