sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Nix je také ledový měsíc

Na začátku května jsme Vás informovali o výsledcích, které přinesla analýza nových dat ze sondy New Horizons. Šlo o chemický rozbor malého měsíce pojmenovaného Hydra, jehož povrch je podle všeho pokrytý ledovou vrstvou. Od historického průletu už uplynul téměř celý rok, jenže New Horizons stále nepředstavila všechny své objevy – vzhledem k ohromné vzdálenosti mezi Zemí a sondou je přenosová rychlost velmi nízká a bude trvat ještě několik měsíců, než k nám dorazí všechna data, která tento vyslanec lidstva naměřil vloni v létě během několikahodinového průletu. V novém balíku dat našli vědci kromě jiného i důležité údaje o malém měsíci Nix.

Tento měsíc je rozměrově velmi podobný Hydře – má nepravidelný tvar a jeho delší rozměr je zhruba 48 kilometrů, přičemž delší strana Hydry má jen o dva kilometry více. Důležité ale je, že vědci při rozboru získaných dat zjistili, že i povrch měsíce Nix pokrývá led – stejně, jako v případě Hydry. Tento objev je dalším důležitým kamínkem do pomalu vznikající mozaiky popisující vznik Pluta a vývoj celého jeho systému.

Hlavní roli při tomto měření sehrál přístroj LEISA, který má za úkol pořizovat měření spekter Pluta i jeho měsíců – kromě Charonu i malých těles Styx, Nix, Kerberos a Hydra. LEISA analyzovala složení měsíce Nix ze vzdálenosti 60 000 kilometrů s výsledným rozlišením 3,7 kilometru na jeden obrazový bod.

Spektrální měření Charonu, Hydry a Nix ve srovnání s čistým ledem. Svislá osa značí relativní odrazivost, vodorovná pak vlnovou délku v mikrometrech.
Spektrální měření Charonu, Hydry a Nix ve srovnání s čistým ledem. Svislá osa značí relativní odrazivost, vodorovná pak vlnovou délku v mikrometrech.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Přiložený snímek ukazuje porovnání výsledků získaných při sledování velkého Charonu, dříve známé Hydry a nově získaného rozboru Nix. Pro srovnání je do grafu přiložena i referenční křivka označující chování čistého ledu. Už na začátku května bylo při analýze Hydry jasné, že absorpční pásma jsou v naměřených spektrech hlubší než v případě Charonu. V případě Nix je to ještě mnohem markantnější a naměřená křivka téměř kopíruje referenční křivku čistého ledu.

Vyobrazení oběžných drah měsíců kolem Pluta
Vyobrazení oběžných drah měsíců kolem Pluta
Zdroj: https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net

Hlubší absorpční pásma na Nix značí, že vodní led, který se na jeho povrchu nachází je velmi čistý a jeho úlomky jsou relativně hrubé. Tvar a hloubka křivky jsou totiž ovlivněny velikostí a chemickou čistotou ledových zrn na povrchu. Pokud jsou tato zrna malá, tedy jemná, nebo pokud jsou znečištěna příměsemi, pak jsou výsledkem mělčí křivky.

„Měsíce Pluta pravděpodobně vznikly společně z mraku úlomků vytvořeného nárazem malé planety do ještě mladého Pluta,“ popisuje Hal Weaver z Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory v marylandském městě Laurel a dodává: „Právě proto bychom očekávali, že budou tvořeny stejným materiálem. Silné důkazy přítomnosti vodního ledu na všech třech satelitech tuto teorii potvrzuje. Sice jsme zatím nezískali spektrální měření dvou nejmenších měsíců – Styx a Kerbera – ale jejich vysoká odrazivost naznačuje, že i ony pravděpodobně mají na povrchu vodní led.“

Charon - Nix - Hydra
Charon – Nix – Hydra
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Rozdíl v hloubce absorpčních pásem mezi Nix a Hydrou ale zároveň otevírá nové otázky. Vědci momentálně vytváří modely, které by vysvětlovaly, proč je na podobně velkých měsících odlišná struktura ledových zrn. Průlet kolem Pluta přinesl i další záhadu – jak je možné, že povrch Hydry je podle dřívějších měření ve specifických vlnových délkách vyšší, ačkoliv Nix je ledovější, což by vedlo k očekávání větší odrazivosti.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/250px-Nix_best_view-true_color.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nh-spectra-composite.jpg
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/…10153592972801772_7191598693796819286_o.jpg
http://www.nasa.gov/…/image/nh-pure-ice_nix_hydra_charon_spectra-composite.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Scheirich
Petr Scheirich
8 let před

Uz jsem to tu psal minule – nejde o krystaly, pouze o zrna. Mozna jeste vystiznejsi by bylo pouzivat slovo ulomky. Vodni led se pri techto nizkych teplotach chova jako „kamen“ pri teplotach nasich. Povrch mesicu je pokryty regolitem – vrstvou ulomku vzniklych impaktovanim mensimi telesy. O techto ulomcich je ve zdrojovem clanku rec, ne o krystalech.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Po minulém článku jsem se již poučil a v tomto již od začátku píšu o zrnech. Ale dobrá, příště místo zrn použiju úlomky.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ja reagoval na vetu „zrna jeho krystalu jsou relativně hrube“. To je jedina zminka o krystalech v clanku, jinak jestli to budeme v cestine oznacovat jako zrna nebo ulomky je asi jedno, psal jsem to jako vysvetleni, co to ty „zrna“ vlastne jsou :-).

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Díky za upřesnění, opravím i toto jedno místo. 😉

otaznick
otaznick
8 let před

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak názvy objektů Sluneční soustavy (ne)odpovídají charakteru povrchu? Takový Mars s Venuší by se mohly jmenovat i obráceně – bouřlivá Venuše možná připomíná rozohněnou ženu, ale spíš má blíž k bitevní vřavě, naopak Marsovské sopky a kaňony mohou připomínat ženské křivky.
U Nix vzhledem k složení trochu zamrzí, že se nejmenuje spíš podle řeky Styx. Nyx prý byla bohyně noci, což by se hodilo spíš pro temný měsíc.

https://kosmonautix.cz/2016/06/18/nix-je-take-ledovy-mesic/