sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Jméno pro novou ruskou pilotovanou loď (aktualizováno)

Přes ne zcela pozitivní zprávy o momentálním stavu financování ruského kosmického programu a ještě horší výhled přísunu financí na další roky probíhá na stránkách Roskomosu zajímavá anketa. Veřejnost v ní dostala možnost vybrat jméno pro pilotovanou loď nové generace, která je zatím známa pod akronymem PTK-NP („Пилотируемый Транспортный Корабль Нового Поколения“ – pilotovaná transportní loď nové generace). Na výběr je z deseti více či méně patriotických názvů a hlasovat nemusí pouze občané Ruské federace. Možnost zasáhnout do výběru jména pro novou ruskou loď tak mají i naši čtenáři. Jedná se o jedinečnou příležitost, kterou si asi málokterý fanoušek kosmonautiky nechá ujít. Ovšem, jak už to občas chodí, celá záležitost má pár malých háčků…

Zřejmě hlavním problémem je nedávná „sekyra“ ministerstva financí RF, které navrhlo snížit objem finančních prostředků pro Roskosmos na období let 2016-2025 o 50 %, tedy zhruba na 1 bilion rublů. Nakonec byly škrty redukovány a částka, se kterou bude moci Roskosmos hospodařit, by měla činit 1,406 bilionu rublů s tím, že v průběhu období bude částku možno navýšit na 1,521 bilionu rublů, což znamená škrty o velikosti zhruba 30 %. Přestože se podařilo odvrátit katastrofický propad, finanční situace pro ruský kosmický program zůstává vážná. Podle některých zdrojů bude jedním z projektů, který škrty postihnou nejvíce, těžký nosič Angara-5V. Právě ten měl vynášet novou loď PTK-NP. Té se škrty zřejmě okrajově dotknou také a lze se domnívat, že současný plán, předpokládající první start s posádkou v roce 2023 bude muset být revidován. Už nyní se hovoří o přesunu na rok 2024.

Zvažovaná podoba lodi PTK-NP - její realizace se po aktuálních škrtech odsouvá do fáze ještě větší nejistoty.
Zvažovaná podoba lodi PTK-NP – její realizace se po aktuálních škrtech odsouvá do fáze ještě větší nejistoty.
Zdroj: http://i42.tinypic.com/

Ovšem malému zaškobrtnutí se nevyhnul ani samotný výběr jmen. Od 30. srpna do 2. listopadu měla veřejnost posílat své návrhy na název nové lodi. Z nich bylo nutno vybrat deset nejslibnějších kandidátů. To dostala na starost komise, ve které zasedli prezident RKK Energia Vladimir Solncev, první náměstek hlavního konstruktéra RKK Eněrgija Vladimir Solovjev, generální konstruktér pokročilých kosmických komplexů a systémů Nikolaj Brjuchanov, vedoucí Centra pro přípravu kosmonautů Jurij Lončakov, vedoucí televizního studia Roskomosu Alexandr Ostrovskij, kosmonauti Fjodor Jurčichin a Jelena Serova a vedoucí tiskového centra RKK Energija Irina Romanova.

Sešlo se 5817 návrhů, ze kterých komise vybrala deset nejslibnějších kandidátů. Vybraných deset jmen, pro které je možno hlasovat, zní: „Федерация (Federace)“, „Гагарин (Gagarin)“, „Родина (Vlast)“, „Звезда (Hvězda)“, „Лидер (Lídr)“, „Галактика (Galaktika)“, „Мир (Mír, také možno přeložit jako Svět)“, „Зодиак (Zodiak, tedy Zvířetník)“, „Астра (Astra)“ a „Вектор (Vektor)“. A právě tady to dle mnohých malinko zaskřípalo. Do užšího výběru se totiž dostaly i názvy Mir, Zvezda a Astra, které označovaly a označují jiné kosmické projekty a stroje.

Nic to však nemění na tom, že 3. prosince byla spuštěna anketa, na jejímž konci (tedy 23. prosince) by měla zůstat tři nejpopulárnější jména. Do 10. ledna pak komise vybere ze tří finalistů definitivní název, jenž bude o pět dní později představen veřejnosti. Hlasovat může kdokoli na této stránce.

Hodně lákavá je pak cena pro člověka, jehož návrh na název lodi celou soutěž vyhraje. Může se totiž na jaře 2016 těšit na výlet do Kazachstánu. Na tamním kosmodromu Bajkonur bude jako VIP host přítomen startu některé z pilotovaných kosmických lodí Sojuz ke stanici ISS!

Aktualizace 9.12.

Podle tiskové zprávy koncernu Eněrgija, zveřejněné 8.12., zatím v anketě vede název „Gagarin“ se 4400 hlasy. Za ním následují „Vektor“ (2531 hlasů), „Federace“ (1967 hlasů), „Astra“ (1665 hlasů) a „Galaktika“ (1489 hlasů). Pokud chcete hlasovat a změnit pořadí názvů, máte stále možnost, hlasování probíhá do 23. prosince včetně.

Zdroje informací:
http://gagarin.energia.ru/
http://vk.com/
http://www.federalspace.ru/
http://forum.kosmonautix.cz
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roscosmos_logo_ru.svg
http://i42.tinypic.com/6hotwx.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jakub sobotka
Jakub sobotka
8 let před

Hlasuju pro Galaktika. Křestní jméno Battlestar.

Asdf
Asdf
8 let před

Zodiak znamená zvěrokruh.

Vojta
Vojta
8 let před

Hlasuji pro Gagarina.
Galaktika také není špatná a Federace nabízí pěkný dvojsmysl s Ruskou federací a Federací ze Star Treku.
Vlast a Vůdce jsou na můj vkus moc politické, Mir a Zvezdu mají lidé spojené s jinými kosmickými projekty. Astra je hrozně profláklé slovo, které se používá všude. Vektor a Zodiak mi prostě nesedí.

Evžen111
Evžen111
8 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Zodiak! Hlasovali jsme stejně!
E

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Galaktika je dost možná reakce na Starliner. 😀

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Vojta

Vůdce je opravdu dost divné. Sice se to dá nějak pochopit i nepoliticky, každopádně s ohledem na současnou ruskou politiku to spíš vyplývá jako oslava Putina.

roman hronza
roman hronza
8 let před
Odpovědět  Asdf

Na druhou stranu je příjemným překvapením, že ve výběru není název Putin 😉

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  roman hronza

Klidně bych se vsadil, že mezi těmi tisícovkami nápadů Putin mnohokrát figuroval jako zcela vážně míněný návrh.

roman hronza
roman hronza
8 let před
Odpovědět  roman hronza

Tak v tom s Vámi po puntíku souhlasím.

roman hronza
roman hronza
8 let před
Odpovědět  roman hronza

… do puntíku …

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  roman hronza

To rozhodně ano. Ale jedna věc je navrhnout jméno celosvětově významné osobnosti, která něco dobrého vykonala a druhá věc je navrhnout Putina, což je sice významná osoba, ale bohužel ne tím správným způsobem. Ale dost, debatujeme o tom, jako by ho skutečně nominovali a ono nic, tudíž pryč s Putinem (z této diskuse samozřejmě….)

cecil
cecil
8 let před

Vektor – neosuchane, ma velkost a smer

VaclavC
VaclavC
8 let před
Odpovědět  cecil

Za mne také. Na první pohled se mi to zalíbilo nejvíc.

Shark660
Shark660
8 let před
Odpovědět  VaclavC

Také jsem hlasoval pro Vektor…

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  cecil

Tiez som dal vektor, hoci som zvazoval aj zodiak. Dufajme, ze vektor coskoro zamieri smerom proti gravitacii 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Federace může být jen dočasný formát státního zřízení, Lídr (Vůdce) je šílenost, Vlast je zbytečně plná hrdosti, Mír (Svět) Hvězda Astra jsou banální (ale to koneckonců na druhou stranu Orion taky a zvykli jsme si), Zodiak mi pro kosmickou loď nepřipadá vhodný a jména lidí bych jim taky nedával, Galaktiku by zase mohl někdo prudit kvůli autorským právům 🙂

Takže Vektor. A to nejen proto, že ostatní jsem vyřadil, ale opravdu se mi líbí.

Asdf
Asdf
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Tak za sebe musím říct, že Orion mi přijde jako jeden z nejhezčích názvů, jaký kdy nějaká loď nesla.
Rozhodně lepší, než Starliner nebo Crew Dragon.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Asdf

Neříkám že není pěkný, ale přiznám se, že když jsem se ho dověděl poprvé, přišel mi takový moc obyčejný… Ale jak říkám, teď už je to synonymum pro pěknou a nadějnou kosmickou loď.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

V řecké mytologii chodil Orion se sestrou Apolla 🙂

Jiří Kos
Jiří Kos
8 let před

Tipoval bych, že vyberou Lider (tj. Vůdce), když už se do užšího výběru nedostal ani Putin ani Lenin. Výhodou by bylo i to, že až tu loď dostanou nahoru, budou už mít zase jiného Vůdce. (Že by jednou byli bez vůdce, to by nepřežili.)

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Jiří Kos

Takže myslíte až po Putinově smrti? Protože zaživa ho z Kremlu nikdo nedostane 🙂

Jiří Kos
Jiří Kos
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Ano AŽ PO. Jinak řečeno myslím, že PŘED dostanou tu novou kosmickou loď možná na dno Tichého oceánu.

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Jiří Kos

Jasně že byli bez vůdce. Nebo si snad myslíte, že ta loutka Jelcin něco vedl? A Gorbačov před tím Jelcinem měl to vedení taky hodně na háku.

maro
maro
8 let před

No, výběr nic moc. Škoda že nezůstali u těch řek. Angara se povedla. Takže Něva, Lena, Volha, Amur.
I když je Astra i něco jiného, tak já bych teda byl pro Astru. Je to od příjemného A (třeba jako příjemná Arianne či Angara).

Tano
Tano
8 let před

Hlasoval jsem pro Vektor, možná z trochu jiného důvodu než ostatní. Vzpomněl jsem si na jeden americký sportovní vůz co se jmenoval Vektor a ten název se mě líbí.

Zajímavé je, že v článku je napsané, že člověk může vyhrát zájezd na Bajkonur, ale přitom se před hlasováním nikde nemusel registrovat 🙂

Racek
Racek
8 let před

Liděr – ono v ruštině to znamená nejen vůdce, ale také něco ve smyslu nejlepší ze všeho, nejpokročilejší a tak. Vyskytuje se poměrně často, třeba se tak nazývá i nový ruský platební systém, nebo třida torpédoborců a pod. Myslím si, že při volbě názvů určitě o vůdce ve smyslu Putin, Stalin a pod. asi nešlo.
Ta loď zřejmě má opravdu velké ambice. Bohužel, obávám se, prostě asi tak hned to nebude, má dost jiných starostí.
Ovšem, pozor, Rusko začíná hledat východisko ze své situace ve spolupráci s Čínou, dnes už jí pouští špičkové vojenské technologie. A ta nosiče už rozhodně umí, ale 50 leté zkušenosti s loděmi nemá. Ale zas má peníze a dnes už vyspělou elektroniku a kapacity.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Gagarin zatím tedy jednoznačně vede. To bude zmatek. „Gagarin vyletěl do vesmíru“. Možná by to chtělo menší úpravu na „Новый Gagarin“ podle vzoru „New Shepard“. 🙂

Lubomír
Lubomír
8 let před

proč pořád sem taháte politiku ? Máte ji kolem sebe málo ? Běžte s tím na FB , to patří tam. L

https://kosmonautix.cz/2015/12/07/jmeno-pro-novou-ruskou-pilotovanou-lod/