sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Cesta k asteroidu Bennu začíná

Nalijme si čistého vína – všechny starty raket jsou na pohled zajímavé, ale přesto mají některé z nich něco navíc. Pokud raketa vynáší náklad mimo zemské gravitační pole, pak zcela právem vzbuzuje zaslouženou pozornost. Letos jsme se dočkali jen evropsko-ruské mise ExoMars 2016, která míří k Marsu. Druhým startem letošního roku, který míří dál, než jen na oběžnou dráhu Země je americká mise OSIRIS-REx. Ta si klade za cíl prozkoumat blízkozemní asteroid Bennu, odebrat z něj až dva kilogramy vzorků a dopravit je na Zemi. Tato mise bude trvat sedm let, ale všechno začíná startem a právě ten Vám zprostředkujeme formou česky komentovaného přímého přenosu.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v pátek 9. září v 1:05 středoevropského letního času. Naše přenosy běžně spouštíme 15 minut před startem, ale vzheldem k významu aktuální mise uděláme výjimku a začneme 45 minut před startem, tedy okolo 0:20. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

I dnes jsme pro Vás v pravém menu připravili živý chat, který probíhá u online přenosu na YouTube. Můžete tak živě sledovat, o čem je zrovna řeč.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Osiris-rex_tvac_2-11-16_0971.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tonda
tonda
8 let před

Tak to je fajn:Slibuju,že tady budu!Jen si přeju,aby to dopadlo na výbornou,max.chvalitebně,ale nechci žádné prskavky ani nic jiného,držím palce už od teď!!

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  tonda

Přesně tak, hlavně, ať je start úspěšný.

dolph1888
dolph1888
8 let před

Ťuky, ťuky, ťuk … zaťukal jsem na dřevo věřme, že vše dopadne jak má – dobře. Sledovat mohu bohudík z pevné, protože mobilně mám již 10 GB (1/3 měsíce) vyčerpáno, a musel jsem dokoupit dalších 10 GB. Tarify jsou směšné, „vysát“ na konzum lze i 18 GB – denně, škoda slov.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  dolph1888

Tak snad se start podaří. 🙂

Jožka Somík
Jožka Somík
8 let před

Naštěstí ráno nevstávám do práce, takže budu koukat a držet palce!

B.Boruvka
8 let před
Odpovědět  Jožka Somík

ja vstavam ve 4:30 -Mozna nepujdu ani spat… 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  B.Boruvka

Ta to je opravdu nepříjemný čas, uvidíte, jak to půjde.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jožka Somík

To je super. Snad se vše podaří.

kopapaka
8 let před

A kdyby si to někdo chtěl zkouknout předem….

https://www.youtube.com/watch?v=I_lFMqOpwR8

Plus pár dalších věcí 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  kopapaka

Paráda 🙂

bill
bill
8 let před

Dekuji. Byl to zazitek! 🙂 brou noc

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  bill

Moc děkujeme, dobrou noc.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
8 let před

Skvěle připravený přenos. Děkuji všem zúčastněným. Dobrou noc. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Těší nás, že jste tu s námi byl a že se Vám přenos líbil.

gg
gg
8 let před

Drobná korekce ohledně odběru vzorků: příslušný nástroj na sondě by měl mít tři zásobníky dusíku, tedy dost na celkem tři možné pokusy.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  gg

To by bylo výborné. Chvíli jsem měl dojem, že máte na mysli tři odběrné nástroje a když nevyjde jeden, tak ho rameno odhodí a uchopí ten další a zkusí to znovu. Což by byl určitě omyl 🙂 Ale pokud může použít tři zásobníky dusíku, kterými se pokusí v rámci jednoho nástroje třikrát odebrat vzorek, tak to reálné určitě je. Ale je to pro mě novinka. Ovšem příznivá.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  gg

Díky za doplňující informaci.

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Okolnosti mi znemožnily sledovat start, těšil jsem se na to , zkrátka smůla. Potěšující je, že to klaplo. Už aby měli Američané superraketu, pak snad odpadne zdlouhavé cestování po Sluneční soustavě.

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Jaroslav Alois

Neodpadne. Superraketa je sice fajn, ale je příšerně drahá, takže ji nebudou plýtvat na vynášení „obyčejných“ meziplanetárních sond. Spíš se budeme děsit toho, že ji rozumně nevyužijí a skončí předčasně v muzeu. I když já jsem optimista a věřím, že se tak nestane.

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Vojta

Já se mnohem víc těším třeba na Vulkan, ten bude mnohem užitečnější.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Noční přenos jsem ostudně nedal, ale záznam teď ano (aniž bych tušil, co se v noci dělo, takže napínavý zážitek to byl tak jako tak). Poděkování komentátorovi a gratulace do NASA. Super 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Díky za pochvalu.

Karel Zvoník
Editor
8 let před

Dugi díky za přenos. Byl to parádní zážitek.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Díky moc za pochvalu.

Jaroslav Alois
Jaroslav Alois
8 let před

Podle DNS je nyní 160 tis km od Země. Poněkud matoucí jsou údaje o sedmi letech letu, mohou vyvolat asociaci u veřejnosti že tam poletí sedm let. Má tam být ale za 505 dní, tj. 1,5 roku, další tři roky bude zkoumat asteroid a zbytek do sedmi let zabere cesta domů, pokud nenastanou nějaké komplikace.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Člověk je otrlej čtenář zpráv o kosmickém výzkumu. Ale občas narazí i na hlody, které se poněkud vymykají všemu, co se dá vstřebat. Například zde z článku o misi na Aktuálně.cz:

Mise na asteroid Bennu tak trochu připomíná děj amerického sci-fi filmu Armageddon z devadesátých let. „Akorát tu chybí Bruce Willis (v kosmické lodi žádní lidé nejsou) a raketoplány, které NASA přestala využívat v roce 2011,“ naráží na podobnost s hollywoodským trhákem CNN.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/09/08/zive-a-cesky-cesta-k-asteroidu-bennu-zacina/