sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Série výstupů z ISS začne zítra

Výstupy do volného prostoru jsou v kosmonautice stále těmi nejriskantnějšími součástmi letů do vesmíru. Astronauti při nich opouští bezpečí kosmické lodi a musí se spoléhat jen na svůj skafandr – de facto malou kosmickou loď pro jednoho. V těchto dnech si fanoušci kosmonautiky užijí výstupů dosytosti. Technici totiž naplánovali hned tři kosmické procházky. První z nich měla odstartovat už dnes, krátce po jedné hodině odpoledne našeho času, ale nakonec se pozemní týmy rozhodly odložit výstup o 24 hodin. Co na astronauty čeká a proč se musí tyto úpravy udělat? O tom všem pojednává náš dnešní článek.

Astronauti, kteří se zúčastní trojice výstupů do volného kosmu
Astronauti, kteří se zúčastní trojice výstupů do volného kosmu
Zdroj: http://blogs.nasa.gov/

Pokud půjde všechno podle plánu, tak se výstupu dočkáme zítra, 21. února, ve středu 25. února a v neděli 1. března. Výstupový maraton bude ležet na bedrech dvou astronautů – velitele 42. dlouhodobé expedice Barryho Wilmora a Terryho Virtse. Oba si už prohlédli své skafandry a důkladně prozkoumali, že jsou v dobrém technickém stavu.

Hlavním úkolem všech tří výstupů jsou přípravy na rekonfiguraci stanice, která je nutná do dalších let, kdy bude ISS přijímat soukromé pilotované lodě. Až začnou tyto lodě létat na stanici, bude možné zvýšit počet členů jedné expedice ze současných šesti na sedm. Inženýři si od toho slibují možná až dvojnásobný objem času věnovaný vědě na ISS.

Spojovací tunel PMA
Spojovací tunel PMA
Zdroj: http://fitzbrownbodleteam.wikis.birmingham.k12.mi.us/

Dva nové dokovací adaptéry vyrobené firmou Boeing budou na ISS dopraveny ještě letos pomocí dvou lodí Dragon. Nejprve astronauti nainstalují první adaptér na „tunel“ PMA-2 (Pressurized Mating Adapter-2), který se nachází na předním uzlu modulu Harmony. Právě sem se připojovaly raketoplány. Druhý adaptér posádka nainstaluje na PMA-3. Ten se momentálně nachází na předním uzlu modulu Tranquility, ale letos bude pomocí robotické paže přemístěn na modul Harmony. Konkrétně se připojí k jeho uzlu, který míří do kosmu.

Ale to je zatím hodně daleko. Momentálně na nás čekají tři výstupy, které pro výše popsané změny připraví půdu. Astronauti mají za úkol hlavně připravit kabely (natáhnou jich více než 230 metrů!) a komunikační vybavení pro nové dokovací porty. Kromě toho zkontrolují uzly na modulu Tranquility, kam bude připojen nafukovací modul BEAM (více o něm se dočtete zde). Astronauti by měli také promazat úchytový mechanismus na konci staniční robotické paže. Každý z výstupů je plánovaný na zhruba šest a půl hodiny a všechny mají i shodný čas zahájení 13:10 středoevropského času. Plánované výstupy mají v historii ISS pořadová čísla 185, 186 a 187.

Terry Virts vystoupí poprvé do volného prostoru
Terry Virts vystoupí poprvé do volného prostoru
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Pokud se podíváme na zkušenosti obou astronautů, tak zjistíme, že Barry Wilmore byl v otevřeném prostoru zatím jen jednou – vloni v listopadu podnikl s Reidem Wisemanem kosmickou procházku, která trvala 6 hodin a 34 minut. Už během ní podnikla dvojice přípravné práce pro úkoly, které přijdou na řadu v těchto dnech – více se dočtete v článku vydaném těsně po výstupu. Druhým astronautem, kterého nyní čeká trojice výstupů je Terry Virts. Ten si zítra odbude svou premiéru při práci mimo bezpečné útroby stanice.

Pokud máte k dispozici hodinu a čtvrt, pak Vám vřele doporučujeme tiskovou konferenci, kterou uspořádala NASA. Na ní se dozvíte detaily okolo výstupů a její součástí jsou také animace, jak budou jednotlivé výstupy probíhat.

Všechny čtenáře našeho portálu bych chtěl tímto zároveň ujistit, že se Vám pokusíme všechny tři výstupy přinést formou krátkých článků, ve kterých budete moci sledovat živý videopřenos.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/…358983264307118_9222286407608084062_o.jpg
http://blogs.nasa.gov/…/2015/02/exp42_021815_blog.jpg
http://fitzbrownbodleteam.wikis.birmingham.k12.mi.us/…7d536390dba851c02b7e5bb40.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/m15-026c-virts_0.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
František Šťastný
František Šťastný
9 let před

Jen dotazproč nechodí EVA ženy ? Je to kvuli fyzické zdatnosti?
Přeci jenom je to dost fyzicky náročne.
Byla vůbec nějaka žena EVA? Nějako se mi to nedařilo dohledat. Kdyžtak děkuji za opověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Ženy se výstupů také zúčastňují. Tady jsem vypsal všechny ženy, které se zúčastnily výstupů i s údaji (snad jsem žádnou nevynechal :-))

Světlana Savická – SSSR – 1x – 3:35
Kathryn D. Sullivan – USA – 1x – 3:29
Kathryn C. Thornton – USA – 3x – 21:10
Linda M. Godwin – USA – 2x – 10:14
Tamara E. Jernigan – USA – 1x – 7:55
Susan Helms – USA – 1x – 8:56 (nejdelší výstup v historii vůbec)
Peggy Whitson – USA – 6x – 39:46 (26. místo v tabulce délky výstupů – i mezi muži)
Heidemarie Stefanyshyn-Piper – USA – 5x – 32:42
Sunita Williams – US – 7x – 50:40 (rekordy mezi ženami v počtu a délce výstupů, sedmá v délce celkově – i mezi muži)
Nicole Stott USA – 1x – 6:39
Tracy Caldwell Dyson – USA – 3x – 22:49

https://kosmonautix.cz/2015/02/20/serie-vystupu-z-iss-zacina/