sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Nové informace o explozi Falconu 9

SpaceX zveřejnila na svých stránkách nové informace o vyšetřování výbuchu rakety Falcon 9 z 1. září. Vyšetřovací skupina, která se skládá z odborníků ze SpaceX, NASA, FAA a amerického letectva zkoumá data z 3000 kanálů telemetrie. Od prvních náznaků anomálie do úplného přerušení toku telemetrických údajů uplynulo pouze 93 milisekund, odborníci tedy pracují s velice krátkým časovým úsekem. Většina trosek, které byly po explozi nalezeny, je nyní zkoumána a katalogována v hangáru. Analýza telemetrie a nalezených trosek zatím ukazuje na masivní únik hélia v tlakovacím systému druhého stupně. Nehoda při misi CRS-7 z roku 2015 také souvisela s tlakovacím systémem druhého stupně, tehdy selhala vzpěra u jedné z nádrží na hélium. SpaceX ale nyní potvrdila, že mezi těmito nehodami nebyla nalezena žádná spojitost.

Nádrže COPV.
Nádrže COPV.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Vzhledem k tomu, že od prvních náznaků anomálie do úplné ztráty telemetrie uplynulo pouze 93 milisekund, musela celá událost proběhnout velice rychle.  To by mohlo ukazovat na protržení jedné z COPV (composite overwrapped pressure vessel) nádrží. Ty jsou vyrobeny z hliníku a následně ovinuty uhlíkovými vlákny, aby vydržely extrémní tlak. Falcon 9 tyto nádrže používá pro skladování hélia, které slouží k natlakování hlavních nádrží rakety. Tlak v těchto nádržích dosahuje 38000 kPa (375 atm), protržení této nádrže by vyústilo ve velmi rychlé zničení rakety. Nicméně podle informací z webu nasaspaceflight.com jsou experti velice skeptičtí k možnosti protržení této nádrže. Důvodem je jejich spojitost s nehodou mise CRS-7, po které byly nádrže COPV pod drobnohledem. Vyšetřování se ale stejně nyní zaměřuje na tlakovací systém druhého stupně, což naznačuje určitý posun.

Nově zveřejněné informace se také týkají stavu rampy SLC-40. Rampa samotná byla poškozena, ale sousední budova Falcon Support Building přežila bez újmy. Explozi také přežily nádrže na kapalný kyslík a kerosin, společně s okolním vybavením. Podle odhadů by mohla být rampa opět v provozu na jaře roku 2017. Vyšetřování nehody nemělo vliv na továrnu SpaceX v Hawthorne, kde zatím pokračuje výroba nových motorů a nádrží beze změny. Práce na rampě LC-39A pokračují a měly by být dokončeny v listopadu. SpaceX se snaží přijít na prvotní příčinu exploze rakety Falcon 9 v co nejkratším časovém horizontu, aby se mohla co nejdříve vrátit k letům. Další start by mohl proběhnout už v listopadu, pokud bude do té doby objevena pravá příčina nehody.

Práce na rampě SLC-40.
Práce na rampě SLC-40.
Zdroj: http://i.imgur.com/

Zdroje informací:
http://www.spacex.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/…/160901_falcon9pad40-675×381.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/2015-07-03-223752-350×236.jpg
http://i.imgur.com/PoCbLfj.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bubla
bubla
7 let před

atm = Fyzikální atmosféra je jednotkou tlaku a nepatří do soustavy Si. Jedna fyzikální atmosféra je takový tlak, který odpovídá pozemskému tlaku vzduchu na úrovni mořské hladiny

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  bubla

Omlouvám se, ale unikl mi důvod sdělení. Bylo by nějaké vysvětlení? Dík.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Aha, tak mi to došlo díky diskuzi. Jde Vám o to, že jednotka sem nepatří, protože není jednotkou soustavy Si (křemíku 🙂 ). Jo, to já jsem moc rád, že bar, at i atm mohu považovat za skoro stejně velké jednotky a umím si je představit.

3,14ranha
3,14ranha
7 let před
Odpovědět  bubla

jednotka atm je vynikající „vedlejší“ (přesto velmi praktická) jednotka podobně jako třeba celsiova stupnice (stupnice založená na skupenských změnách vody na povrchu Země)

konkrétně 375 atm je tlak který působí na stěny ponorek asi 3 kilometry pod mořskou hladinou (jedna atm na 10 metrů hloubky)

to je VELMI slušný tlak, který si dokáže představit i laik s gymnaziálními znalostmi

PS: u klasických novinářů oblíbené přepočítávání na fotbalové stadiony, slony, nebo myši považuji i já za bulvární….

jednotka atm však bulvární rozhodně není

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  3,14ranha

Atmosféra je jednotka, která je užitečná podobně jako v kosmonautice a astronomii často užívané astronomické jednotky, světelné roky nebo parseky. Mezihvězdné vzdálenosti v (exa)metrech neměří snad nikdo. Částicoví fyzikové zase nedají dopustit na elektronvolty. A jak píšete, teplota v Kelvinech by pro nás laiky byla dost těžko uchopitelná.
Ale Pascal je jednotka ještě docela dobrá. Přibližný převod na atmosféry nebo metry vodního sloupce se dá provést zpaměti. Horší by byly milimetry rtuťového sloupce nebo v USA tak oblíbení „hafani“ (psi).

Jirka
Jirka
7 let před
Odpovědět  Vojta

Víte kolik psů se vejde do jednoho baru?
Mě ty atmosféry taky nevadí, jsou v závorce.

Co mě nesedí je počítadlo návštěv. Celkem 761, dnes 764. Asi černé duše. 🙂

epidémia
epidémia
7 let před
Odpovědět  Vojta

Ku nám do baru smie iba slepecky pes.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Vojta

Jirka napsal: 24.9.2016 (19:59): to je počítadlo wordpressu, autor párkrát zkontroluje a pak publikuje, počítadlo ale běží pořád a zohledňuje i ty nepublikované prokliky. V denním souhrnu jsou tyto započítány, v celkovém už ne.

Vigo
Vigo
7 let před
Odpovědět  3,14ranha

Ještě snáze si u atmosfér lze představit, že jedna Atm je 1Kg na cm2 a tedy 375 Atm je 375Kg na cm2 což je myslím ještě snáze srozumitelné.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Vigo

Tak zrovna v tomhle už je to s Pascalem a jeho násobky zajedno. Jeden megapascal je prostě 10kg na cm2 a tedy 37,5 MPa je těch 375 kg na cm2.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Vigo

To popisujete „at“ (technická atmosféra), což je skoro jedna „atm“ (fyzikální atmosféra).

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  Vigo

V článku to vypadá přepočteno správně (nechci to hledat a počítat). 1 MPa je necelých 10 atm.

dolph1888
dolph1888
7 let před
Odpovědět  bubla

Na netu máš převodník, pokud chceš jinou veličinu není problém. V soustavě SI toho je i není. Soustava má svých starostí nad hlavu.

Vojta
Vojta
7 let před

No nevím. Roztržení héliové nádrže by nejspíš vypadalo jinak. Minimálně by neměla směs hořet okamžitě. Spíš bych tipoval netěsnost kolem ventilu tankování kyslíku, trochu kyslíku se dostalo pod plášť rakety a pak už stačí hodně málo k efektnímu ohňostroji. Třeba ta roztržená héliová nádrž, ale jako jediná příčina exploze se mi to hélium prostě nezdá a podle konce druhého odstavce ani vyšetřovatelům.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Vojta

Její povrch obsahuje hodně uhlíku (vlákna, pryskyřice) a okolní prostředí je čistý kyslík. Roztržení pak zase způsobí prudký náraz, který by mohl poskytnout nějakou tu aktivační energii. Takže tak úplně nepředstavitelné mi to nepřijde.

asdf
asdf
7 let před

Nějak nechápu, jak by mohl únikem hélia vzniknou takovýhle výbuch. A je jedno, jestli roztržením nádrže nebo jiným únikem.

Petr
Petr
7 let před
Odpovědět  asdf

S názorem plně souhlasím, neboť v raketách nejsou používány samozpalné směsi, tak mám dojem, že by bylo k zažehnutí a ta mocné explozi potřeba nějakého vnějšího zdroje energie.

Historky o ufo jsou pěkné, ale neprůkazné. Na záběrech z kamer létalo plno hmyzu, mylně pokládaného za něco víc.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Petr

S tými samozápalnymi zmesami nesuhlasím! Prečo? Druhý stupeň je reštartovatelný takže má v interných nádržkách práve samozápalnú zmes TEA-TAB a tak isto je aj na rampe, síce neviem či sa tankuje aj pri statickom teste (do druhého stupňa prvý sa zapaľuje tak tam určite je)

Petr
Petr
7 let před
Odpovědět  Samo

Přžedpokládám, že tohle je napadlo první a čidlo na nádrži, či ventilu by to hned prozradilo.

Petr
Petr
7 let před
Odpovědět  Samo

Předpokládám, že tohle je napadlo první a čidlo na nádrži, či ventilu by to hned prozradilo.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Samo

Peter: Ja nehovorím že to musela byť príčina výbuchu/rýchleho ohňa (ako hovorí Musk) len reagujem na to že v raketa podľa teba niesú samozápalne zmesi co je samozrejme blud keďže tam sú.

maro
maro
7 let před

Zní to fakt divně. Nádrž s netečným héliem, která exploduje, si laicky představuju jako třeba hasicí CO2 přístroj, který exploduje. Opravdu zrovna odtud neočekávám záblesk ohnivé koule. Jen spoustu střepin a mrak hasícího média. I to netečné hélium je vlastně hasicí médium.
Tohle už moc na start v listopadu nevypadá. To by na to museli přijít už teď a navíc by to nesmělo být nic vážnějšího s vlivem na konstrukci rakety.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  maro

A všiml jste si, že vzduch okolo nás je z 80 % taky hasicí médium? Přitom v té nádrži je spousta čistého kyslíku, určitě více než čtyřikrát méně než kolik je tam hélia (snad je to dost srozumitelné?). Takže přítomnost hélia vám nepomůže o nic více, než 80% přítomnost dusíku v hořícím domě.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  gg

Nene. Tyhle malé přetlakované nádrže, o nichž je řeč, obsahují jen a pouze vysoce natlakované hélium. Z nich se pak přes přepouštěcí ventily dostává do těch velkých nádrží, kde vytlačuje kyslík nebo palivo dolů k motorům. V těch malých koulích se nikdy, narozdíl od naší atmosféry, ani trocha kyslíku nebo paliva nevyskytuje.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  maro

Já mluvil o té okolní nádrži. Nikdo snad netvrdí, že k nějakému spalování došlo *uvnitř* nádrže *hélia*. Ostatně z videa je zřejmé, že ke spoustě spalování došlo i vně nádrže s kyslíkem. I kdyby okamžitě uniklo všechno hélium, kolem je pořád sedmdesát tun kyslíku, takže výsledný heliox (zatím uvnitř kyslíkové nádrže) pořád bude velmi nebezpečný (bohatý na kyslík).

A teď ještě je tu ta zajímavá otázka, na jaké tlakové rázy byl stavěn plnicí mechanismus. Jestli ho ten náhlý hydraulický přetlak při otevřených ventilech vyrval a ono to nějak kříslo…

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maro

No jo. Jenže pořád nemáte nic poblíž, co by tedy hořelo. Směs helia s kyslíkem musí potkat něco hodně hořlavého a jiskru k tomu. Jiskru mohla poskytnout ta rozlétávající se nádoba, tak ještě najít to, co mohlo tak rychle hořet.

gg
gg
7 let před
Odpovědět  maro

Pokud jde o tu tlakovou nádobu, mohl tím palivem být uhlík a pryskyřice na jejím povrchu. Pokud se tlaková vlna šířila někam dál, třeba plnicím systémem, kdo ví, čím to mohlo být, ale podle mě klidně mohlo k zážehu dojít poměrně daleko od místa, kde se tlaková nádoba s héliem rozpadla. Ale nikdo z přítomných asi netuší, jak je ten stupeň uvnitř „protrubkován“. Bez ohledu na ostatní věci ale už je asi jasné, kde se vzala ta počáteční hromada mechanické energie, potřebná k tomu, aby něco rozbila, případě zapálila, nebo nejspíš oboje.

Amper
Amper
7 let před
Odpovědět  maro

Na druhem stupni je Lox i RP1 hodne blizko u sebe takze pokud rupla nadrz v LOXu tak to bez problem mohlo roztrhnout obe nadrze. To ze by pri roztrzeni nevznikla zadna jiskra by byla hodne velka nahoda – plus tam je spousta dratu, elektronika atd…. ktere mohou opet krasne jiskrit.

Pokud se roztrhne heliova nadrz tak je to jasna konecna.

Spis je otazka jak to ze se roztrhla

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Amper

Jo. To už zní dost reálně. Takže to omotají větším množstvím kevlaru, upraví si model výpočtu (třeba vlivem vysokého podchlazení je vše křehčí), a bude se lítat dál.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  maro

Kevlar? Odkiaľ to máš? Tie nádržky sú z uhlíkového konpozitu!

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maro

Jo, sorry. Samozřejmě, uhlíkové vlákno. Kevlar není z uhlíkového, ale aramidového vlákna.

Tomach
Tomach
7 let před
Odpovědět  maro

Mozna to zni „divne“, ale na druhou stranu to rikaji lide kteri:
1) Se tomu na rozdil od vetsiny lidi zde venovali na plny uvazek (a mozna i vic) posledni mesic
2) Na rozdil od vetsiny lid zde maji pristup ke vsem informacim (telemetrie, hi-res video, prip dalsi senzory)
3) Maji detailni znalosti dane rakety – po cesku „znaji ji do posledniho sroubku“
4) Maji na to skoly

Osobne bych si nedovolil z me pozice (nesplnuji zadny z vyse uvedenych bodu) pochybovat o tom co reknou. Verim ze k tomu maji rozumny duvod. Pristup mi prijde profesionalni, zadne zbrkle vyjadreni, zadne spekulace, mlceli a pracovali aby verejnost seznamili s pokrokem po 1 mesici vysetrovani. Pokud by nekdo spekuloval hodiny po vybuchu, pak by se dalo „pochybovat“, ale verim ze si vyplatu za posledni mesic plne zaslouzili 🙂

maiden
maiden
7 let před

Jaka je ochrana zona okolo rakety? 1km, 2km, 10km? Na jak daleko dokaze laser zvednout teplotu plechu na plose 10cm2? Ani nemusi byt bojovej.
Ve chvili, kdy je tam druzice jednoho nejmenovaneho statu je technicka zavada az to posledni.

Radim
Radim
7 let před
Odpovědět  maiden

Ach jo…

Racek
Racek
7 let před
Odpovědět  Radim

Že by Iran?

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  maiden

Tak ještě se to naznačované nikdy nestalo, tak bych neřekl, že technická závada je až to poslední. Úplně vyloučit nelze žádnou technicky možnou událost a vyšetřovatelé nepochybně pracují i s verzí sabotáže nebo útoku.
Výkonný laser není zařízení velikosti krabičky od sirek a jeho účinek je v cíli pozorovatelný.

Adam
Adam
7 let před
Odpovědět  maiden

Tohle mě vždycky dostane 😀

Tomach
Tomach
7 let před
Odpovědět  maiden

Ja si myslim ze Martane si poslechli zitrejsi Muskuv projev o letu na Mars, dostali bobky a rychle vyslali parpsky smrti aby Muskuv program zastavili.
Dokazte mi ze to tak neni. 🙂
Normalni clovek se nedostane blize nez 12km (KSC visitor complex). KSC je plne lidi kazdy den, natoz behem dne kdy se staruje nebo dela staticky test. Zamerit neco na 12km na tech vasich 10cm2 se Vam nepodari ani nahodou. Nemluve o vykonu daneho laseru.
Proste je to neco jineho nez laserove ukazovatko v konferencni mistnosti na 3 metry 🙂

asdf
asdf
7 let před
Odpovědět  Tomach

Já si myslím, že za to stejně můžou trpaslíci.

maiden
maiden
7 let před

Tvoje „Ach jo“ mi moc nepomuze. Spis bych ocenil technicky rozbor, proc je vnejsi utok NEMOZNY. Zatim vsechno vypada, ze to nekdo natvrdo prostrelil.

Apollo 13 melo zavadu, protoze jim jedna kyslikova nadrz spadla pri montazi na zem. Z vysky 70cm (700mm). Treba jim ta kevlarova nadrz taky spadla na zem, co ja vim? Z jerabu. Z peti metru.

Radim
Radim
7 let před
Odpovědět  maiden

„Zatím VŠECHNO vypadá…“ Tady se fakt nedá nic víc dodat. Ach jo 🙂

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maiden

Tak tohle by samozřejmě byla příčina, kterou by SpaceX jenom vítala. S raketou by se nemuselo nic dělat, jen by se zvýšil počet lidí v ochranném pásmu. Jenže takhle jednoduché to asi opravdu nebude.

ahoj
ahoj
7 let před

můžu se zeptat kdy Elon Musk zveřejní plány na osídlení marsu?

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
7 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Nemůže být přenos živě a česky? Přednáška by si to určitě zasloužila. A sledovanost by určitě byla také. On ten přepis, je hezká věc ale živě a česky má něco do sebe. Prosím 🙂 Aspoň nad tím zauvažujte.

Ondřej Šamárek
Editor
7 let před

Možná k tomu, co napsal Dan, doplním ještě jednu zásadní věc – možná si to málokdo uvědomuje, ale dělat přímý komentovaný přenos z konference nebo vystoupení je neuvěřitelně náročné a vyžaduje to absolutně dokonalé jazykové schopnosti těch, kteří se na tom podílejí. Mluvíme vlastně o simultánním tlumočení, kdy není možné zpětně nic opravit. Navíc i u simultánky tlumočníci často mají k dispozici alespoň nějaký základní koncept či osnovu vysotupení, jež mají tlumočit. Pokud by nám někdo chtěl zaplatit slžby Dany Hábové, možná by se o tom dalo uvažovat, ale myslím, že psaný přenos bude určitě rozumnější alternativa.

Raton
Raton
7 let před
Odpovědět  ahoj

https://www.youtube.com/watch?v=A1YxNYiyALg

este link k zivemu SpaceX webcastu z kongresu, s uz spustenym odpocitavanim 🙂

Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před

Čistě teoreticky. Mám natlakovanou raketu, kolem které je vzduch. Raketa prdne, plyn se uvolní do okolí. Teplota toho natlakovaného helia klesne, protože se rozpíná. Co ale okolní vzduch? Nemohla by ho tlaková vlna krátkodobě rozžhavit, aby zapálil zbytek?

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

V otevřeném prostoru asi spíš ne. Nejaká bublina v trubce, to by byl asi zajímavější případ.

Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před
Odpovědět  gg

Co prostor mezi nádržemi a pláštěm rakety?

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Takový tam přeci není; trubka nádrže je povrchem lodi. Tedy dobře, ještě je zvenčí natřená. 😉

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Tedy, trubka nádrže je povrchem *stupně*.

ventYl
ventYl
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

mam za to, ze prudkou expanziou sa to helium muselo dost znacne podchladit. a v pociatocnej faze malo podstatne vacsiu hustotu ako okolity vzduch. takze by som cakal, ze pripadne kompresne teplo bolo minimalne vyvazene ochladzovanim samotnym heliom. ono same, kedze je vovnutri kyslikovej nadrze, bolo zrejme tiez hlboko podchladene.

az sa divim, ze to plamenu neodobralo skoro vsetku energiu a nezhasol.

dolph1888
dolph1888
7 let před

Chce to jak jsem říkal na všech vybraných součástech čip, s vyšší než uvedená přesnost. Pak by nebyl problém říci, že dané milisekundě (případně přesněji) odešla jako první následující součástka*. Ohledně ramp, tak u raket nemohu mít pouze jednu ani dvě, určitě 3 – 4 by od věci nebyly. Je nutné počítat s tím, že občas nějakou dočasně ztratím a bude muset projít obnovou.
* Následné dohledání zda to byla ona, či přímo navazující už by byla brnkačka.

Packa
Packa
7 let před

A dolph1888 uvědomuješ si jak by to bylo náročné na zpracování a objem dat ? už teď zaznamenávají a zpracovávají neuvěřitelné množství dat a to vše online přenést v nějaké rozumné rychlosti není vůbec jednoduché takže to že mají údaje v řádu milisekund je naprosto úžasné.
Ohledně ramp to je také hezká myšlenka , ale uvědomuješ si kolik stojí taková výstavba včetně všech povolení a infrastruktury okolo ? to není žádná sranda .

https://kosmonautix.cz/2016/09/24/nove-informace-o-explozi-falconu-9/