sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Uzemnění Falconů možná „jen“ na tři měsíce

+0,15 s - Expandující plameny jsou lemovány oblakem zkapalněného kyslíku

Žádné nové informace o vyšetřování průběhu nehody rakety Falcon 9 zatím nejsou k dispozici, přesto se objevuje světélko na konci tunelu. Peter B. de Selding na Twitteru citoval prezidentku SpaceX, Gwyne Shotwell, která prý očekává návrat raket Falcon do služby v listopadu. To by znamenalo, že by vynucená pauza po havárii 1. září trvala tři měsíce. Nejprve by měly Falcony startovat z floridského kosmodromu a později by se začalo létat i z kalifornské Vandenbergovy základny.

Z této zprávy můžeme mezi řádky vyčíst více, než se může zdát. Pokud budeme vycházet z toho, že jsou informace ve výše vloženém tweetu pravdivé, pak by to znamenalo, že se naplní dřívější spekulace o tom, že SpaceX převede starty Falconů na Floridě na rampu 39-A, která by mohla být dokončena na přelomu října / listopadu. Není totiž pravděpodobné, že by za pouhé tři měsíce SpaceX dokázala opravit rampu 40, na které došlo k masivní explozi.

Při minulé havárii trvala pauza rovnou půl roku. To, že se nyní očekává poloviční doba, by mohlo znamenat, že chyba, která nehodu způsobila, není složitá na opravu. Minule musela SpaceX testovat držáky heliových nádrží a nakonec i měnit dodavatele. Aktuální problém by se podle odhadované doby pauzy, dal možná vyřešit rychleji. Je ale pravda, že tady už se pouštíme do opravdu neověřených spekulací, musíme totiž brát v úvahu i to, že u minulé pauzy sehrálo svou roli i to, že se připravoval první start vylepšené verze Falcon 9 v1.2, zatímco nyní se nic takového nechystá. I to může mít vliv na zkrácení doby návratu do služby.

Další zpráva je také od prezidentky SpaceX. Falcon Heavy letos startovat nebude, zatím to vypadá na první čtvrtletí 2017, přičemž startovat se bude buďto z rampy 39A, nebo rovnou z Vandenbergovy základny – místo ještě nebylo určeno.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/SpaceX-Static-Fire-Anomaly-AMOS-6-09-01-2016-04309.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Samo
Samo
8 let před

No počkať v tweete jw písané CCAFS (Cape Caneveral Air Force Station) no a LC-39A je na KSC (Kennedy space Centre). Alebo snáď je toto isté? (viem tweet može byť nepresný a je tým myslené KSC ale aj tak)

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Samo

Tipoval bych to na chybu, protože CCAFS se mi opravdu nezdá jako logická možnost, ale mohu se mýlit.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před

Zprava dne. Diky. Falcona sice v rijnu z Vandenberg nazivo startovat neuvidim, ale muzu se tesit na dalsi komentovane prenosy a hlavne FH v dubnu ( to bude „Muskuv duben“ v cervenci). 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

No uvidíme, snad se všechno podaří.

tonda
tonda
8 let před

To je opravdu dobrá zpráva.To už musí mít aspoň představu,kde,co,a proč selhalo.Pokud to také není potřeba vynásobit muskovým koeficientem!Budeme se těšit!!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  tonda

Přesně tak, držme palce. Je to třeba náznak toho, že mohou mít nějakou stopu.

Štěpán
Štěpán
8 let před

tři měsíce bez startu Falkonů . To je škoda. A ty peníze… A snad se neposune i start již letěného Falkonu . Tolik škody na mé milované Space X. A to ještě vyšly plány Blue Origin na novou raketu. Doufám zpe nikdo nedpřeběhne Space X. 🙂 ať se jim co nejvíc daří. 🙂

B.boruvka
B.boruvka
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Ta raketa od blue origin,to je furt jeste hokne si-fi,ta jeste par let nepoleti natoz pristat… ;.)

Dan
Dan
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Všimli jste si, že na tom obrazku, kde BO porovnává New Glenna s ostatními nosiči, tak chybí BFR? Podle mě vcelku pochopitelně 🙂

Daniel Heřt
8 let před
Odpovědět  Dan

Tak u BFR zatím neznáme rozměry, takže to že chybí na obrázku je docela pochopitelné.

Dan
Dan
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Jo tak, já právě nějaký srovnávací obrázek BFR versus zbytek světa viděl, ale kdo ví, co to bylo. Takto by to smysl dávalo, díky

Daniel Heřt
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

To bylo pravděpodobně z leaků z L2 z prosince 2015, ty čísla co byly vypuštěny nedávaly tak úplně smysl (Například rozměry rakety byly mnohem větší než by odpovídalo udané hmotnosti), takže bych jim určitě moc nevěřil.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  Dan

Obrazok bude k dispozicii hned po Elonovej prednaske na konci septembra :-).

Nie vzdy su vhodne taketo porovnavania. Do uvahy vzdy treba zobrat ucely a ciele danej rakety.

M_M
M_M
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Chápu nadšení a SpaceX taky totálně žeru a fandím jim. Muskovi celkově. Ale stejně doufám že SpaceX bude jen první z mnoha a dařit se bude i Blue Origin a dalším soukromníkům v oboru. Přecejen, nic nežene pokrok dopředu tak, jako konkurence. A to v každém oboru.

asdf
asdf
8 let před
Odpovědět  M_M

Přesně tak fandit jen SpaceX je dost omezené. Já stejně tak fandím Blue Origin, ATK Orbital a dalším. I když je faktem, že Musk je pro mě díky své silně charismatické osobnosti a nezpochybnitelnému vizionářství koněm č. 1.

antipod
antipod
8 let před
Odpovědět  Štěpán

Myslíte to vážne, alebo Vám za to platia?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  antipod

Nevidím jediný důvod, proč by to neměl být vážně míněný komentář. Na Vašem místě bych se zdržel podobných reakcí – zvláště ta poznámka o placení mi nepřijde vůbec vhodná. Každý má plné právo projevovat sympatie komukoliv.

asdf
asdf
8 let před
Odpovědět  antipod

To jako myslíte vážně, že by mu někdo platil? Vám snad někdo platí za komentáře zde? Trochu soudnosti prosím…

asdf
asdf
8 let před
Odpovědět  antipod

Podle mě už jen ten fakt, že připouští podzim, asi implikuje to, že chyba není na straně rakety. Nakonec možná by i startovali dřív, ale prostě dřív ta rampa nebude hotová.

Petr
Petr
8 let před

Tak snad to není jenom jeho přání a už vědí, co se stalo. Ještě pár dní zpátky tweety naznačovaly, že nemají tušení, kde se stala chyba.

Daniel Heřt
8 let před
Odpovědět  Petr

SpaceX pořád nezná příčinu nehody, ani jestli byla způsobena raketou nebo pozemním zařízení. Listopad je pouze nejoptimističtější odhad.

https://twitter.com/pbdes/status/775715783498428416

Petr
Petr
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

To je hodně špatná zpráva. Předpokládám, že listopad by byl ve hře jenom pokud by se ukázalo, že to byla lidská chyba.

Samo
Samo
8 let před
Odpovědět  Petr

Ani nie teoreticky aj rampa keďže ostatné sú už modernizované a iné ako tá na SLC-40.

Petr Kasan
Petr Kasan
8 let před
Odpovědět  Petr

Myslím, že tweet Shotwellové je – více než cokoliv jiného – reakce na prohlášení Toryho Bruna ve smyslu „…typická doba vyšetřování příčin nehody a obnovení letů je 9 měsíců až 1 rok“. ULA nevynechala příležitost přihrát si polívčičku nad ohněm z hořícího Falconu, a SpaceX potřebovala uklidnit zákazníky.
Jen můj osobní odhad.

milantoš
milantoš
8 let před

Připadá mi to tak, že ten listopad je vůbec první termín, kdy by se mohlo letět – tedy že vůbec bude k dispozici nějaká rampa. Jestli bude už známá příčina nehody a upravena raketa /rampa , o tom se zatím mlčí. Domnívám se , že pokud by byla známá příčina, byl by tu už velký pokrok a SpX by o tom určitě informoval.
Takhle je potřeba ještě použít Muskův koeficient na ty 3 měsíce 🙂

dolph1888
dolph1888
8 let před

Asi už tuší jaká hloupost problém způsobila.

slymak
slymak
8 let před

Je pro mě z podivem, že jsem viděl explozi rakety jen z jednoho úhlu. DO této doby jsem si myslel, že na každém z těch postraních sloupů to neustále natáčí. A takle to vypadá jako že maj jen jednu kameru 4km daleko, je to opravdu tak?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  slymak

SpaceX má zřejmě i nějaké vlastní nahrávky. Tohle, co jsme viděli, pochází od nadšenců, kteří natáčí vše, co souvisí s kosmonautikou. Oni proto video zveřejnili. SpaceX ale své materiály pravděpodobně využívá k analýze. A mimochodem – na těch 4 sloupech, myslím, žádné kamery nejsou. Jsou to bleskosvody.

Brumlajs
Brumlajs
8 let před

Pouze malá drobnůstka v druhém odstavci druhá věta. Je tam „poud“, předpokládám místo pokud.
Děkuji za parádní „povzbuzující“ článek.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Brumlajs

Díky, opraveno.

https://kosmonautix.cz/2016/09/13/uzemneni-falconu-mozna-jen-na-tri-mesice/