sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dámy a pánové, máme ho?

Výrok, který jsme použili pro název článku padl v roce 2003 po zadržení Saddáma Husseina Paul Bremer, velitel amerických jednotek. V mnoha pozdějších komentářích byla věta „Ladies and Gentlemen: We got him!“ hodnocena jako jedno z nejúdernějších sdělení posledních let. Nyní si můžeme dovolit tento výrok parafrázovat. Evropská kosmická agentura totiž velmi pravděpodobně dokázala lokalizovat přistávací modul Philae, který dosedl na povrch jádra komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Bohužel zatím chybí jednoznačné potvrzení. Nicméně série přiložených obrázků ukazuje, že pomyslná smyčka se stahuje a míst, kde se Philae může nacházet, pomalu ubývá. Mělo by tedy být jen otázkou času, kdy se otazník v nadpisu změní na definitivní vykřičník.

Data z přístroje CONSERT zpřesňují lokalitu, kde se může Philae nacházet - elipsa má rozměry pouze 16 x 160 metrů
Data z přístroje CONSERT zpřesňují lokalitu, kde se může Philae nacházet – elipsa má rozměry pouze 16 x 160 metrů
Zdroj: http://www.esa.int/
V oblasti, kterou vytipoval CONSERT je mnoho lesklých objektů. Jen jeden ale patří Philae
V oblasti, kterou vytipoval CONSERT je mnoho lesklých objektů. Jen jeden ale patří Philae
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Tři fotky vytipované oblasti, kde se možná nachází Philae. První byla pořízena ještě před dosednutím, zbylé dvě po něm. Jelikož první fotka vznikla při snímání z větší blízkosti, musely být druhé dvě fotky zvětšeny a zpracovány, aby  zachycovaly podobně velkou oblast, což přineslo ztrátu kvality.
Tři fotky vytipované oblasti, kde se možná nachází Philae. První byla pořízena ještě před dosednutím, zbylé dvě po něm. Jelikož první fotka vznikla při snímání z větší blízkosti, musely být druhé dvě fotky zvětšeny a zpracovány, aby zachycovaly podobně velkou oblast, což přineslo ztrátu kvality.
Zdroj: http://blogs.esa.int/

Zdroje informací:
http://blogs.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2014/11/Lander_departure
http://www.esa.int/…/Revised_lander_search_ellipse_node_full_image_2.png
http://blogs.esa.int/rosetta/files/2015/06/ESA_Rosetta_OSIRIS_Search_zoom1.png
http://blogs.esa.int/…/ESA_Rosetta_OSIRIS_LanderSearch_Before_After-1024×347.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel
Karel
9 let před

Ale bože, proč ten amerikanizační podtext v začátku článku?
Nejúdernější sdělení? Ale jděte se bodnout. Jen proto že to média označí za nejúdernější sdělení, tak my všichni budeme kvákat, jak ony pískají ?

Proč teď neřeknou: „We broke it completely… “ …To by taky mohlo být nejúdernější sdělení toho v jakém stavu je Irák dnes.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karel

Nevím proč jsou někteří lidé tak alergičtí na cokoliv, co se týká USA. Pamatuju si, jak se u jednoho naše článku, kde byla fotka diorámatu lunárního přistání rozčiloval jeden čtenář, co si to dovolujeme cpát tam americkou vlajku. 😀 Tenhle váš komentář mi přijde na stejné rovině. Při vymýšlení názvu článku jsem si prostě na tuhle větu vzpomněl a přišlo mi trefné to použít a zároveň to i vysvětlit v článku. Uznejte, že vámi navrhovaná věta by se do nadpisu tohoto článku příliš nehodila. 😀
Chápu, že někteří lidé nemají rádi USA, někteří zase nemusí Rusko. Myslel jsem si ale, že čtenáři náš blog už dost dobře znají a vědí, že měříme všem stejně. Pokud se někomu něco povede, vysekneme mu stejnou poklonu, ať je to Američan, Rus, Číňan, Japonec nebo Evropan. Stejně tak pokud někdo něco pokazí, dojde k havárii, budeme používat stejná slova bez rozdílu národnosti. Rozhodně neskáčeme, jak kdo píská. Asi náš blog čtete krátce, možná až u nás přečtete více článků, tak pochopíte, že nás se opravdu skákání podle velmocí skutečně netýká. 😉

Adhara
Adhara
9 let před
Odpovědět  Karel

Tiež nechápem, prečo to rozčúlenie. Antiamerikazmus evidentne kvitne nielen v literárnych kruhoch. Pre mňa normálny titulok, ktorý má čitateľov zaujať. Ešte by som možno chápala argument nižšie, že sa to nehodí k európskej sonde, ale celé mi to skrátka pripadá ako veľa kriku pre nič. 🙂

Kika
Kika
9 let před

Prosím, nemiešajte neľudskú politiku do VESMÍRU. Dušan, to si už mohol napísať na Vránu z Vrchní prchní – Máme ho!!! Nepotrebujete si kaziť Vašu vynikajúcu prácu o vesmíre. Fakt neviem o čo Ti šlo. Bolo to nevskusné. Čo má so Saddámom EURÓPSKA KOZMICKÁ AGENTÚRA?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Kika

Já se nestačím divit, kolika lidem tahle podle mého názoru povedená tématická spojka vadí. 😀
Na Vaši otázku mohu reagovat stejně – co má společného Vrchní prchni a ESA. 😉
Chce to trochu ubrat plyn a nehledat ve všem záměr, nebo něco podobného. Jak už píšu v článku – ta věta měla ve své době velký dopad a pamatuju si, že i na školení novinářů, která jsem v té době absolvoval se zmiňovala jako jeden z příkladů úderných sdělení.

Kika
Kika
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Čo dodať? Pokiaľ vidím, vadí to zatiaľ dvom lidem. Máte slovo – a to je Vaša sloboda. Inak je video 30. 6. 2015 dôjde k stretnutiu planét Jupiter, Venuša:)

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Kika

Naštěstí to nebude fyzický střet, ale pouze setkání na obloze. Ale určitě to bude moc hezká podívaná. 😉

Karel
Karel
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nechci z toho dělat kovbojku, ale už když jste ten citát vepisoval do článku, muselo vám být jasné, že to u poloviny (nebo nevím kolika procent) lidí vyvolá opovržení. Pak se ptám jinak: Čeho jste chtěl docílit. Jestli chcete být politicky korektní, pak by se narážky do politiky neměly vůbec v článcích oběvovat. A to samozřejmě na jednu ani druhou stranu.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karel

Tak tedy čeho jsem chtěl docílit – informovat o možném objevu Philae trochu jinak, než jak je tuctově běžné. Jak jsem psal v jiném komentáři – při vymýšlení článku mne okamžitě tato paralela napadla a líbila se mi. Víte, možná mi to nebudete věřit, ale u toho samotného výroku mi ani tak nezáleželo na to, v rámci čeho byl přednesen, ale jakou vyvolal reakci – pokud si najdete třeba na YouTube záznam, uvidíte, že lidé v sále začali tleskat. Málokdy se stane, že jedna jediná věta vyvolá tolik emocí. A přesně toho samého jsem chtěl docílit u našeho článku. Nešlo mi o historickou událost, ke které se výrok vázal, ale o pozitivní emoce, které s sebou přinesl.
K politické korektnosti – já právě říkám, že není nutné být na 100% politicky korektní a o některých věcech nemluvit. Tedy abych byl přesný – pokud někdo napíše např. komentář k článku o miniraketoplánu X-37 něco o tom, že Američané v Iráku dělají to a to, rozpínání, bla bla bla, však to znáte, tak to tam nepatří. Ale takovýhle oslí můstek je v rámci tolerance, kterou si autor i komentující mohou dovolit. Jak jsem řekl už v jiném komentáři – obě události spolu tématicky nesouvisí, šlo pouze o předání radosti ze sdělení, že se podařilo objevit něco/někoho, co/kdo byl/o dlouho hledaný/é.

Skiam
Skiam
9 let před

Nahodou, podľa mna výrok bol trefny k tejto situácii. A vzhladom na to, ze som ho este nepočul, som sa naviac dozvedel nieco nové. Diky za článok.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Skiam

Díky za názor i za pochvalu.

zdenek
zdenek
9 let před

Musím se autora zastat, to už musíme být ve všem úplně absolutně politicky korektní ? Není místo na nadsázku ? přitom se tady nikdo nevysmívá že se něco někde nezdaří a snaží se o maximální objektivitu.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  zdenek

Díky, také si myslím, že stoprocentní politická korektnost za každou cenu není úplně nutná. 😉

Vojta
Vojta
9 let před
Odpovědět  zdenek

Největší sranda je, že takto vykřikují většinou lidé, kteří budou na jiném místě křičet právě proti politické korektnosti 🙂

Amper
Amper
9 let před
Odpovědět  Vojta

Jo, treba az nekdo napere akcelerometr do rakety kladivem a nebo bude nekdo resit ze jeden den je raketa popsana jako ruska a druhy den (po explozi ruskeho motoru) jako americko ukrajinska.

gg
gg
9 let před

Já vím, že po bitvě je každý generálem, ale kdyby něco podobného dělali znova, možná by na tu krabici mohli přilípnout nějakou úplně normální odrazku. Kdyby měla sonda vlastní zdroj světla, tak by asi byl lepší přesný retroreflektor, ale s rozumnou odrazkou by stačilo proletět zhruba přímkou spojující danou oblast se Sluncem a myslím, že by ten odraz vystoupil na snímku docela jasně. 🙂 A přitom by to vážilo tak pár gramů…

Amper
Amper
9 let před

At to nevypada ze vsichni ctenari jsou hotovy z nadpisu – ja myslim ze je super

zvejkal
zvejkal
9 let před

Nadpis OK, clanok OK, a co potom ked ho najdu? Je nejaky plan?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  zvejkal

Nalezení de facto není k ničemu potřeba. Jen je to výzva, zda se nám podaří Philae najít. Naše čekání na to, zda se ozve či nikoliv není závislé na tom, zda známe přesně lokalitu.

Karel
Karel
9 let před

Bohužel se někdo pouzivajici stejný nik jako já ukázal jako naprosté zakomplexovane vemeno. Takže od příštího komentáře už si vymyslim jiný. Můj názor na nadpis… Absolutně super, dokážu si představit s jakou radosti musel autor tento článek psát a tímto skvelim způsobem se to snažil dat na jevo. Autorovi přeji hodně radosti z jeho skvěle prace za kterou mu timto děkuji. A preji minimum oslu navštěvujících tento web.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Karel

Díky moc za pochvalu!
Neřekl bych, že lidé, kteří se tu projevili jsou osli. Věděl jsem, že na některá témata reagují čtenáři trochu podrážděněji, nenapadlo mne však, že se to bude týkat i nadpisu.

K nicku – to víte, dát si jako nick křestní jméno je zrada – u nás na fóru, kde máme přebytek Tomášů bychom o tom mohli vyprávět 🙂

marekS
marekS
9 let před

ESA hlási ,že sa Philae konečne prebudil a kontaktoval Zem!
„Philae je na tom veľmi dobre: ​Má prevádzkovú teplotu -35 ° C a má k dispozícii 24 wattov,“ vysvetľuje projekt manager Stephan Ulamec. „Pristávací modul je pripravený na prevádzku.“Signály boli prijaté v stredisku ESA Darmstadte v 22:28 SELČ 13. júna 2015.

http://blogs.esa.int/rosetta/2015/06/14/rosettas-lander-philae-wakes-up-from-hibernation/

P.S: Páni idem to zapiť.

Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  marekS
Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Dušane, máte mou plnou podporu, což asi není překvapující 🙂

Alik
Alik
9 let před

Super. Philae je na světě. Už se těším na další díl kreslené pohádky 🙂

https://kosmonautix.cz/2015/06/12/damy-a-panove-mame-ho/