ISS je po výstupu opět v plném provozu

Mezinárodní vesmírná stanice zažila včera další předem naplánovanou vesmírnou procházku. Astronauti Barry Wilmore a Gregory „Reid“ Wiseman, měli dva hlavní úkoly. Tím prvním byla oprava elektrického přepínače, který zajišťoval převod elektrické energie z jednoho pole solárních panelů. Druhým úkolem byla příprava stanice na situaci, která sice nastane až za několik let, ale je potřeba se na ni začít připravovat už nyní. Řeč je o příletech soukromých pilotovaných kosmických lodí, které by měly na stanici vozit astronauty od roku 2017.

Ve 14:16 našeho času přepnuli astronauti své skafandry na vnitřní baterie, čímž oficiálně začal jejich výstup. Mimochodem pro Barryho Wilmora to byla vůbec první kosmická procházka v životě. Wiseman si svou premiéru odbyl minulý týden při výstupu s Alexandrem Gerstem. Jako první se musel vyměnit poškozený přepínač SSU, který selhal letos v květnu (více info v našem starším článku). Tento elektronický činitel usměrňuje tok elektrického proudu ze solárního panelu 3A.

Snímek z Wilmorovy helmy zachycuje Wisemana při práci kolem SSU.

Snímek z Wilmorovy helmy zachycuje Wisemana při práci kolem SSU.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Astronauti se dostali na pracovní místo kolem čtvrt na čtyři našeho času. Než ale mohli přepínač vyjmout a nahradit záložním exemplářem, museli z bezpečnostních důvodů počkat, až stanice vletí do zemského stínu. Během orbitální noci, která trvá 45 minut totiž solární panely nevyrábí elektřinu, takže klesá riziko, že by astronauti mohli dostat ránu proudem. V 15:48 našeho  času dalo pozemní středisko Wisemanovi povolení k vyjmutí SSU. Ten byl na místě ukotvený sice jen pomocí jediného šroubu, ale ten dal astronautům pořádně zabrat. Reid po krátkém snažení avizoval, že jeho elektrický šroubovák nemá dost síly pro povolení závitu. Pozemní týmy mu proto doporučily, aby místo něj zkusil použít manuální ráčnový klíč.

S jeho pomocí už se podařilo zlomit odpor trucujícího šroubu a pak už to šlo ráz na ráz. Během pěti minut byl vadný SSU vyjmutý a na jeho místo putoval náhradní kus. Bylo přesně 16:00 středoevropského letního času a ačkoliv utahování šroubu na novém SSU trvalo déle než se čekalo, astronauti za sebou měli hlavní úkol výstupu. Řídící středisko oznámilo dobrou funkci vyměněného spínače pouhé dvě minuty předtím, než stanice opustila zemský stín. Není se co divit, že si Wiseman i Wilmore docela oddechli.

Okolo páté odpoledne našeho času dvojice přemístila adaptér, který spojuje staniční paži s nohama astronautova skafandru. Ten byl původně umístěný na nosníku P1, ale nyní bude uložený na centrálním S0. Důvodem je přemístění zásobního modulu PMM Leonardo, které se plánuje na příští rok. Momentálně je tento permanentní skladový modul připojený k modulu unity, ale plánuje se jeho přesun na modul Tranquility.

Oba astronauti během výstupu

Oba astronauti během výstupu
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Mezi pátou a šestou večer se astronauti zaměřili na výměnu kamery umístěné na nosníku P1. Tato kamera vlivem poruchy ztratila možnost zoomovat. Poškozený stroj se přemístil do útrob ISS, čímž se zároveň uvolnila cesta pro zmiňovaný přesun modulu PMM. Možná si teď říkáte – proč se vlastně má Leonardo přesouvat. Důvody si detailněji vysvětlíme v separátním článku, až bude celé téma aktuální, nicméně v základu se dá říci, že to souvisí s nasazením pilotovaných lodí v roce 2017 a tím, že budou využívat nový stykovací mechanismus.

Reid Wiseman (vlevo) a Barry Wilmore během práce na modulu Harmony.

Reid Wiseman (vlevo) a Barry Wilmore během práce na modulu Harmony.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Astronauti měli náskok 20 minut oproti plánu a tak se mohli věnovat přemístění televizní antény z příhradové konstrukce na modul Harmony. Instalace se ale protáhla, protože se dlouho nedařilo ukotvit držák pomocí šroubů. Pak už stačilo jen připojit anténu, která bude během příštích výstupů zajišťovat bezdrátový přenos obrazu z kamer umístěných na skafandrech astronautů. Pomalu se blížila osmá večer, když řídící středisko potvrdilo, že přemístěná anténa prošla úspěšně prvními elektrickými a datovými zkouškami.

Dvojice astronautů tak úspěšně splnila i poslední plánovaný úkol a mohla se vrátit zpět do přechodové komory. Wiseman a Wilmore ještě sesbírali nářadí, které během výstupu použili a už se mohli vrátit do útrob modulu Quest. Jeho napouštění atmosférou začalo ve 20:50 našeho času, čímž výstup oficiálně skončil. Clekově se jednalo o 183. výstup z paluby ISS za účelem její stavby a oprav. Procházka trvala 6 hodin a 34 minut.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/…18fda5cedd0217873bd807c88d48970c
http://www.nasa.gov/sites/default/files/wiseman_spacewalk_2.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/2014-10-15_eva_0.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/2014-10-15_11h27m19s_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.