sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dnešní zatmění Slunce z oběžné dráhy

Zatmění Slunce z ISS v roce2006 zdroj: omicrono.com

Na oběžné dráze Země působí několik sond, jejichž primárním úkolem je sledovat Slunce. Jedna z nich je evropská Proba-2, která měla to štěstí, že se jí podařilo zachytit sekvenci přechodu Měsíce přes sluneční disk. Snímky byly pořízeny ultrafialovou kamerou SWAT (Sun Watcher with APS detector and Image Processing), která pracuje v extrémních UV délkách 17,4 nm. Dokáže pořizovat snímky s periodou 1 snímek za 1-2 minuty.

Snímek zatmění, který jste viděli na úvodním obrázku je sice pořízen z ISS, ale nikoliv dnes, nýbrž v roce 2006. Teoreticky bychom se mohli podobné fotografie zatmění  z Mezinárodní kosmické stanice dočkat i nyní, protože ISS prolétala nad naším územím krátce po maximu v 10:47. Ovšem nejtmavší místo v pásu totality bylo pro zachycení kosmonauty ze stanice příliš severně. ISS se dostane maximálně na 52° severní šířky.

Takto mohli pozorovat zatmění obyvatelé různých koutů Evropy zdroj: astrobob.areavoices.com
Takto mohli pozorovat zatmění obyvatelé různých koutů Evropy
zdroj: astrobob.areavoices.com

Smůlu měli i ti, kteří doufali, že by snad mohli zatmění Slunce pozorovat z ISS pomocí pokusného projektu HDEV (High Definition Earth Viewing). Tento projekt je zrovna bohužel od 20.3. do 23.3. off-line. Jinak to mohlo vypadat podobně jako tento záznam zatmění z roku 2012, ovšem pokud by kamera mířila správným směrem.

Na závěr si prohlédněte, jak maximum slunečního zatmění zachytil uživatel Matyn z našeho fóra forum.kosmonautix.cz

Sluneční maximum  viditelné z ČR zdroj:imagehosting.cz
Sluneční maximum viditelné z ČR
zdroj:imagehosting.cz

Dnes večer okolo osmé hodiny vydáme na našem webu ještě jeden krátký článek. Tomáš Přibyl Vám nabídne pohled na zatmění Slunce z oběžné dráhy z pohledu kosmonautické historie.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/03/Europe_s_solar_eclipse_seen_from_Proba-2
http://proba2.sidc.be/about/SWAP
http://www.omicrono.com/2015/03/como-se-ve-un-eclipse-solar-desde-el-espacio/
http://forum.kosmonautix.cz/forum/viewtopic.php?f=77&t=286&p=47973#p47973

Zdroje obrázků:
http://www.omicrono.com/wp-content/uploads/2015/03/eclipse.jpg
http://astrobob.areavoices.com/files/2015/03/Eclipse-March-20.jpg
http://www.imagehosting.cz/images/dscf5042.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tom11111
tom11111
9 let před

Na tom videu ze sondy Proba-2 je vidět nejméně 17 snímků (“fází”) průletu měsíce, a tedy podle textu v článku trval 17-34 minut. Přitom slunce na pozadí se jeví zcela staticky, jako by se na něm nepohnul/nezměnil ani pixel. To je při tomto rozlišení normální?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  tom11111

Na Slunci se v tomto rozlišení nic extra rychlého neděje. Videa zachycující jevy na Slunci, která většinou sledujeme, se skládají většinou z několikahodinových, až několikadenních záznamů.

Jana
Jana
7 let před

Hmm, a kolik procent zatmění bylo z ČR vidět? Já že všude čtu, že se to mělo ČR úplně vyhnout a ta fotka přitom vypovídá o poměrně dost povšimnutelném jevu.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jana

Tento článek vyšel 20.3.2015 😉

Jana
Jana
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak to je gól 🙂 . Šla jsem přes odkaz z jiného článku. Nenapadlo mě, že nevede k aktuálním informacím, když téma aktuální bylo, ale k všeobecným. Na datum jsem fakt nekoukla 🙂 . Furt jsem si s tím lámala hlavu 🙂 . Mám dost.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jana

Stane se. 😉

https://kosmonautix.cz/2015/03/20/dnesni-zatmeni-slunce-z-obezne-drahy/